Alla Farmaceuters Hus ny arena för Sveriges läkemedelsexperter

2022-11-09

– Vi vill erbjuda en miljö som inspirerar till spännande samtal mellan studenter och farmaceuter från hela Sverige, säger Josef Edelsvärd, ordförande i Farmacevtiska Studentkåren som under hösten lanserar den nya mötesplatsen Alla Farmaceuters Hus.

Alla Farmaceuters Hus
Nu öppnar dörrarna till Alla Farmaceuters Hus

Ett år efter att Farmacevtiska Studentkåren övertog fullt ägande av kårhuset Pharmen öppnar de dörrarna till Alla Farmaceuters Hus, en fysisk och digital mötesplats för landets många läkemedelsexperter och farmacistudenter. Ambitionen är att skapa en arena för nya kunskapsflöden och nätverk, men också en lugn oas där kursare kan slå sig ned med varsin kopp kaffe och plugga till tentan.

– Alla Farmaceuters Hus innebär en nystart efter pandemin. Vi såg inte minst vid höstterminens inspark det stora behovet av att få träffas igen. Därför vill vi skapa en miljö som fullkomligt pulserar av inspirerande möten. Vi förbereder just nu flera spännande aktiviteter, men vet också att det finns många värdefulla idéer därute som bara väntar på att förverkligas, så alla som vill engagera sig i verksamheten är varmt välkomna att kontakta oss, säger Josef Edelsvärd, ordförande i Farmacevtiska Studentkåren.

Att äga ett kårhus medför inte enbart möjligheter. Sedan ett år bekostar Studentkåren de löpande utgifterna helt ur egen ficka, och med bland annat ett 30 år gammalt industrikök i lokalerna är en ekonomisk buffert nödvändig. Målbilden är satt till en halv miljon kronor, och med ett antal kreativa initiativ är insamlingen redan en god bit på väg.

Josef Edelsvärd, ordförande i Farmacevtiska Studentkåren
Josef Edelsvärd, Farmacevtiska Studentkåren

– I oktober arrangerade vi en fundraising-gala i Alla Farmaceuters Hus med både alumner, studenter och representanter för Farmaceutiska fakulteten bland gästerna. Det var en mycket uppskattad kväll där vi bland annat auktionerade ut möjligheter att ge namn åt våra mötesrum och balkonger, men också att få sitt namn ingraverat i en ny tavla i entrén. Totalt genererade kvällen fantastiska 132 000 kronor, och för de som inte hade tillfälle att närvara på plats går det självklart fortsatt bra att bidra ekonomiskt till husets framtid, säger Josef Edelsvärd.

Listan över planerade och potentiella mötesplatser är utförlig. Just den här kvällen är festsalen dukad till middag för dryga hundratalet studenter. Längre fram i kalendariet väntar bland annat konferenser och Alumnföreningen Farmis föreläsningsserie Profiler i branschen där spännande personer från läkemedelsfältet berättar om allt som är möjligt med en farmaceutisk utbildning. Men den tillsatta styrgruppen riktar även blicken bortom de traditionellt Uppsaliensiska leden.

– Det faktum att Farmacevtiska Studentkåren funnits sedan 1896 och att Uppsala universitet utbildat apotekare i över 50 år ger oss en väl utvecklad Alumnverksamhet. Med det följer värden som vi vill dela med de andra svenska lärosäten som nu implementerat farmaceutiska utbildningar. De kontakter vi inlett möter stort intresse, och kan vi på sikt förena hela vår relativt lilla yrkeskår med Alla Farmaceuters Hus som nav har vi alla mycket att vinna, konstaterar Josef Edelsvärd.

FAKTA

  • Alla Farmaceuters Hus är beläget på Dag Hammarskjölds Väg 16, Uppsala.
  • Bidra till Alla Farmaceuters Hus via Swish på 123 076 22 37 eller Bankgiro 146-4817
  • Farmacevtiska Studentkåren grundades år 1896 bevakar sedan dess studenternas intressen och skapar gemenskap bland alla farmacistudenter.
  • Alumnföreningen Farmis välkomnar tidigare och nuvarande studenter och medarbetare vid Farmaceutiska fakulteten.

MER INFORMATION

KONTAKT

Josef Edelsvärd, OrdförandeJosef Edelsvärd, Ordförande
Farmacevtiska Studentkåren
ordf@farmis.se

text: Magnus Alsne, foto: Farmacevtiska Studentkåren, Alex & Martin

Fler nyheter från vår institutions utbildningar

Senast uppdaterad: 2021-08-19