Malin Aschan Eriksson erhåller Medicinalrådet Per Manells pris

2022-06-07

Malin Aschan Eriksson vinner Medicinalrådet Per Manells pris 2022 för bästa presentation av fördjupningsprojekt vid Farmaceutiska fakultetens studentsymposium. Mustafa Mohamad tilldelas Apoteksföreningens pris för bästa examensarbete på grundnivå.

Malin Aschan Eriksson vinner Medicinalrådet Per Manells pris
Malin Aschan Eriksson vinner Medicinalrådet Per Manells pris

Efter två år online återvände Farmaceutiska fakultetens studentsymposium till Uppsalas Biomedicinska Centrum. Hörsalarna var välfyllda med lärare, alumner och anhöriga som tog tillfället i akt att lyssna till fakultetens studenters presentationer av sina fördjupningsprojekt. Traditionsenligt delade Apoteksföreningen ut pris till bästa examensarbete på grundnivå, vilket i år tillföll Mustafa Mohamad. Även Emma Wanfors och Sara Maleh erhöll omnämningar.

– Studentsymposiet tillhör årets bästa dagar, och i år är vi extra glada över att återigen kunna genomföra arrangemanget på plats i BMC. Vi har fått ta del av många intressanta presentationer och fina postrar, och att se så många föräldrar, anhöriga och alumner här tillför ytterligare en dimension, konstaterar Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Mustafa Mohamad erhåller Apoteksföreningens pris 2022
Mustafa Mohamad erhåller Apoteksföreningens pris 2022

I samband med symposiet utdelas även Medicinalrådet Per Manells pris för bästa presentation av fördjupningsprojekt. 2022 års pris tillfaller Malin Aschan Eriksson, med speciellt omnämnande till Sozyar Karim och Märta Lindquist. Som tidigare meddelats gick Per Manell ur tiden 4 mars, och för att priset, som bekostades personligen av Per Manell, ska leva vidare pågår just nu en insamling till vilken alla – privatpersoner, företag och organisationer – är välkomna att bidra till att uppnå målet om 300 000 kronor.

– Vi vid Farmaceutiska fakulteten uppskattar verkligen detta otroliga initiativ kring ett pris som engagerar så många: Alumner och lärare arbetar sida vid sida med det gemensamma målet att synliggöra studenterna presentationer. Att priset nu ser ut att leva vidare i Pers Manells anda – och det på ett sätt som påminner oss om Pers omvittnade generositet – är direkt fantastiskt och bidrar även till fortsatt starka band mellan fakulteten och våra alumner, konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.

FAKTA

  • Välkommen att donera ditt bidrag via Farmaceutiska studentkåren:
  • Swish: 123 526 9428
  • Konto: 6513 – 892 847 131

PER MANELL (1948-2022)

Per Manell skrev in sig vid Uppsala universitet på 1960-talet då han inledde sina studier till apotekare. Efter examen fortsatte Per sin bana vid Farmaceutiska fakulteten som lärare i socialfarmaci innan han rekryterades till Socialstyrelsens läkemedelsavdelning där han med tiden blev medicinalråd. Under en lång och framgångsrik karriär uträttade Per Manell flera avgörande pionjärinsatser för att implementera IT i läkemedelsområdet, bedrifter för vilka han erhöll bland annat utmärkelsen Årets Farmaceut 1985 och Rune Lönngren-priset 2008.

KONTAKT

Anja Sandström prodekanAnja Sandström
prodekan, utbildning på grundnivå och avancerad nivå
anja.sandstrom@ilk.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Farmaceutiska fakulteten

Fler nyheter från vår institutions utbildningar

Senast uppdaterad: 2021-08-19