Gränslöst engagemang • Tredje uppgiften i praktiken
2021-12-09
Ett halvt sekel efter att den tredje uppgiften skrevs in i Högskolelagen är Farmaceutiska fakultetens forskare flitigt anlitade experter i media. De bidrar med kunskap i utredningar och navigerar internationella samarbeten. Men hur kan en ung forskare förbereda sig på en plats i offentlighetens strålkastare?

1977 var ett händelserikt år för Sveriges lärosäten. Med Högskolereformen avskaffades examenstitlarna, högskoleproven tillkom och framför allt lagstadgades den tredje uppgiften. Äntligen skulle forskarna ut ur sina påstådda elfenbenstorn och berätta om sitt arbete. Och nog har röster hörts. Vissa har gått så långt som att avskriva den tredje uppgiften som skrivbordsprodukt – till och med Hans Rosling uttryckte tvivel om dess funktion i universitetsstrukturen. Desto fler är övertygade om att den fyller ett viktigt syfte.
– Varje forskare har ett ansvar att föra ut resultatet av sin forskning i samhället. Det betyder inte att alla måste trängas i tv-studion. Vissa går helt enkelt genom rutan bättre och media hittar snabbt sina älsklingar. Däremot behöver vi bidra med kunskap, kommentarer och rekommendationer där det tillför värde, säger Sofia Kälvemark Sporrong, professor i samhällsfarmaci och ett välbekant namn i läkemedelsdebatten.

Vad exakt förväntas då av våra svenska universitet? Initialt var lagtexten inte mer specifik än att de skulle sprida kännedom om sin forskning. Med åren har formuleringarna skärpts, och sedan juli 2021 kräver Högskolelagen samverkan med samhället för ömsesidigt utbyte och att högskolans kunskap och kompetens kommer samhället till nytta.
– Vetenskapen måste ta plats i det offentliga samtalet, och generellt är vi duktiga på det i Sverige. Just nu hör vi hur statsvetarna förklarar de politiska turerna och epidemiologerna kommenterar pandemin på alldeles lysande sätt. Nyckeln är att inte fastna i detaljer och att acceptera enstaka feltolkningar. Själv fick jag viktig övning under min tid på Institutet för framtidsstudier där de konsekvent skickade fram yngre medarbetare, och får jag råda så bör universiteten satsa mer på att medieträna juniora forskare, säger Sofia Kälvemark Sporrong.
Två centrala aspekter i den tredje uppgiften är kunskapsspridning och bildning. Sedan juli 2021 har landets lärosäten ansvar för att främja ett livslångt lärande. Vid Farmaceutiska fakulteten har uppdraget redan resulterat i ett breddat utbud av fristående kurser. Parallellt arbetar bland annat U-FOLD – ett forum för beroendeforskning – i syfte att förena samhället i kunskapsutbyte och nya insatser mot missbrukets utmaningar.
– År 2011 identifierade en nationell utredning behovet av ett svenskt kompetenscentrum för beroendeproblematik. I Uppsala fanns redan universitetets beroendeforskare, Läkemedelsverket, Länsstyrelsen, Regionen och flera andra aktörer som alla var drivande i ANDT-arbetet. Grunden var lagd, och samma höst förenade vi ett tjugotal organisationer i U-FOLD. Nyligen firade vårt forum tio år i en fullsatt universitetsaula och idag når vårt regionala initiativ långt bortom Upplands gränser, säger Fred Nyberg, seniorprofessor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap.

Då Fred Nyberg av regeringen utnämndes som professor i biologisk beroendeforskning vid Medicinska forskningsrådet (MFR) fick han i uttalad uppgift att förmedla kunskap i samhällsdebatten. Med uppdragen vid MFR och senare vid Regeringens Mobilisering mot narkotika och ANDT-råd fanns han sig ofta efterfrågad av landets journalister en ofta utsatt position som krävde medvetna strategier.
– Jag lärde mig tidigt vikten av raka, enkla svar och att snabbt sätta mig in i och kommentera nya studier. Blir det för vetenskapligt eller långrandigt tar journalisterna frågan någon annanstans, och inte nödvändigtvis dit kunskapen finns. Samtidigt kan strålkastarskenet vara krävande. Till exempel är de drogliberala rösterna få men högljudda och att påtala riskerna med cannabis leder ofelbart till kritik på Flashback. Alltså måste du inte bara veta vilka debatter du ska välja och hur du ska ta dem. Du behöver dessutom veta hur du ska hantera eventuella efterspel, och det är något forskare måste få med sig redan i unga år, konstaterar Fred Nyberg.
Flera universitet lägger också stort fokus på utvecklad samverkan med industrin. Till incitamenten hör ny forskning, bättre produkter och framtida kompetens. Sedan 2020 utgör Farmaceutiska fakulteten nav i SweDeliver – ett världsledande forsknings- och kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel. Här förenas akademi och industri för att med gemensam kraft anta de utmaningar som möter utvecklingen av nya läkemedel och behandlingar.
– SweDeliver ger Farmaceutiska fakulteten tillgång till industriell infrastruktur och kompetens inom läkemedelsutveckling. Våra företagspartners får i sin tur närheten till fakultetens grundläggande forskning, samtidigt som synergier uppstår mellan alla parter. Det är utan tvekan en win-win, både för oss som arbetar inom SweDeliver, men också för svensk life science, säger Christel Bergström, centrumledare och professor i molekylär galenisk farmaci.

Kärnan i SweDeliver är det tjugotal juniora forskare som vid centret utvecklar den strategiska kompetens de behöver för att på sikt leda utvecklingen inom läkemedelstillförsel. Med handledare och mentorer vid både akademi och industri erbjuds de en unik utbildning såväl som ett omfattande nätverk längs vägen mot avancerade positioner inom framtidens läkemedelsindustri.
– Universiteten måste lägga ökad kraft på förmågan att förmedla forskning på ett begripligt sätt. Inom SweDeliver har vi därför initierat ett arbetspaket där doktorander och postdocs får tillfälle att presentera sin forskning för en bredare publik och en tydligare bild av hur deras arbete ryms i en större kontext. Härnäst förbereder vi ökad mobilitet för våra seniora forskare, och hoppas möjliggöra utbyten mellan fakultet och företag så snart pandemin ger med sig, fortsätter Christel Bergström.
Sammanfattningsvis är den tredje uppgiften central i Farmaceutiska fakultetens verksamhet. En betydande del av forskarnas arbete bedriver de i samverkan med det omgivande samhället. Fakultetens partners finns nära: inom universitetet och Uppsala, men också långt bortom regionens och Sveriges gränser. Parallellt är forskarna flitigt anlitade experter i media, debatter och utredningar där de utgör en farmaceutisk röst för ett friskare samhälle.
– Vårt vetenskapsområdes nära samarbete med bland annat Akademiska sjukhuset, SciLifeLab och Testa Center gör Uppsala till en perfekt miljö för ledande läkemedelsföretag att förlägga sina studier. Som prodekan för samverkan ser jag även goda möjligheter till en mer strukturerad samverkan med Läkemedelsverket, Lantbruksuniversitetet och Statens veterinärmedicinska anstalt. Väl där kan vi också fullt ut nyttja vår fakultets unika förutsättning att mobilisera alla de kompetenser som krävs för att utveckla ett läkemedel från laboratorium till klinisk behandling, konstaterar Christel Bergström.
FAKTA
- Behöver du stärka dig eller din verksamhet med ny akademisk kunskap? Farmaceutiska fakulteten ger fler än 60 fristående kurser som är baserade på den senaste forskningen.
- Vid Uppsala universitet hittar du ny arbetskraft och den senaste kompetensen. Här kan du som arbetsgivare komma i kontakt med våra drivna studenter.
MER INFORMATION
KONTAKT
Christel Bergström, Farmaceutiska fakulteten
Prodekan för Samverkan
Christel.Bergstrom@farmaci.uu.se
text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, TV4, Apotekarsocieteten
Nytt vid institutionen för läkemedelskemi
-
Birgitta Hellsing vinner Farmacevtiska studentkårens pedagogiska pris 2023
2023-06-01
– Att jag erhåller priset för studentbemötande är i mycket en reflektion av allt det positiva mötet med studenterna ger mig, säger Birgitta Hellsing, administrativ samordnare vid Institutionen för läkemedelskemi, som tillsammans med Anne-Lie Svensson och Institutionsstyrelsen för farmaceutisk biovetenskap erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedago... -
Möt SweDelivers partners: Apotek Produktion & Laboratorier AB
2023-05-30
SweDelivers vänner är våra vänner och Apotek Produktion & Laboratorier AB är företaget som ställer upp där behoven är som störst: Som en av Europas ledande tillverkare av extemporeläkemedel individanpassar de mediciner och tekniska hjälpmedel för vårdtagare med unika behov. Vi fick en pratstund med Christina Holmberg, en av två chefer vid APL:s avd... -
Ansök nu och bli institutionens 4:e excellenta lärare
2023-05-26
Tre lärare vid institutionen för läkemedelskemi har redan antagits som excellenta lärare vid Uppsala universitet. Nu välkomnar områdesnämnden alla lärare vid vårt vetenskapsområde att ansöka om titeln – som inkluderar en lönehöjning motsvarande docentantagning. ... -
Lindon Moodie letar nya antibiotika utanför boxen
2023-05-24
Vetenskapsrådet investerade nyligen 30(!) miljoner kronor i Farmaceutiska fakultetens forskning. Lindon Moodie, docent i läkemedelskemi, erhöll 3,84 av miljonerna för sin studie Nedbrytning av bakteriella målprotein. Vi ställde tre snabba frågor för att kolla status på projektet. ... -
Tidig förmiddag i läkemedelslabbet med Jenny Nilsson
2023-05-11
Vad de gör på banken efter klockan 3 får vi kanske aldrig veta. En annan fråga som sysselsatt generationer är vad som sker innan klockan 9 i läkemedelslaboratoriet. Vi ställde väckarklockan och begav oss till BMC och forskargruppen för Analytisk farmaceutisk kemi. Bland maskinerna mötte vi Jenny Nilsson, doktorand i metabolomik. ... -
Premiär för Farmaceutiska fakulteten • The Movie
2023-05-11
Kan man uppfinna nya läkemedel och vara popstjärna på samma gång? Följ med när Alice, David, Nadia och Valter från Uppsala Musikklassers årskurs 7 besöker Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet för att ta reda på om det är sant att några av världens bästa forskare jobbar i deras stad (English subtitles available). ... -
Forskare i fokus: Ellen Bruntzell vill öka vår kunskap om peptidläkemedel
2023-03-14
– Att ingå i SweDelivers nätverk är en ständig källa till inspiration, konstaterar Ellen Bruntzell, doktorand vid Uppsala universitet, som i ett forskningsprojekt med koppling till både Farmaceutiska fakulteten och AstraZeneca bidrar med ny kunskap om de mekanismer som orsakar aggregering av peptidbaserade läkemedel. ... -
Uppskattat elevbesök på Farmaceutiska fakulteten
2023-02-10
– Vi tyckte precis allt var superspännande, säger Alice Mankert, en av fyra högstadieelever från Uppsala Musikklasser som en dag i februari besökte Farmaceutiska fakulteten för att lära sig mer om aktuell läkemedelsforskning och även bjöd på en bejublad rockkonsert i kårhuset Pharmen. ... -
ENABLE-2-utlysning väcker internationellt intresse
2023-01-18
– Vi ser mycket positivt på det stora intresse vår plattform möter utanför Sveriges gränser, konstaterar Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2 som i en nyligen avslutad utlysning mottog ansökningar från sex europeiska länder. ... -
Agnes Morén och Samia Mohammed belönas för studentarbeten
2023-01-18
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Samia Mohammed, studerande vid Receptarieprogrammet, till Sveriges Apoteksförenings pris och Agnes Morén, studerande vid Apotekarprogrammet, till Medicinalrådet Per Manells pris som utdelades vid Studentsymposiet 13 januari 2023. ... -
Studentsymposium med stor vetenskaplig bredd
2023-01-16
– Att genomföra mitt vetenskapliga fördjupningsprojekt har varit en oerhört lärorik upplevelse, konstaterar Rita Sabah, studerande vid Uppsala universitets Receptarieprogram och en av alla som presenterade sina examensarbeten vid Farmaceutiska fakultetens traditionsenliga Studentsymposium. ... -
Anders Karlén gäst i Lif:s podd: Antibiotikaresistens – den tysta pandemin
2022-12-19
Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign och koordinator för ENABLE 2, och Årets läkemedelsprofil Enrico Baraldi diskuterar Antibiotikaresistens – den tysta pandemin i ett nytt avsnitt av Lif:s Podden. I samtalet deltar även Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif, och Programledare Amy Havenäng, Lif. ... -
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 10 februari
2022-12-15
Du som är doktorand eller disputerad kan till och med 10 februari 2023 ansöka om stipendier för konferenser, kurser, forskningsvistelse eller post doc-vistelse via Apotekarsocieteten. Utlysningen omfattar även resebidrag för studenter. ... -
Vetenskapsrådet investerar 25 nya miljoner i ENABLE-2
2022-12-13
ENABLE-2 får fortsatt finansiering av Vetenskapsrådet som anslår 25 miljoner kronor till plattformens andra verksamhetsår. ”Vi öppnar nu en andra utlysning i syfte att komplettera vår portfölj med ytterligare projekt” säger Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2 och professor vid Uppsala universitet. ... -
Forskare i fokus: Julia Parlow vill kartlägga läkemedlens väg från injektion till absorption
2022-12-08
– Projektets industrinära koppling och relevans var det som först väckte min nyfikenhet på SweDeliver, konstaterar Julia Parlow, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, som just nu utvecklar en metod att studera faktorer som styr transport av biologiska läkemedel från injektion till absorption. ... -
Vinnova lovordar SweDeliver i aktuell utvärdering
2022-12-01
SweDeliver får fortsatt höga betyg för sitt forskningsprogram och framgångsrika byggande av nätverk och kompetens för framtida läkemedelstillförsel. Denna gång från huvudfinansiären Vinnova som i en rapport betonar bland annat den effektiva samverkan som präglar kompetenscentret. ... -
Anders Karlén gäst i Forskarpodden: Kampen mot antibiotikaresistens
2022-11-21
I Kampen mot antibiotikaresistens, det nya avsnittet av Forskarpodden, diskuterar Anders Karlén, professor och koordinator för ENABLE-2, och Dan I Andersson, professor i medicinsk bakteriologi, arbetet med att möta den accelererande antibiotikaresistensen. ... -
Vetenskapsområdet storsatsar på Första hjälpen till psykisk hälsa
2022-11-17
En undersökning vid Uppsala universitet visar att psykisk ohälsa är mer utbredd bland högskolestuderande än jämnåriga yrkesverksamma. Nu ska de Farmaceutiska och Medicinska fakulteterna ge varje medarbetare kunskap och verktyg att ge första hjälpen vid akuta psykiska kristillstånd. ... -
Luke Odell är ny professor i läkemedelskemi
2022-11-14
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Luke Odell som i oktober 2022 befordrades till professor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet. ”Forskning är ett lagarbete, så det här är ett erkännande som hela vårt team kan vara stolta över” säger Luke Odell. ... -
Vetenskapsrådet anslår 12 miljoner kronor till institutionens forskning
2022-11-09
Lindon Moodie, Luke Odell och Anna Orlova vid Institutionen för Läkemedelskemi erhåller anslag om totalt 12 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysningar inom Medicin och hälsa samt Naturvetenskap och teknikvetenskap 2022. ... -
Alumn i fokus: Monika Magnusson tar apoteksrocken till toppen av Apotek Hjärtat
2022-11-07
– Många apotekskunder behöver vägledning till en hälsosammare livsstil, och här har vi och landets farmaceutiska utbildningar en viktig gemensam uppgift, säger Monika Magnusson, ny vd vid Apotek Hjärtat och engagerad alumn vid Farmaceutiska fakulteten. ... -
Aktuell avhandling introducerar ny metod för analys av potentiella vacciner
2022-10-28
Bristen på effektiva analysverktyg för bedömning av säkerhet och verkan hos nya vacciner kräver ofta onödigt stora resurser. I en ny avhandling tillämpar Lars Geurink Kapillärelektrofores och Analytical Quality by Design för utveckling av CE-tester som möjliggör bättre och mer kostnadseffektiva vacciner. ... -
Richard Bergström och Siew Chai nya hedersdoktorer vid Farmaceutiska fakulteten
2022-10-21
Farmaceutiska fakulteten har utsett Richard Bergström, tidigare nationell vaccinsamordnare, och Siew Chai, Associate Professor vid Monash University, till hedersdoktorer. Promotionen äger rum i Uppsala Universitetsaula 27 januari 2023. ... -
Flera nya vetenskapliga publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-10-18
Under sommaren och hösten publicerar Ires van der Zwaan, Marcus Wanselius, Ann-Christin Jacobsen och flera andra juniora forskare vid SweDeliver resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel. ... -
Olof Eriksson erhåller Johnny Ludvigsson-priset 2022
2022-10-18
Olof Eriksson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten, tilldelas Johnny Ludvigsson-priset om 50 000 kronor. ”Att vinna det här priset får mig att känna att man verkligen kan göra skillnad för alla de familjer där ute som lever med typ 1-diabetes” säger Olof Eriksson. ... -
ENABLE-2 utökar sin verksamhet med ett femte utvecklingsprogram
2022-10-07
Den nationella plattformen ENABLE-2 utökar sin projektportfölj med ett femte utvecklingsprogram i syfte att assistera Thioredoxin Systems AB i utvecklingen av deras EbsArgent-produkt. ... -
ULLA Sommarskola 22 framgångsrikt kapitel i 30-årig tradition
2022-09-10
Efter fjolårets online-evenemang fick Farmaceutiska fakulteten äntligen välkomna en ny generation läkemedelsexperter till ULLA Sommarskola 2022, och arrangemanget belönas med höga betyg av de internationella gästerna. ... -
Sara Mangsbo erhåller entreprenörpriset BiotechBuilders Award
2022-08-29
– Att ta emot BiotechBuilders Award 2022 ger värdefull inspiration och bidrar förhoppningsvis till att befästa Uppsalas och de biologiska läkemedlens plats på den svenska Life Science-kartan, konstaterar Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi vid Uppsala universitet. ... -
Livslångt lärande och Psykisk hälsa i fokus vid välbesökta GU-dagar
2022-08-25
Årets GU-dagar vid Farmaceutiska fakulteten samlade rekordmånga deltagare och stämningen i kollegiet var påtagligt positiv. ”Känslan är att vi står bättre rustade för terminsstarten än på många år” konstaterar prodekan Anja Sandström. ... -
Uppsala universitet på plats 23 i världen inom Pharmacy & Pharmaceutical Sciences
2022-08-17
2022 års Academic Ranking of World Universities är klar. Uppsala universitet fortsätter klättra i kategorin Pharmacy & Pharmaceutical Sciences och når nu plats 23 i världen. ”Det är ännu ett kvitto på att vårt målmedvetna arbete ger resultat” säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten. ... -
Nominera din kandidat till Scheelepriset 2023
2022-08-12
Senast 15 september kan du nominera din kandidat till Scheelepriset, Apotekarsocietetens vetenskapliga pris som tilldelas läkemedelsforskare vars upptäckter är av betydelse för läkemedelsutveckling och framtidens läkemedel. ... -
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 31 oktober
2022-08-11
Apotekarsocieteten utlyser stipendier för bland annat deltagande vid konferenser och kurser samt för post doc- eller forskningsvistelse utomlands. Du som studerar kan söka resebidrag för att göra examensarbete. Välkommen med din ansökan senast 31 oktober 2022. ... -
Tack för alla fantastiska insatser • Vi ser redan fram emot att få möta er igen!
2022-07-01
Så börjar semesterlugnet så smått hitta tillbaka till BMC efter ännu ett läsår präglat av mycket och intensivt arbete. Men om den höga belastningen ibland kan kännas som regel snarare än undantag är det viktigt att vi ibland tar oss tid att betrakta allt det vi uträttar. Utsikten är storslagen! ... -
De leder arbetet i fakultetens nya utskott för yrkesprogrammen
2022-06-30
– Med lanseringen av två programutskott ökar vi utrymmet att ge studenterna vid våra yrkesprogram bästa tänkbara utgångspunkt i sina framtida karriärer, konstaterar Fredrik Jernerén, nytillsatt ordförande i utskottet för receptarieprogrammet. ... -
Flera nya publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-06-21
Under våren och försommaren har Staffan Berg, Vahid Forooqi Motlaq, Ann-Sofie Persson, Maryam Tofiq och flera andra juniora forskare vid SweDeliver publicerat resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel. ... -
De får Farmacevtiska studentkårens pedagogiska priser 2022
2022-06-15
– Att få Studierådets pris för studentbemötande ger viktig inspiration, säger Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi, som tillsammans med Emma Lundkvist och Malin Nilsson Broberg erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser 2022. ... -
Forskarprofilen: Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
2022-06-11
– Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, som efter att ha koordinerat det europeiska flaggskeppet ENABLE nu tar striden mot antibiotikaresistenta bakterier vidare inom ramarna för den nationella plattformen ENABLE-2. ... -
Malin Aschan Eriksson erhåller Medicinalrådet Per Manells pris
2022-06-07
Malin Aschan Eriksson vinner Medicinalrådet Per Manells pris 2022 för bästa presentation av fördjupningsprojekt vid Farmaceutiska fakultetens studentsymposium. Mustafa Mohamad tilldelas Apoteksföreningens pris för bästa examensarbete på grundnivå. ... -
Välkommen att bidra till insamling för Medicinalrådet Per Manells pris
2022-06-01
I sex år har Medicinalrådet Per Manells pris gett Farmaceutiska fakultetens studenter möjlighet att bekanta sig med den Europeiska läkemedelsbranschen. Nu har du möjlighet att bidra till en insamling för prisets fortlevnad. Alla – privatpersoner, företag och organisationer – är välkomna att bidra, ingen donation är för liten! ... -
Ny avhandling sätter fokus på mikrogeler som verktyg för läkemedelstillförsel
2022-05-24
Tisdag 14 juni presenterar Yassir Al-Tikriti, doktorand vid SweDeliver och Uppsala universitets institution för läkemedelskemi, sin avhandling Microgels as drug delivery vehicles: Loading and release of amphiphilic drugs. ... -
Innovationspris till ny molekyl för läkemedel mot covid-19
2022-05-23
Med utmärkelsen Attraktivt Innovationsprojekt tar forskarna bakom CoLD Therapeutics nästa steg mot att omsätta sina nyutvecklade substanser i ett läkemedel mot covid-19. ”Projektet väcker stor uppmärksamhet och det gensvar vi får inspirerar” säger Lindon Moodie, docent vid institutionen för läkemedelskemi. ... -
Farmaceutiska fakulteten promoverar åtta nya doktorer
2022-05-20
Onsdag 25 maj genomför Uppsala universitet vårterminens andra doktorspromotion. Farmaceutiska fakulteten promoverar åtta nya doktorer som alla tillfört viktig kunskap inom en rad läkemedelsrelaterade ämnen. Välkommen att följa ceremonin på plats eller online. ... -
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nya doktorer
2022-05-19
I maj genomför Uppsala universitet traditionsenligt doktorspromotion, en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. I år genomför promotionen både 18 och 25 maj, då januari månads promotion fick skjutas upp till följd av pandemin. Farmaceutiska fakulteten promoverade 18 maj elva nya doktorander, ett stort grattis till er alla! ... -
Bobo Skillinghaug vinner Limbiska priset 2022
2022-05-13
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Bobo Skillinghaug, Universitetsadjunkt vid Institutionen för läkemedelskemi och vinnare av Biomedicinprogrammets pedagogiska pris, Limbiska priset 2022. ”Jag är väldigt glad över priset, inte minst eftersom det delas ut av studenterna själva” säger pristagaren. ... -
Farmaceutiska fakulteten redo för ULLA Sommarskola 22
2022-05-11
I början av juli välkomnar Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet doktorander och forskare från hela Europa till ULLA Sommarskola 2022, en unik upplevelse som samlar framtidens ledare inom internationell farmaci. ... -
Farmaceutiska fakulteten i topp på internationella rankingar
2022-05-06
Rankingar av världens lärosäten och enskilda forskare får allt större genomslagskraft. En framskjuten position kan locka nya studenter, ledande forskare och viktig finansiering – och just nu erbjuder de mest prestigefyllda rankingarna mycket inspirerande läsning för Farmaceutiska fakulteten. ... -
Läkemedelsverkets Björn Eriksson vill stärka samarbetet med Farmaceutiska fakulteten
2022-05-04
– Sverige har de förutsättningar vi behöver för att hävda oss globalt och med gemensam styrka kan vi spänna bågen ännu högre, konstaterade Björn Eriksson, Generaldirektör vid Läkemedelsverket, då han gästade Uppsala universitet och Farmaceutiska fakultetens nya seminarieserie. ... -
Anmäl institutionen till friskvårdsutmaningen Hitta ut
2022-05-03
Sätt fart på institutionen och delta i Hitta ut, årets stora friskvårdsutmaning där du och dina kollegor letar checkpoints i Uppsala med omnejd. Utöver motion och naturupplevelser har ni möjlighet att vinna fina priser. ... -
Prodekan Anja Sandström: Uppdämda behov och baktunga modeller
2022-04-29
Med maj bara några timmar bort skjuter tulpanblasten upp i rabatten, media rapporterar att Uppsala var först i Sverige att få sommar och stadens studenter förbereder sig med extra stor förväntan för Valborg. Efter två års uppskjutna firanden finns många uppdämda behov. Själv ser jag fram emot att få ta på studentmössan på Carolina Redivivas balkong... -
Alumn i fokus: Pär Matsson visar vägen till framtidens läkemedel
2022-04-27
Efter två decennier vid Farmaceutiska fakulteten lämnade Pär Matsson Uppsala universitet för Göteborg och Sahlgrenska Akademin. Idag leder han en av läkemedelssveriges mest spännande satsningar med potential att ta vårt land till farmacins absoluta frontlinje. ... -
SweDelivers juniora forskare publicerar en rad nya artiklar
2022-04-21
SweDeliver fortsätter att leverera forskningsresultat av hög kvalitet. Våren 2022 publicerar bland annat Vicky Barmpatsalou, Ilse Dubbelboer, Agnes Rodler och Yassir Al-Tikriti artiklar som tillför viktig kunskap kring parenteral och oral tillförsel av läkemedel. ... -
Farmaceutiska fakulteten stärker organisationen kring programutbildningar
2022-04-13
Hallå där… Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, som har en central roll i Farmaceutiska fakultetens pågående förstärkning av organisationen kring apotekar- och receptarieprogrammen. ... -
Alumn i fokus: Malin Grape är världens första AMR-ambassadör
2022-04-11
– Sverige har en mycket tydlig röst i antibiotikafrågor som både EU och världen lyssnar till, och den ska vi förvalta, fastslår Malin Grape, svensk ambassadör mot antimikrobiell resistens och alumn vid Farmaceutiska fakulteten. ... -
Möt studenterna som får sommarens roligaste jobb hos SweDeliver
2022-04-07
– Det är fantastiskt att Uppsala universitet ger sina studenter, inte minst oss från andra länder, en så extraordinär möjlighet, säger Jessica Mahajan, masterstudent i läkemedelsutveckling och en av sex studenter som valts ut att göra sommarpraktik hos SweDelivers industripartners. ... -
SweDeliver öppnar dörrar till examensarbeten inom industrin
2022-04-05
Med start våren 2022 erbjuder SweDeliver studenter möjligheten att göra examensarbeten hos någon av centrets 16 industripartners. ”Det här är ett bra sätt att stärka banden mellan akademi och industri ytterligare” konstaterar Jonas Fagerberg, Head of Pharma R&D vid Disruptive Pharma. ... -
Språktermin införs vid kompletteringsutbildning för utländska farmaceuter
2022-04-04
Kompletteringsutbildningen för utländska farmaceuter är en stor framgång som bidrar till att värdefull kompetens når den svenska arbetsmarknaden. I höst utökar Uppsala universitet utbildningen med en språktermin som kommer att ge deltagarna viktiga verktyg i sin framtida yrkesutövning. ... -
Nominera din kandidat till innovationspriset Hjärnäpplet
2022-03-29
Nu har du chansen att nominera en kollega till Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet som uppmärksammar bidrag till att omsätta värdefulla kunskaper till innovation och hållbar nytta. Välkommen med din nominering senast 24 april 2022. ... -
ENABLE-2 leder fyra projekt i jakten på nya antibiotika
2022-03-21
Vetenskapsrådets storsatsning ENABLE-2 går med stöd av VINNOVA vidare med fyra projekt som bedöms mycket lovande i jakten på nya antibiotika. I en första antagning har två projekt vid Uppsala universitet, ett vid Linköpings universitet samt ett vid biotechbolaget QureTech Bio AB valts ut för vidare utveckling. ... -
Tre nya docenter vid Farmaceutiska fakulteten
2022-03-19
Mikael Engskog och Lindon Moodie, institutionen för läkemedelskemi, och Madlen Hubert, institutionen för farmaci, befordras till docenter vid Uppsala universitet. Farmaceutiska fakulteten gratulerar alla tre till mycket välförtjänta utnämningar! ... -
Insekter i Fyrisån bar på 33 olika läkemedelssubstanser
2022-03-18
I en studie av insekter i Fyrisån har forskare hittat spår av 33 olika läkemedelssubstanser. ”I kombination kan dessa ämnen ge oväntade och förstärkta effekter som när de når längre upp i näringskedjan även kan påverka oss människor” säger Emelie Sedvall, doktorand vid Uppsala universitet. ... -
Farmaceutiska fakulteten minns Per Manell
2022-03-17
Per Manell, apotekare, entreprenör, medicinalråd och en av Farmaceutiska fakultetens klarast lysande alumner avled i Uppsala den 4 mars i en ålder av 73 år. ”Per Manell var en riktig eldsjäl och en sann inspirationskälla. Han kommer vara djupt saknad” konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten. ... -
Fristående kurser viktiga verktyg i satsning på livslångt lärande
2022-03-04
Med lanseringen av en rad fristående kurser tar Farmaceutiska fakulteten en central position i regeringens prioriterade arbete att stärka och utveckla kompetensförsörjning och livslångt lärande ... -
Nya substanser ska ge bättre diagnos och behandling av prostatacancer
2022-03-03
Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat två nya substanser som visar positiva resultat för tidig upptäckt av metastaser vid prostacancer. ”Leder bara ett av våra två spår rätt hoppas vi kunna hjälpa alla män som drabbas av prostatacancer till längre och bättre liv” säger Anna Orlova, professor vid institutionen för läkemedelskemi. ... -
Tävling för doktorander: Presentera din forskning på tre minuter
2022-03-02
Alla doktorander vid Farmaceutiska fakulteten och Uppsala universitet inbjuds att delta i uttagningen till Coimbra Group 3-Minute-Thesis competition där du ska presentera din forskning på maximalt tre minuter. ... -
Farmaceutiska fakulteten välkomnar 200 doktorander till ULLA 22
2022-02-10
Den 2–9 juli är Farmaceutiska fakulteten i centrum för europisk läkemedelsforskning då Uppsala universitet står värd för ULLA Sommarskola. "Jag är säker på att vi kommer att genomföra en unik sommarskola som tillför viktiga värden till både tradition och framtid" säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi. ... -
Startklart för Sveriges första masterprogram i biologiska läkemedel
2022-02-10
Farmaceutiska fakulteten befinner sig vid frontlinjen i utveckling av nya biologiska läkemedel. Hösten 2022 omsätter forskarna sin expertis i ett nytt masterprogram som redan tar plats bland Uppsala universitets mest eftertraktade. ... -
Nominera din kandidat till Pedagogiska priset 2022
2022-02-04
Vilken lärare vid institutionen för läkemedelskemi vill du uppmärksamma för framstående insatser inom grundutbildningen? Till och med 17 mars kan du nominera din kandidat till Uppsala universitets Pedagogiska pris 2022. ... -
Nya rön om stabilisering av gräns mellan kollapsade och svullna faser i mikrogeler
2022-02-01
I en ny artikel publicerad i Gels presenterar Yassir Al-Tikriti, doktorand vid SweDeliver och institutionen för läkemedelskemi, resultat som stödjer hypotesen att gränsen mellan kollapsade och svullna faser i en mikrogel stabiliseras av termodynamiska faktorer. ... -
Ansök nu och bli institutionens 4:e excellenta lärare
2022-01-20
Tre lärare vid institutionen för läkemedelskemi har redan antagits som excellenta lärare vid Uppsala universitet. Nu välkomnar områdesnämnden alla lärare vid vårt vetenskapsområde att ansöka om titeln – som inkluderar en lönehöjning motsvarande docentantagning. ... -
Linn Mandahl gästar Profiler i branschen
2022-01-14
Alumnföreningen Farmis bjuder åter in till inspirationsserien Profiler i branschen där vi träffar intressanta läkemedelsprofiler. Först ut 2022 är Linn Mandahl, apotekare och VD för läkemedelsbolaget AbbVie. Anslut via Zoom onsdag 9 februari. ... -
Gör ditt examensarbete hos SweDelivers industripartners
2022-01-05
SweDeliver erbjuder studenter möjligheten att utföra sitt examensarbete om 30 eller 45 hp hos en av kompetenscentrets 16 industripartners. Välkommen med din ansökan nu eller kontakta SweDeliver för mer information. ... -
Pharmetheus ökar sitt engagemang i SweDeliver med nytt projekt
2022-01-04
SweDelivers industripartner Pharmetheus beviljas finansiering av Vinnova för projektet SMF SweDeliver: Läkemedelsabsorption och immunogenicitet efter subkutan administrering. Ett initiativ som ytterligare kommer att öka företagets engagemang i SweDeliver. ... -
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 20 februari
2021-12-22
Nu kan du som studerar eller forskar inom farmaci ansöka om IFs stiftelse för farmaceutisk forsknings stipendier för bland annat forskarkurser och kongresser. Ansök senast 20 februari 2022. ... -
Vaccin, läkemedel och rock’n’roll • En julhälsning från Dekan Mathias Hallberg
2021-12-21
När jag summerar 2021 konstaterar jag ännu ett händelserikt år för Farmaceutiska fakulteten. Vi har utvecklat vår undervisning, varit framgångsrika i utlysningar, publicerat uppmärksammade artiklar, erhållit priser och – inte minst – bidragit till universitets tredje uppgift. Det sistnämnda viktigare än någonsin i en tid då läkemedel är på allas lä... -
ENABLE-2 redo att leda fortsatt utveckling av nya antibiotika
2021-12-21
ENABLE, det av Uppsala universitet ledda EU-initiativet för antibiotikautveckling fortsätter arbetet i ENABLE-2 med ekonomiskt stöd från Vetenskapsrådet. ”En oberoende kommitté har valt mellan många intressanta projektförslag och verksamheten övergår nu i operativ fas”, säger Anders Karlén, professor i vid Farmaceutiska fakulteten. ...
Här läser du om fler aktualiteter vid Uppsala universitets institution för läkemedelskemi