Olof Eriksson är redo att flytta fram Uppsalas position på PET-kartan

2024-02-19

Trettio år efter att pappa Lasse väckte Olof Erikssons fascination för vetenskapen leder han ett projekt med potential att revolutionera diagnostik av immunsjukdomar. ”Det här är precis allt det jag drömde om som ung” konstaterar han på plats i Uppsalas PET-Centrum.

Olof Eriksson

I Uppsala Science Park, skärningspunkten mellan stadens universitet, Akademiska sjukhus och intensiva biotechindustri, hittar vi PET-Centrum: En internationellt ledande facilitet i en av de biomedicinska vetenskapernas snabbast växande discipliner. Med avancerad teknologi och effektiv samverkan med grundforskning och vård är det också platsen för ett projekt med potential att revolutionera diagnostik av immunsjukdomar. Vid rodret står Olof Eriksson, lektor vid Farmaceutiska fakulteten och precis hemkommen från en resa längs den amerikanska östkusten.

– Vi arbetar på ett expansivt fält där det är närmast nödvändigt hålla sig uppdaterad om vad som pågår vid fronten. Just nu händer väldigt mycket inom Positronemissionstomografin i USA, och att besöka deras mässor och laboratorier genererar ofta spännande idéer och kontakter för framtida samarbeten. Förra veckan träffade jag till exempel Scott L. Friedman, en av världens främsta forskare inom leversjukdomar, vid New Yorks Mount Sinai School of Medicine vilket var otroligt inspirerande.

På plats i Uppsalas PET-Centrum
På plats i Uppsalas PET-Centrum

Olof Eriksson rekryterades till SciLifeLab och Uppsala universitet år 2017 där han anslöt till en minst sagt väletablerad miljö. Redan på 1970-talet lade professor Bengt Långström grunden till dagens PET-centrum, en pionjärinsats som utan tvekan bidragit till teknikens starka tillväxt både i Sverige och internationellt. Än idag öppnar Långströms arbete viktiga dörrar över hela världen och tar spännande projekt till Uppsala, vilket ger teamet vid Science Park utrymme att spänna bågen ännu högre.

– Absolut, vi installerade nyligen en scanner som ger oss en rad nya möjligheter och hoppas de kommande åren uppdatera vår maskinpark med instrument i yttersta världsklass. Det rör sig naturligtvis om omfattande investeringar, men vi vet också att de kommer att generera stora värden för både akademi, industri och sjukvård. Dessutom gör det oss än mer attraktiva i dragkampen om framtida spetskompetens, där vi redan idag konkurrerar med de främsta inom vårt område.

Med PET-teknik studerar vetenskapen processer och funktioner i våra inre organ. Via radioaktiv märkning av intressanta substanser följer kameran hur de agerar i människokroppen och omvandlar därefter informationen till bilder. Innan dessa studier är möjliga måste emellertid forskarna hitta relevanta biomarkörer, och i spåren av pandemin har Olof Eriksson lyckats identifiera en biomarkör i våra immunceller. En upptäckt som kan visa sig oerhört värdefull för både läkemedelsutvecklare, vårdgivare och patienter.

PET-avbildning i praktiken
PET-avbildning i praktiken vid Lab Eriksson.

– Vi genomför just nu en Fas-1 studie och kommer inom kort att presentera våra resultat. Parallellt förbereder vi i internationell samverkan en uppskalning för att om allt går enligt plan redan 2025 påbörja nästa fas. Våra användningsområden omfattar bland annat cancer och sjukdom i lunga, lever, hjärta och bukspottskörtel, där vi hoppas möjliggöra diagnostik och uppföljning helt utan invasiva ingrepp. En unik tillgång som skulle minska risken för komplikationer och ge mer exakt information om hur enskilda vårdtagare svarar på behandlingar.

Samtidigt med studien pågår flera offensiva satsningar på att ytterligare avancera Uppsalas redan framskjutna position på PET-fältet: Region Uppsala anslog nyligen medel till strategiska investeringar. Uppsala universitet rekryterar under våren en professor i radiokemi. Och som medgrundare och vetenskaplig chef i spinoff-företaget Antaros Tracer intar Olof Eriksson en aktiv roll i att utveckla de allt starkare banden mellan stadens akademi och biotechföretag.

– Uppsala är en liten stad med ett stort universitet, ett forskningssjukhus runt hörnet och en snabbt expanderade läkemedelsindustri. Här finns precis allt det jag drömde om när min pappa Lasse, en populärvetenskapligt intresserad artist, öppnade mina ögon för forskningen och idag kan jag inte föreställa mig en mer gynnsam miljö. Det är verkligen här det händer, och nu lägger vi full kraft på att konsolidera vårt team i Science Park inför en mycket intressant framtid.

FAKTA OLOF ERIKSSON

  • Yrke  Universitetslektor och forskare inom utveckling av PET metodiker.
  • Bor  I södra Uppsala
  • På nattygsbordet  Siddhartha, en fantastisk bok av Hermann Hesse som jag gärna återvänder till
  • Diskuterar gärna  Historia, i synnerhet antik sådan. Där har jag något att ägna mig åt när jag blir pensionär
  • Något som gör mig glad  Är när mitt arbete kommer andra till nytta, häromåret mottog jag Johnny Ludvigsson-priset för Yngre Barndiabetesforskare i Sverige, vilket fick mig att känna att vi verkligen kan göra skillnad för alla de familjer där ute som lever med typ 1-diabetes
  • När labbet stängt för dagen  Slår jag mig gärna ner vid pianot eller blir det några timmar på fotbollsplanen då två av mina barn spelar i UNIK
  • På helgen  Älskar jag att ge mig iväg på cykeln, helst tillsammans med hela min familj

MER INFORMATION

KONTAKT

Olof Eriksson, UniversitetslektorOlof Eriksson, Universitetslektor
Inst. för läkemedelskemi; Uppsala universitet
Olof.Eriksson@ilk.uu.se

MÖT FLER FORSKARPROFILER

 text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08