Stort intresse när Farmaceutiska fakulteten installerade nya professorer

2023-11-16

Kemiska verktyg för effektivare läkemedelsutveckling och Vaccinering mot cancer stod i fokus då Farmaceutiska fakultetens nya professorer Luke Odell och Sara Mangsbo presenterade sin forskning vid årets installationsföreläsningar i Uppsala universitetshus.

Sara Mangsbo och Luke Odell i universitetshuset
Sara Mangsbo och Luke Odell, nya professorer vid Farmaceutiska fakulteten

Den här veckan pågår de traditionsenliga installationsföreläsningarna i Uppsala universitetshus, och under onsdagen var det dekan Mathias Hallbergs tur att välkomna Farmaceutiska fakultetens nya professorer upp på podiet i en välbesökt sal IX. Först ut var Sara Mangsbo, professor i Protein- och antikroppsläkemedel,  som  presenterade sin forskning kring farmakologiskt styrda immunförsvar och hennes mycket uppmärksammade metod Adaptable Drug Affinity Conjugate som just nu banar viktig mark i sökandet efter ett sätt att vaccinera mot cancer.

– Naturligtvis tvingas vi ibland till omtag, men befinner oss, liksom hela det immunterapeutiska fältet, i snabb rörelse framåt, och vi står utan tvekan inför en spännande framtid där integreringen mellan farmakologi och immunologi kontinuerligt öppnar nya möjligheter, konstaterar Sara Mangsbo.

Luke Odell, professor i Läkemedelskemi
Luke Odell, professor i Läkemedelskemi

Luke Odell, ny professor i Läkemedelskemi, föreläste på tema Nya kemiska verktyg för effektivare läkemedelsutveckling – en hoppingivande rubrik ställt mot det faktum att endast 1 av cirka 200 lovande substanser når hela vägen till godkänt läkemedel. Likaså att varje framgång tar i genomsnitt 20 års arbete och kräver investeringar motsvarande 25 miljarder kronor. Luke Odells forskargrupp har redan utvecklat en kemisk molekyl som via masspektrometri visualiserar tidigare osynliga processer i hjärnan. Och fler innovationer väntar i pipeline.

– Idag kan vi med PET kartlägga radioaktiva molekyler i levande varelser, vilket används med framgång inom bland annat cancerdiagnostik. Nu har vi utvecklat en molekyl med kapacitet att mäta utveckling och behandlingseffekt även vid diabetessjukdom, och räknar med att ta den till klinisk prövning redan 2024. Parallellt arbetar vi med att skapa beståndsdelar för framtagande av nya molekyler, vilka utgör viktiga verktyg inom framför allt tidig läkemedelsutveckling, säger Luke Odell.

Vid Professorsinstallationen i Uppsala universitetsaula 17 november föreläser Maria Kjellsson, professor i Farmakokinetik, med rubriken Bästa doseringen av en näve läkemedel. I aulan representerar Maria hela Vetenskapsområdet för medicin och farmaci där hon kommer att presentera farmakokinetiken ur ett populärvetenskapligt perspektiv. Installationen är öppen för allmänheten och inga biljetter behövs.

– Att vi i år installerar tre professorer som bedriver forskning inom både spännande och helt väsensskilda fält kan jag bara se som ett styrkebesked för vår fakultet. Extra roligt är naturligtvis att Maria Kjellsson fått det hedersfyllda uppdraget att representera de farmaceutiska och medicinska fakulteterna i aulan, och jag kan inte låta bli att än en gång framhålla det faktum att Institutionen för farmaci med installationen av Maria och Sara som första institution någonsin vid vår fakultet har fler kvinnor än män bland sina professorer, vilket ger inspireration åt oss alla, konstaterar dekan Mathias Hallberg.

FAKTA PROFESSORSINSTALLATION 2023

  • Maria Kjellsson föreläser 17 november, kl. 15.00–17.00 i Uppsala universitetsaula
  • Professorsinstallationen är öppen för allmänheten. Inga biljetter behövs.
  • Professorsinstallationen filmas men livestreamas inte.

MER INFORMATION

KONTAKT

Sara Mangsbo, professor
Institutionen för farmaci
Sara.Mangsbo@farmaci.uu.se

Luke Odell, ProfessorLuke Odell, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Luke.Odell@ilk.uu.se

Maria Kjellsson, professorMaria Kjellsson, professor
Institutionen för farmaci
maria.kjellsson@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mathias Hallberg, Mikael Wallerstedt, privat

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08