Var med då Farmaceutiska fakulteten installerar 3 nya professorer

2023-11-03

Effektivare immunförsvar, läkemedelsutveckling och behandlingar är i fokus då Farmaceutiska fakulteten installerar våra tre nya professorer Sara Mangsbo, Luke Odell och Maria Kjellsson. Välkommen att lyssna till föreläsningar direkt från forskningsfronten i Uppsala universitetshus 15 och 17 november.

Nya professorer: Sara Mangsbo, Luke Odell och Maria Kjellsson
Nya professorer: Sara Mangsbo, Luke Odell och Maria Kjellsson

Den tredje veckan i november inbjuder Uppsala universitet till installationsföreläsningar. Vid Farmaceutiska fakulteten har Luke Odell, Sara Mangsbo och Maria Kjellsson tillträtt som nya professorer och presenterar 15 samt 17 november sin forskning i Uppsala universitetshus.

– Att vår relativt lilla fakultet installerar tre nya professorer är mycket positivt. De bedriver alla forskning inom spännande områden och jag kan varmt rekommendera alla med intresse för vetenskap att ta del av deras  föreläsningar, säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten som introducerar talarna i sal IX onsdag 15 november, klockan 14.05.

Sara Mangsbo upptagen med tredje uppgiften
Sara Mangsbo upptagen med tredje uppgiften

Först på podiet är Sara Mangsbo, ny professor i Protein- och antikroppsläkemedel som talar på tema Farmakologiskt styrt immunförsvar, utopin som blev verklighet. Sara rekryterades år 2017 som del i Uppsala universitets riktade satsning på biologiska läkemedel inom farmaci. Sedan dess har Sara utsetts till Årets Entreprenör, vunnit innovationspriset Hjärnäpplet och tagit plats på IVAs 100-lista över Sveriges hetaste forskningsprojekt med sin uppmärksammade metod Adaptable Drug Affinity Conjugate.

Luke Odell i Läkemedelslabbet
Luke Odell i Läkemedelslabbet

På onsdag lyssnar vi också till Luke Odell, ny professor i Läkemedelskemi, som föreläser om Nya kemiska verktyg för effektivare läkemedelsutveckling. Luke rekryterades år 2006 som postdok inom Preparativ läkemedelskemi och leder idag ett team som bland annat utvecklat en kemisk förening för masspektrometrisk avbildning av hjärnans signalsubstanser – en teknik som används vid universitet och företag världen över.

Vid Professorsinstallationen i Uppsala universitetsaula 17 november föreläser Maria Kjellsson, ny professor i Farmakokinetik, på tema Bästa doseringen av en näve läkemedel. Maria har under sina 20 år vid Uppsala universitet haft en central roll i flera vetenskapliga framsteg kring diabetessjukdomar och tuberkulos, men också som lärare vid Farmaceutiska fakultetens grundutbildningar och masterprogram, där Maria har ett långtgående engagemang kring den snabbt ökande internationaliseringen.

Maria Kjellsson representerar Vetenskapsområdet
Maria Kjellsson representerar Vetenskapsområdet

– Det är väldigt hedrande att få uppdraget att representera Vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid ett så högtidligt tillfälle. Min föreläsning kommer att beskriva farmakokinetiken ur ett populärvetenskapligt perspektiv: Varför dröjer det innan läkemedel ger effekt? Hur kan man i förväg veta att effekten av en dos är kvar en viss tid? Vad händer om man kombinerar flera läkemedel och hur vet vi att vi använder tillgängliga läkemedel på optimalt sätt, berättar Maria Kjellsson.

FAKTA PROFESSORSINSTALLATION 2023

  • Sara Mangsbo och Luke Odell föreläser 15 november, kl. 14.05–15.00 i Uppsala universitetshus sal IX.
  • Maria Kjellsson föreläser 17 november, kl. 15.00–17.00 i Uppsala universitetsaula
  • Installationen och samtliga föreläsningar är öppna för allmänheten. Inga biljetter behövs.
  • Installationsföreläsningarna 15 november livestreamas men filmas inte.
  • Professorsinstallationen 17 november filmas men livestreamas inte.
Professorsinstallation i Uppsala universitetsaula
Professorsinstallation i Uppsala universitetsaula

MER INFORMATION

KONTAKT

Sara Mangsbo, professor
Institutionen för farmaci
Sara.Mangsbo@farmaci.uu.se

Luke Odell, ProfessorLuke Odell, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Luke.Odell@ilk.uu.se

Maria Kjellsson, professorMaria Kjellsson, professor
Institutionen för farmaci
maria.kjellsson@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, privat

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2022-11-10