Nya antibiotikaplattformen ENABLE-2 tar steget över Nordsjön

2023-06-08

ENABLE-2 kompletterar sin projektportfölj med Strathclyde Minor Groove Binders, ett program hemmahörande i Glasgow vid University of Strathclyde. Samarbetet innebär att plattformen tar steget ut i Europa i sökandet efter nya lovande antibiotika.

Anders Karlén och Diarmaid Hughes, ENABLE-2
Anders Karlén och Diarmaid Hughes, ENABLE-2

I samband med att ENABLE-2 erhöll fortsatt finansiering från Vetenskapsrådet initierade plattformen en utlysning i syfte att komplettera sin projektportfölj med internationella projekt. Gensvaret var positivt med ansökningar från sex europeiska länder, och efter granskning av en oberoende expertkommitté kan koordinator Anders Karlén äntligen välkomna programmet Strathclyde Minor Groove Binders till ENABLE-2.

University of Strathclyde
ENABLE-2 välkomnar University of Strathclyde

– Vi är mycket nöjda med det stora intresse vår plattform möter utanför Sveriges gränser, liksom att vi nu tecknat samarbetsavtal med ett ytterst lovande projekt hemmahörande vid University of Strathclyde, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign och koordinator vid ENABLE-2.

Högt på agendan står även ENABLE-2:s första årsmöte. 19-20 juni välkomnar plattformen 40 deltagare från sju länder till Uppsala för diskussion om de fyra pågående programmens resultat och planer för deras framtida utveckling. I anslutning till årsmötet samlas även expertkommittén för att utvärdera de fyra programmen och bedöma ytterligare ansökningar från europeiska länder.

– Nästan fyra decennier har gått sedan upptäckten av den senaste antibiotikaklass som nådde vården. Den omfattande tid som krävs för upptäckt och utveckling är en bidragande faktor till att antibiotikaresistens idag är en av världens vanligaste dödsorsaker. Behovet av nya antibiotika kan knappast överskattas, och med en infrastruktur i full drift och en projektportfölj med mycket positiv utveckling är det vårt ansvar att vara redo så snart nya möjligheter uppenbarar sig, konstaterar Diarmaid Hughes, co-koordinator vid ENABLE-2.

FAKTA

  • ENABLE-2 är en internationell plattform som erbjuder projektstöd vid utveckling av antibakteriella läkemedel.
  • ENABLE-2 koordineras vid Farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet.

MER INFORMATION

KONTAKT

Anders Karlén, ProfessorAnders Karlén, Professor
Farmaceutiska fakulteten
Anders.Karlen@ilk.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, University of Strathclyde

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08