Premiär för Farmaceutiska fakulteten • The Movie

2023-05-11

Kan man uppfinna nya läkemedel och vara popstjärna på samma gång? Följ med när Alice, David, Nadia och Valter från Uppsala Musikklassers årskurs 7 besöker Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet för att ta reda på om det är sant att några av världens bästa forskare jobbar i deras stad (English subtitles available).

Tillsammans med Mathias Hallberg och Anja Sandström upptäcker eleverna livsviktig antibiotikaforskning, framtidens cancervård, en printer som anpassar piller för svårt sjuka barn, en robot som testar nya läkemedel – och på Studentkåren Pharmen hamnar eleverna mitt i en rockkonsert med världens hårdast rockande rektorer.

Fint besök i Antibiotikalabbet
Selfietime med Anders Karlén och Ottilia Andersson

– Det var jätteroligt att se hur många duktiga läkemedelsforskare det finns i vår egen stad. Vi tyckte precis allt var superspännande, men om jag måste välja en sak så var nog robotlaboratoriet häftigast. Jag gillade speciellt det där med att roboten lär sig av sina egna experiment, och så var det kul när den vinkade hejdå när vi skulle gå vidare, säger Alice Mankert.

Besöket från Uppsala Musikklasser förevigades på film. Dels i syfte att ge eleverna ett minne av sin dag på Farmaceutiska fakulteten, men också för att visa andra potentiella framtida läkemedelsexperter ett smakprov på allt det som pågår i fakultetens forskningsmiljöer.

Samspelta rektorer: Anders Hagfeldt & Hallber
Samspelta rektorer: Anders Hagfeldt & Anders Hallberg

– Vi strävar efter att prioritera vårt utåtriktade arbete och att öka intresset för vår fakultets utbildningar. Vår känsla är att eleverna verkligen uppskattade att ta del av vår forskning och studentkåren Farmis verksamhet. Vi vill även framföra ett varmt tack till våra forskare, Studentkåren och inte minst Anders Hagfeldt, Anders Hallberg, Per Hansson och Tomas Edvinsson som hjälpte oss att sätta extra guldkant på barnens besök, säger Mathias Hallberg och Anja Sandström.

FAKTA

  • I filmen deltar Anders Karlén, Ottilia Andersson, Sara Mangsbo, Christel Bergström, Ola Spjuth, Oskar Lövström, Per Hansson, Anders Hagfeldt, Tomas Edvinsson och Anders Hallberg.

MER INFORMATION

KONTAKT

Mathias Hallberg, dekan
Farmaceutiska fakulteten
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Anja Sandström prodekanAnja Sandström, prodekan
Farmaceutiska fakulteten
anja.sandstrom@ilk.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08