Uppskattat elevbesök på Farmaceutiska fakulteten

2023-02-10

– Vi tyckte precis allt var superspännande, säger Alice Mankert, en av fyra högstadieelever från Uppsala Musikklasser som en dag i februari besökte Farmaceutiska fakulteten för att lära sig mer om aktuell läkemedelsforskning och även bjöd på en bejublad rockkonsert i kårhuset Pharmen.

Elverna på Pharmens scen med Fat Cotton och Anders Hallberg
Eleverna på Pharmens scen med Fat Cotton och Anders Hallberg

Måndag 6 februari fick Farmaceutiska fakulteten fint främmande då Alice, David, Nadia och Valter från Uppsala Musikklassers skolår 7 besökte Biomedicinskt Centrum och kårhuset Pharmen. Under dagen tog eleverna del av aktuell forskning med fokus på utveckling av nya antibiotika, en 3D-skrivare som skapar individuellt anpassade läkemedel och en potentiell teknik att bota cancer med ett nålstick.

Ola Spjuth guidade i robotlabet
Professor Ola Spjuth presenterade robotlabet

– Det var jätteroligt att se hur många duktiga läkemedelsforskare det finns i vår egen stad. Vi tyckte precis allt var superspännande, men om jag måste välja en sak så var nog robotlaboratoriet häftigast. Jag gillade speciellt det där med att roboten lär sig av sina egna experiment, och så var det kul när den vinkade hejdå när vi skulle gå vidare, säger Alice Mankert.

Dagen avslutades med ett besök på Pharmen där Studentkåren välkomnade musikeleverna med en fullskalig rockkonsert. På festsalens scen stod inga mindre än Fat Cotton, Uppsala universitets hårdast arbetande Rock’n’Roll-trio med fakultetens egen Per Hansson på gitarr & sång, rektor Anders Hagfeldt på trummor och professor Tomas Edvinsson på bas. Tillfället till ära hängde även förre rektor Anders Hallberg på sig gitarren, och tillsammans med eleverna framförde bandet en bejublad version av Jimi Hendrix klassiker Stone Free.

– Vi strävar efter att prioritera vårt utåtriktade arbete och att öka intresset för vår fakultets utbildningar. Dagens besök var väldigt roligt och min känsla var att eleverna verkligen uppskattade att ta del av vår forskning och studentkåren Farmis verksamhet. Jag vill även framföra ett varmt tack till Anders Hagfeldt, Anders Hallberg, Per Hansson och Tomas Edvinsson som hjälpte oss att sätta extra guldkant på barnens besök, säger dekan Mathias Hallberg, som tillsammans med prodekan Anja Sandström guidade eleverna genom dagen.

Besöket från Uppsala Musikklasser förevigades på film. Dels i syfte att ge eleverna ett minne av sin dag på Farmaceutiska fakulteten, men också för att visa andra potentiella framtida läkemedelsexperter ett smakprov på allt det som pågår i fakultetens forskningsmiljöer. Filmen kommer att publiceras på Farmaceutiska fakulteten websida men du kan redan nu se ett klipp från Pharmen här.

MER INFORMATION

KONTAKT

Mathias Hallberg, dekan
Farmaceutiska fakulteten
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Magnus Alsne, Mikael Wallerstedt

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08