Anders Karlén gäst i Lif:s podd: Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

2022-12-19

Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign och koordinator för ENABLE 2, och Årets läkemedelsprofil Enrico Baraldi diskuterar Antibiotikaresistens – den tysta pandemin i ett nytt avsnitt av Lif:s Podden. I samtalet deltar även Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif, och Programledare Amy Havenäng, Lif.

Behovet av nya antibiotika som kan ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa är stort men ändå händer alldeles för litet. I podden: Antibiotikaresistens – den tysta pandemin berättar Anders Karlén och Enrico Baraldi om svårigheterna inom både grundforskning och läkemedelsutveckling när det gäller antibiotika. De talar också framgångsrika samarbeten i kampen mot AMR – där Enable 2 och PLATINEA är kronexempel – och nya sätt att ersätta läkemedelsföretagen för antibiotika.

Anders Karlén, ENABLE-2
Anders Karlén, ENABLE-2

Anders Karlén medverkar även i Uppsala universitets Forskarpodden, avsnitt: Kampen mot antibiotikaresistens. Här diskuterar Anders Karlén och Dan I Andersson, professor i medicinsk bakteriologi och Föreståndare vid Uppsala antibiotikacentrum, forskningens utmaningar och möjligheter i arbetet med att möta den accelererande antibiotikaresistensen.

ENABLE-2 meddelade nyligen att de får fortsatt finansiering av Vetenskapsrådet som anslår 25 miljoner kronor till plattformens andra verksamhetsår. Inom kort öppnar de en andra utlysning i syfte att komplettera portföljen med ytterligare projekt.

MEDVERKANDE

  • Anders Karlén, projektkoordinator i ENABLE-2, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, Uppsala universitet
  • Enrico Baraldi, biträdande projektledare för PLATINEA, professor i industriell teknik, Uppsala universitet
  • Bengt Mattson, antibiotikaexpert, Lif
  • Amy Havenäng, Programledare, trainee, Lif

FAKTA

  • ENABLE-2 är en nationell plattform som erbjuder projektstöd vid utveckling av antibakteriella läkemedel.
  • PLATINEA är en samverkansplattform som syftar till att optimera användning av befintliga antibiotika samt att öka tillgängligheten av viktiga antibiotika som riskerar att försvinna från Sverige.

MER INFORMATION

KONTAKT

Anders Karlén, ProfessorAnders Karlén, Professor
Farmaceutiska fakulteten
Anders.Karlen@ilk.uu.se

foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08