Vetenskapsrådet investerar 25 nya miljoner i ENABLE-2

2022-12-13

ENABLE-2 får fortsatt finansiering av Vetenskapsrådet som anslår 25 miljoner kronor till plattformens andra verksamhetsår. ”Vi öppnar nu en andra utlysning i syfte att komplettera vår portfölj med ytterligare projekt” säger Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2 och professor vid Uppsala universitet.

Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2
Anders Karlén och Diarmaid Hughes, ENABLE-2

ENABLE-2 är en plattform med nav vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet som ger stöd till fortsatt utveckling av ett antal lovande kandidater till antibakteriella läkemedel. Vetenskapsrådets initiala finansiering av verksamheten löper ut 31 december 2022, och nu kommer beskedet att ENABLE-2 får förlängt förtroende även nästkommande kalenderår.

Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2
Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2

– Vetenskapsrådets beslut är oerhört välkommet. Läkemedelsutveckling tar många år i anspråk, och att vi nu får förnyade anslag är ett viktigt steg i att säkra ENABLE-2:s verksamhet på sikt. Idag är plattformen i full drift och de projekt vi supportar rör sig snabbt framåt. Därför kommer vi redan kring årsskiftet att öppna en andra utlysning i syfte att så snart som möjligt lyfta in ytterligare projekt i vår portfölj, konstaterar Anders Karlén, professor och koordinator för ENABLE-2.

Plattformens första utlysning fick hösten 2021 positivt gensvar bland Sveriges universitet och biotechbolag. Även denna gång väntas intresset bli omfattande, och förhoppningen är naturligtvis att hitta molekylen som leder till att en ny antibiotikaklass når vården för första gången sedan 1984.

– Utveckling av nya antibiotika är en central del i att möta problematiken med resistenta bakterier, och idag är behoven så akuta att det krävs ett intensifierat arbete på detta område. Just nu undersöker vi möjligheten att inkludera Europa i utlysningen, då en ännu bredare pipeline in i systemet ökar vår chans att få ut största möjliga värde i andra änden, säger Anders Karlén.

FAKTA

  • ENABLE-2 är en nationell plattform som erbjuder projektstöd vid utveckling av antibakteriella läkemedel.
  • ENABLE-2 koordineras vid Farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet.

MER INFORMATION

KONTAKT

Anders Karlén, ProfessorAnders Karlén, Professor
Farmaceutiska fakulteten
Anders.Karlen@ilk.uu.se

Text: Magnus Alsne, photo: Mikael Wallerstedt

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08