Luke Odell är ny professor i läkemedelskemi

2022-11-14

Farmaceutiska fakulteten gratulerar Luke Odell som i oktober 2022 befordrades till professor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet. ”Forskning är ett lagarbete, så det här är ett erkännande som hela vårt team kan vara stolta över” säger Luke Odell.

Luke Odell ny professor i läkemedelskemi
Luke Odell är ny professor i läkemedelskemi

Luke Odell, forskare i preparativ läkemedelskemi och programsamordnare vid Masterprogrammet i läkemedelsutveckling, har befordrats till professor i Läkemedelskemi vid Uppsala universitet. Luke Odell fokuserar sin forskning på utveckling av kemiska verktyg för bland annat molekylär och antibakteriell avbildning.

– Det är ett oerhört glädjande besked att ta emot, men är också något hela vårt team kan vara stolta över. Forskning är ju ett lagarbete där varje person spelar en viktig roll, och som min handledare från doktorandåren i Australien påpekade är det utan tvekan ett hedrande erkännande att få vid ett universitet som konsekvent rankas bland världens främsta.

Luke Odell rekryterades år 2006 som postdok i professor Mats Larheds forskningsmiljö inom Preparativ läkemedelskemi vid Institutionen för Läkemedelskemi. Idag leder Luke Odell sitt eget team som bland annat utvecklat en kemisk förening för masspektrometrisk avbildning av hjärnans signalsubstanser vilken idag används vid universitet och företag över hela världen.

– Det är en teknik som redan möjliggjort flera betydelsefulla iakttagelser och vars potential vi fortsätter att finslipa för nya tillämpningar. Parallellt arbetar vi med stöd av den nationella plattformen ENABLE-2 vidare på en ny kemisk klass som visar lovande egenskaper i sökandet efter nya antibiotika. Vi befinner oss också mitt i en utvärdering av Masterprogrammet i läkemedelsutveckling som utöver höga betyg ger värdefull vägledning till framtida utveckling, konstaterar Luke Odell.

FAKTA

  • Luke Odell disputerade vid University of Newcastle i Australien år 2006.
  • År 2013 befordrades Luke Odell till docent och år 2022 till professor vid Uppsala universitet.

MER INFORMATION

LÄS ÄVEN

KONTAKT

Luke Odell, ProfessorLuke Odell, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Luke.Odell@ilk.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08