Vetenskapsrådet anslår 12 miljoner kronor till institutionens forskning

2022-11-09

Lindon Moodie, Luke Odell och Anna Orlova vid Institutionen för Läkemedelskemi erhåller anslag om totalt 12 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysningar inom Medicin och hälsa samt Naturvetenskap och teknikvetenskap 2022.

Lindon Moodie, Luke Odell och Anna Orlova
Lindon Moodie, Luke Odell och Anna Orlova erhåller anslag från VR

Lindon Moodie, docent vid institutionen för läkemedelskemi och forskare inom Organisk kemi, erhåller 3,84 miljoner kronor fördelade över år 2023-2026 för sitt projekt Nedbrytning av bakteriella målprotein.

– Vår grupp är intresserad av att identifiera och utveckla läkemedel mot infektion. Att identifiera nya antibiotika mot antimikrobiell resistens är ett centralt inslag, men också en tuff utmaning där konventionella metoder ofta misslyckas. Ibland är det bra att prova strategier utanför boxen, och ett tillvägagångssätt som intresserar oss är att försöka lura bakterier att bryta ner sina egna nödvändiga proteiner, och Vetenskapsrådets anslag ger oss möjlighet att utforska detta, konstaterar Lindon Moodie.


Luke Odell, professor i läkemedelskemi
Luke Odell erhåller 3,6 miljoner kronor

Luke Odell, professor i läkemedelskemi erhåller 3,6 miljoner kronor fördelade över år 2023-2026 för sitt projekt Nya och innovativa kemiska verktyg för avbildande masspektrometri, kemisk biologi och läkemedelsutveckling.

– Vårt team har tidigare utvecklat en kemisk förening för masspektrometrisk avbildning av hjärnans signalsubstanser. Det är en teknik som idag används vid universitet och företag över hela världen och möjliggjort flera betydelsefulla iakttagelser. Med Vetenskapsrådets anslag stärker vi vårt utrymme att utveckla nya verktyg och att finslipa våra redan befintliga metoder för ytterligare tillämpningar, säger Luke Odell.


Anna Orlova, professor vid institutionen för läkemedelskemi
Anna Orlova erhåller 4,8 miljoner kronor

Anna Orlova, professor vid institutionen för läkemedelskemi, erhåller 4,8 miljoner kronor fördelade över år 2023-2026 för sitt projekt Kombinerad målinriktad radionuklidavbildning och målinriktad terapi - ett sätt för precisionsbehandling av prostatacancer.

–När en prostatatumör börjar sprida sig är metastaserna initialt så små att de inte syns i magnetröntgen, alltså behöver vi ett sätt att visualisera alla tumörer innan de växer sig för stora. Vår främsta ledtråd är två spårämnen, GRPR och PSMA, som bildas vid tidig prostatacancer, och vi har nu utvecklat en substans som binder specifikt till GRPR, och genom att fästa radionuklid vid substansen kan de minsta metastaserna lokaliseras dit en SPECT- eller PET-kamera anger höjt upptag av radioaktivitet. Vi har även utvecklat en molekyl som binder till båda spårämnena under tumörens samtliga faser, och leder bara ett av våra två spår rätt hoppas vi ge vården det verktyg som krävs för att hjälpa alla män som drabbas av prostatacancer till längre och bättre liv, säger Anna Orlova.

FAKTA

  • Vetenskapsrådet beviljar i de två utlysningarna Medicin och hälsa samt Naturvetenskap och teknikvetenskap totalt 2,4 miljarder kronor för åren 2022–2027.

MER INFORMATION

KONTAKT

Lindon MoodieLindon Moodie, Docent
Institutionen för läkemedelskemi
lindon.moodie@ilk.uu.se

Luke Odell, Associate ProfessorLuke Odell, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Luke.Odell@ilk.uu.se

Anna Orlova, ProfessorAnna Orlova, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
anna.orlova@ilk.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2022-11-10