Alumn i fokus: Monika Magnusson tar apoteksrocken till toppen av Apotek Hjärtat

2022-11-07

– Många apotekskunder behöver vägledning till en hälsosammare livsstil, och här har vi och landets farmaceutiska utbildningar en viktig gemensam uppgift, säger Monika Magnusson, ny vd vid Apotek Hjärtat och engagerad alumn vid Farmaceutiska fakulteten.

Monika Magnusson, vd vid Apotek Hjärtat och alumn vid Farmaceutiska fakulteten
Monika Magnusson, vd vid Apotek Hjärtat och alumn vid Farmaceutiska fakulteten

Verkar apotekaren bekant nästa gång du hämtar ut dina receptbelagda läkemedel? Kanske studerade du vid Uppsala universitet strax innan millennieskiftet. Eller så har du helt enkelt följt höstens nyhetsflöden: I september tillträdde Monika Magnusson som första apotekare någonsin en vd-stol i en stor svensk apotekskoncern. Ett imponerande karriärkliv, men inte tillräckligt för att hålla henne från mötet med kunderna.

– Absolut inte, att ta plats i apoteken är oerhört värdefullt och något jag fortsätter att prioritera. Det ger konkret påminnelse om den betydelse som läkemedel och vårt arbete har i många människors liv. Det ger också dagsaktuell insikt i den vardag våra medarbetare möter. Nästa tillfälle är då vi uppmärksammar Årets Apotek Hjärtat vid Lasarettet Trelleborg, vilket jag redan ser fram emot, säger Monika Magnusson, vd vid Apotek Hjärtat och Apotekarexaminerad vid Farmaceutiska fakulteten 1997.

Monika Magnusson äntrar sin nya roll i en turbulent tid för den svenska Apoteksbranschen. I fjol minskade antalet fysiska apotek för första gången sedan 2009 års omreglering av marknaden. E-handeln med receptbelagda läkemedel ökar å andra sidan stadigt, men en oväntat låg tillväxt i försäljning via öppenvårdsapotek fick nyligen Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att beskriva 2022 som ett återhämtningsår.

Monika Magnusson på plats i apoteket
Monika Magnusson på plats i apoteket

– Vi befinner oss utan tvekan i en spännande period där vi identifierar stora möjligheter. En uppenbar framgångsfaktor är stärkt samverkan med landets farmaceutiska utbildningar. Flera viktiga initiativ är redan tagna, inte minst kring kommunikation och att omsätta kompetens i kundnytta. Härnäst ser jag gärna en satsning på proaktiv rådgivning för en hälsosam livsstil, som en förlängning av det vi gör för att stötta när läkemedlen väl är en nödvändighet. Det är något många av våra kunder efterfrågar och som vi farmaceuter bör ha goda förutsättningar att tillgodose.

Trots att 30 år gått sedan första gången Monika öppnade dörrarna till Biomedicinskt Centrum är minnena både många och tydliga: Det första mötet med en kursare som även hon visade sig vara en Gävleborgare i exil (Anja Sandström, idag professor vid Farmaceutiska fakulteten och fortfarande en nära vän). Den pedagogiske föreläsare som detaljerat redogjorde för hur vi när vi på kort tid blir kissnödiga en andra gång gör klokt i att snabbt lokalisera en toalett (”alltjämt en levnadsregel”) och den något excentriske lärare som en gång föll i sömn i tentamenslokalen (”inget namn nämnt”).

– Jag ingick i den första kull som läste det femåriga apotekarprogrammet och har fortfarande daglig användning för de kunskaper jag fick med mig från Uppsala. Efter examen har jag förblivit aktiv i Alumnföreningen Farmis, bland annat i styrelsen och nu senast i oktober gav jag en föreläsning vid Årsmötet 2022. I min värld är ett aktivt alumnnätverk en fantastisk tillgång för både akademi, farmaceuter och företag, och jag hoppas verkligen att ännu fler tar möjligheten att engagera sig.

FAKTA MONIKA MAGNUSSON

  • Utbildning  Apotekarexamen 1997 vid Uppsala universitet
  • Yrke  Vd, Apotek Hjärtat
  • Aktuell  Den första apotekaren någonsin att inneha en vd-post i ett större svenskt apoteksföretag.

MER INFORMATION

FLER ALUMNER I FOKUS

text: Magnus Alsne, foto: Albin Händig, Apotek Hjärtat

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08