Olof Eriksson erhåller Johnny Ludvigsson-priset 2022

2022-10-18

Olof Eriksson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten, tilldelas Johnny Ludvigsson-priset om 50 000 kronor. ”Att vinna det här priset får mig att känna att man verkligen kan göra skillnad för alla de familjer där ute som lever med typ 1-diabetes” säger Olof Eriksson.

Olof Eriksson, Universitetslektor
Olof Eriksson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten

Olof Eriksson, forskare i translationell avbildning vid Uppsala universitet tilldelas av Barndiabetesfonden 2022 års Johnny Ludvigsson-pris för ”Yngre Barndiabetesforskare i Sverige”. Olof Eriksson leder en framgångsrik forskargrupp vid SciLife Lab med fokus på bland annat utveckling och validering av tekniker med potential att ge betydande bidrag till nya behandlingsstrategier av typ 1-diabetes.

Barndiabetesfonden motiverar priset med Olof Erikssons imponerande produktion av vetenskapliga publikationer där utveckling och validering av nya tekniker för icke-invasiv monitorering av olika processer vid utvecklingen av typ 1-diabetes utgör en framträdande del.

– Det betyder jättemycket, särskilt när jag vet hur många duktiga diabetesforskare det finns i Sverige. Att vinna det här priset känns som ett kvitto på att forskningen jag bedriver går i rätt riktning. Det här priset får mig också att känna att man verkligen kan göra skillnad för alla de familjer där ute som lever med typ 1-diabetes, säger Olof Eriksson.

FAKTA

  • Barndiabetesfonden delar varje år ut två priser i Johnny Ludvigssons namn till framstående barndiabetesforskare i Norden och i Sverige.
  • Pristagarna utses, efter en öppen nominering och bedömning av nominerade kandidater, av Barndiabetesfondens Vetenskapliga råd tillsammans med tidigare pristagare.

MER INFORMATION

KONTAKT

Olof Eriksson, UniversitetslektorOlof Eriksson, Universitetslektor
Institutionen för läkemedelskemi
olof.eriksson@ilk.uu.se

Text: Einar Sandström, Barndiabetesfonden, foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid institutionen för läkemedelskemi

Senast uppdaterad: 2024-04-08