I Backspegeln • Tidigare evenemang

Här hittar du mer information om några av Konst Läkekonsts tidigare evenemang från senare år. Kontakta oss gärna om de inspirerar dig till förslag på framtida Konst Läkekonst.

Ormen i mig • Samtal om ätstörningar

Konst Läkekonst • 10 oktober

År 2022 diagnosticerades 8 300 barn och unga mellan 6 och 24 år i Sverige med ätstörning och antalet ökar snabbt. Men vad beror det på? Och hur kan samhälle och vård hjälpa de drabbade?

Vid Konst Läkekonst 10 oktober gästades vi av forskaren Andreas Birgegård och författaren Anna Ehn som samtalade om en dold folksjukdom som kantas av både seglivade myter och starka känslor.

Ormen i mig

200 år av konst och blindhet • Kulturnatten 2023

Konst Läkekonst • 9 september

Från Oidipus till Ray Charles ryms oräkneliga exempel på blinda karaktärer och konstnärer som gjort tidlösa avtryck i kulturhistorien. Några av dem har till och med återfått synen, men inte alltid med lycklig utgång.

Vid Kulturnatten 2023 välkomnade Konst Läkekonst till ett möte med pianovirtuosen Ulf Johansson Werre och litteraturprofessor Torsten Pettersson som tog oss på en resa genom ton och ord.

Urban Hjärne • Man med många talanger

Konst Läkekonst • 25 april

Livläkaren och diktaren Urban Hjärne var en man med storslagna visioner. Störst av dem alla var hans sökande efter De Vises Sten, ämnet som ger guld och botar all sjukdom.

Vid Konst Läkekonst 25 april bjöd överbibliotekarie Lars Burman, apotekare Nils-Otto Ahnfelt och vetenskapshistoriker Hjalmar Fors på både en fantasieggande historia som når över tre sekler och en återskapad universalmedicin, allt ackompajnerat av Sigtuna Messingssextett.

Urban Hjärne

Patienternas konst • En viktig del av psykiatrins kulturarv

Konst Läkekonst • 14 mars

Vid förra sekelskiftet började personal samla in konst gjord av patienter. Idag ger verken viktig kunskap om dem som skapade konsten och institutionerna de vistades på. De ger även inblick i synen på kreativitet och psykisk sjukdom.

Vid Konst Läkekonst 14 mars berättade Hedvig Mårdh och Thérèse Toudert om Medicinhistoriska museets samlingar och möjligheterna de rymmer. Vi lyssnade också till dikter av Fröding​ med ton av av Gunnar Axelsson Fisk​.

Min bror blev plötsligt en främling i sin egen familj • Leva med schizofreni

Konst Läkekonst • 14 februari

Ingen person är sin sjukdom. Likväl omges schizofreni av både fördomar och stigmatisering. Mycket förklaras av okunskap: Det vi inte förstår är vi ofta rädda för.

Vid Konst Läkekonst 14 februari berättade forskaren och föreläsaren Åsa Konradsson-Geuken om sin bror Mats som lever med schizofreni och är konstnär – och gav oss även verktyg att hjälpa människor i kris.

Min bror blev plötsligt en främling i sin egen familj • Leva med schizofreni

När allt står på spel: Dikter om liv och död

Konst Läkekonst • 30 november

”Jag lyfter handen för att knacka och ser redan hur vi sitter därinne. Två trötta, rädda människor”. Som läkare måste du vara ständigt redo att ge det svåraste av besked.

Vid Konst Läkekonst 30 november skildrade överläkaren och diktaren Gunnar Birgegård några av sina patientmöten till musik av Matti Andersson. Vi lyssnade också till samtal med professor Anna Sarkadi, två unga läkare och en student om hur universiteten bäst förbereder framtidens vårdgivare på sin uppgift.

När allt står på spel: Dikter om liv och död

Mamma hursomhelst • Litterära, vårdrelaterade och mediala berättelser

Konst Läkekonst • 25 oktober

”En kvinna är mamma hursomhelst. Oavsett om hon har barn eller inte är hennes existentiella identitet fortfarande starkt knuten till hennes reproduktiva förmåga” Ja, hur sanningsenlig är egentligen bilden av den självständiga karriärkvinnan som vunnit så starkt fäste i vår svenska självuppfattning?

Vid Konst Läkekonst 25 oktober berättade Margaretha Fahlgren, professor em. i litteraturvetenskap, om det moderna moderskapets plats mellan verklighet och ideal.

Mamma hursomhelst 25 oktober

Megalomani i musiken • Kulturnatten 2022

Konst Läkekonst • Tisdag 10 september 2022

Megalomani är ett psykiatriskt symtom som kommer till uttryck i orealistiskt förhöjd självkänsla, att betrakta sig som ämnad för stordåd. Så hur låter det då kompositörer med grandios självuppfattning ger sin hybris fritt spelrum?

Vid Uppsala Kulturnatt 10 september välkomnade Konst Läkekonst till ett möte med Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, som tog oss på en resa genom tid och ton.

Fiol

Lars Gyllenstens experiment • Stridbar sekreterare i de förströddas rike

Konst Läkekonst • Tisdag 19 april 2022

I vår tid är Lars Gyllensten kanske främst hågkommen för sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständige sekreterare, ett sällskap han lämnade år 1989 under uppmärksammade former. Men även Gyllenstens litterära arv rymmer skatter som orsakade intensiv debatt i dåtidens kultursverige.

Vid Konst Läkekonst tisdag 19 april gav Johan Frostegård, författare och professor i medicin, nya perspektiv åt ett av vårt lands mest fascinerande författarskap.

Konst Läkekonst tisdag 19 april

Smärta i konsten • Från törnekrona till instagore

Konst Läkekonst • Tisdag 8 mars 2022

”Det är som att se en bilolycka, det är hemskt men du bara måste titta” berättar en av de många unga som idag publicerar egna och tar del av andras foton av självskador. Men vad gör visualiserad smärta så fängslande? Och har den till och med medicinskt värde?

Vid Konst Läkekonst tisdag 8 mars gav professor Hans Sternudd och överläkare Adriana Miclescu nya perspektiv åt en konstform i konstant rörelse.

Konst Läkekonst • Tisdag 8 mars 2022

Syfilis, tbc, kolera och andra välsignelser i Thomas Manns verk

Konst Läkekonst • 25 januari 2022

I Thomas Manns böcker är sjukdomen ofta en befriare. Syfilis blir kilen som öppnar konstnärens sinnen. Omgiven av kolera spränger den åldrande författaren slutligen förnuftets bojor. De utgör katalysatorer för personlig utveckling mot vilka Manns läkarkår står maktlös.

Vid Konst Läkekonst tisdag 25 januari följde vi vetenskapsjournalist Thomas Wedérus och Via nedslag i klassiska romaner som Döden i Venedig, Bergtagen och Doktor Faustus blickade vi in i Manns världar där – i likhet med vår egen – sjukdomen väntar runt hörnet. Förhoppningsvis kan det skänka oss viss tröst att veta att den inte enbart är av ondo.

Vetenskapsjournalist Thomas Wederus

Smittans rike – Om syfilis i skammens tidevarv

Konst Läkekonst • 2 november 2021

Föreläsare: Agneta Rahikanen, fil.dr, författare och litteraturforskare beskrev syfilisfarsotens historiska inverkan på konst, kultur och kropp.

Värd: Gunnar Birgegård, professor em.

Smittans rike – Om syfilis i skammens tidevarv

Konstnären inför döden: Schuberts Winterreise de "förfärande" sångerna

Konst Läkekonst • 26 november 2019

Gunnar Birgegård, Professor emeritus vid institutionen för medicinska vetenskaper, berättade om Franz Schuberts älskade sångcykel skriven mot slutet av hans korta levnad, när han visste att syfilis hotade hans liv.

Denna gång handlade Konst – Läkekonst om Schuberts älskade sångcykel Winterreise, som han skrev året innan sin död, då han sedan flera år var medveten om att han hade syfilis, som var en vanlig ej botbar sjukdom på den tiden. 

Gunnar Birgegård är känd i Uppsala både som läkare och musikpresentatör. Under evenemanget framförde operasångaren Anders Larsson sånger av Schubert ackompanjerad av Annette Műller-Roos på piano.

Konstnären inför döden Schuberts Winterreise de förfärande sångerna

Carl Fredrik Hill – Skapande och schizofreni

Konst Läkekonst • 14 september 2019

Björn Mikael Nilsson, psykiater och överläkare berättade om Carl Fredrik Hill (1849-1911) som studerade först för universitetsritmästaren Axel Hjalmar Lindqvist och vid Konstakademien i Stockholm. 1873 reste Hill till Paris, där han målade och arbetade intensivt i fyra år för att få ställa ut på Salongen i Paris. Dock blev endast två av hans verk antagna.

Hill drabbades av flera olyckor, blev psykiskt instabil och vårdades först på St Lars sjukhus en tid och sedan i hemmet av modern och systern. Hill blev riktigt känd först efter sin död 1911 genom alla verk han utförde som frisk.

Carl Fredrik Hill – Skapande och schizofreni

Tinnitus – folkhälsoproblem och musikerplåga

Konst Läkekonst • 7 maj 2019

Leif Lyttkens, prof. em., tinnitusspecialist, och Torbjörn Lundberg, bastrombonist, Gävle Symfoniorkester diskuterade tinnitus, hur kan det behandlas och hur en musiker hanterar oljud i öronen?

Tinnitus – folkhälsoproblem och musikerplåga
Senast uppdaterad: 2023-10-12