Megalomani i musiken • Kulturnatten 2022

Megalomani är ett psykiatriskt symtom som kommer till uttryck i orealistiskt förhöjd självkänsla, att betrakta sig som ämnad för stordåd. Så hur låter det då kompositörer med grandios självuppfattning ger sin hybris fritt spelrum? Vid Uppsala Kulturnatt 10 september välkomnar Konst Läkekonst till ett möte med Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, som tar oss på en resa genom tid och ton.

Megalomani i musiken illustration

Tid Lördag 10 september 2022, kl. 20.00
Plats Sal IX, Universitetshuset, Biskopsgatan 3
Övrigt Fri entré • ingen föranmälan
Ladda hem Poster Konst Läkekonst 10 september

MEGALOMANI I MUSIKEN

Geni och storhetsvansinne i förening, eller narcissism som det kallas numera inom psykiatrin, kan man hitta hos ett antal kompositörer genom musikhistorien. Hur låter det när kompositörer med överdriven självkänsla och ”vansinniga” ambitioner skriver musik?

Följ med då Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap och mångfaldigt prisbelönad folkbildare, berättar om musikaliska genier och narcissister och låter oss höra deras musik.

Gunnar Birgegård, professor emer. i medicin, ger en kort inledning om den moderna synen på begreppet.

KONST LÄKEKONST VÄLKOMNAR:

Mattias Lundberg, professor i musikvetenskapMattias Lundberg, professor i musikvetenskap och ledamot i Kungl. Musikaliska akademien, har i 106 avsnitt av radioprogrammet Den svenska musikhistorien levandegjort den svenska musikhistorien från de första källorna och framåt.

Mattias Lundberg besvarar även lyssnarnas musikfrågor i radioprogrammet Fråga musikprofessorn som nyligen genomförde sin femte säsong och år 2019 vann andra pris i Prix Europa i kategorin Bästa Europeiska musikprogram.

KONTAKT

Gunnar Birgegård, professor emer.
Uppsala universitet
Gunnar.Birgegard@medsci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Senast uppdaterad: 2022-08-23