Lars Gyllenstens experiment • Stridbar sekreterare i de förströddas rike

I vår tid är Lars Gyllensten kanske främst hågkommen för sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständige sekreterare, ett sällskap han lämnade år 1989 under uppmärksammade former. Men även Gyllenstens litterära arv rymmer skatter som orsakade intensiv debatt i dåtidens kultursverige. Vid Konst Läkekonst tisdag 19 april mars ger Johan Frostegård, författare och professor i medicin, nya perspektiv åt ett av vårt lands mest fascinerande författarskap.

Lars Gyllenstens experiment

Tid Tisdag 19 april 2022, kl.19.00
Plats Grönwallsalen, Akademiska sjukhuset, ing. 70
Övrigt Fri entré, ingen föranmälan
Ladda hem Poster Konst Läkekonst 19 april

Stridbar sekreterare i de förströddas rike

Lars Gyllensten lät tala om sig som både författare och läkare, men är idag kanske främst hågkommen för sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Ett sällskap han lämnade våren 1989 då de aderton valde att inte stå bakom en appell till regeringen att ingripa mot de iranska mullornas dödsdom mot författaren Salman Rushdie.

Tre år efter Gyllenstens död hävdades att dennes avgång föregåtts av en rad konflikter. Bland annat skulle ett förslag från Lars Gyllensten om att Akademien skulle sälja sin restaurang Den gyldene freden ha fått tummen ned från en majoritet av ledamoterna. Den fullständiga bilden förblir oklar, men faktum är att Gyllensten än i våra dagar orsakar diskussion.

Lars Gyllenstens experiment 

Redan 1946 tog Lars Gyllensten plats i händelsernas centrum då debutanten Jan Wiktor utgav diktsamlingen Camera obscura på Bonniers förlag. Alstret belönades med ett antal positiva recensioner, men erhöll i övrigt blygsam uppmärksamhet. Där borde rimligen Jan Wiktor ha fallit i kulturhistoriens glömska – om det inte en kort tid därefter uppdagades att volymens egentliga upphovsman var den unge medicine studerade Gyllensten som tillsammans med en kamrat under en blöt vårafton bestämt sig för att gå i satirisk närkamp med 1940-talets något abstrakta poesi.

"Med obestridlig intelligens"
"Med obestridlig intelligens"

Med en snabbt improviserad metod påbörjades skaldandet, och via strofer som Evangelium i boudoiren • dold bakom sängomhängen • pormaskplockning baddning av ögonen med eau-de-cologne • evangelium necessaire väckte de bland annat den store diktaren Erik Lindegrens beundran, som i en anmälan fastslog att Jan Wiktors "intelligens var obestridlig".

Lars Gyllensten skulle snart låta höra om sig som författare i eget namn. År 1949 landade Moderna myter i de svenska boklådorna, och innan han ett drygt halvsekel senare satte punkt med sina memoarer Minnen, bara minnen hade Gyllensten åstadkommit fler än fyrtio böcker, romaner och essäer. En rik litterär gärning som alltjämt väcker känslor och förtjänar vår fortsatta uppmärksamhet.

KONST LÄKEKONST VÄLKOMNAR:

Johan Frostegård gästar Konst Läkekonst
Johan Frostegård gästar Konst Läkekonst 19 april

Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska Institutet, specialist i reumatologi och författare, publicerade i samband med 100-årsdagen av Lars Gyllenstens födelse en mycket uppskattad betraktelse i Dagens Nyheter över en av det svenska 1900-talets starkast lysande profiler.

”Empiri var centralt i hans författarskap, och det är inte förvånande att Gyllensten glömts bort i ett kulturklimat där intresset för naturvetenskap försvunnit” inleder han sin essä. I Grönwallsalen tisdag 19 april lägger Johan Frostegård kompletterande pusselbitar till en av vårt lands mest fascinerande litterära gärningar. Varmt välkommen!

KONTAKT

Ola Nordenfors, universitetslektor
Litteraturvetenskapliga institutionen
Ola.Nordenfors@littvet.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Uppsala universitet, KI m fl

Senast uppdaterad: 2022-08-23