Forskarprofilen: Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
2022-06-09
– Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, som efter att ha koordinerat det europeiska flaggskeppet ENABLE nu tar striden mot antibiotikaresistenta bakterier vidare inom ramarna för den internationella plattformen ENABLE-2.

I en studie publicerad i The Lancet beräknas 1,3 miljoner människor ha dött år 2019 till följd av infektioner orsakade av resistenta bakterier. Det placerar dem bland världens dödligaste sjukdomar och kurvorna stiger brant. Likväl har kampen mot accelererande antibiotikaresistens förtvivlat svårt att få fäste på samhällets agenda, och frågan är vad som egentligen krävs för att få till stånd en mobilisering som förmår vända den dystra utvecklingen?
– Problematiken är global och flera EU-länder är redan hårt drabbade. I Sverige som alltjämt är relativt förskonat skymtar vi bara hotet längs horisonten, och just här hittar vi den stora utmaningen: Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll. Men faktum är att den moderna läkekonstens beroende av antibiotika målat in oss i ett hörn som vi får allt svårare att lämna, konstaterar Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign.

För att hitta det senaste tillfälle forskningen upptäckte en ny antibiotikaklass som nådde vården får vi söka oss tillbaka till 1984. Vid ungefär samma tidpunkt började den då nyblivne doktoranden Anders Karlén sätta samman molekyler och i en dator studera deras potentiella egenskaper. Den moderna informationsteknologin befann sig alltjämt i sin linda, och utrustad med en terminal och ett modem i Uppsalas Biomedicinska Centrum jobbade Anders sena kvällar mot en dator i Lund – kontorstid räckte kapaciteten inte till för avancerade beräkningar.
– Som en av de första länkarna i den farmaceutiska kedjan försöker vi identifiera lovande kemiska startpunkter för utveckling av nya läkemedel. I fråga om antibiotika söker vi potentiella angreppspunkter i bakterier och molekylerna som kan döda dem. Ofta krävs design, syntes och tester av hundratals föreningar innan vi – förhoppningsvis – hittar en substans att gå vidare med, och lyckligtvis har dagens verktyg helt annan prestanda än när jag påbörjade min forskarbana, vilket gör vårt arbete avsevärt mer effektivt.
Med åren har den problematik de resistenta bakterierna ställer oss inför vuxit sig långt mer komplex än vad enskilda vetenskaper kan åtgärda. Det gör interdisciplinär samverkan absolut nödvändig, och sedan 2016 är Anders Karlén engagerad i styrelsen för Uppsala Antibiotic Center, en doktorandskola där Uppsala universitets tre vetenskapsområden lägger en gemensam grund för framtida antibiotikaforskning. Redan två år tidigare hade Anders axlat uppdraget som koordinator för ENABLE, det IMI-finansierade flaggskepp som förenade femtio europeiska lärosäten och biotech- och läkemedelsföretag längs frontlinjen i jakten på nya antibiotika.
– Vi fick 85 miljoner euro och drygt sju år på oss att driva utvecklingen av ett antal antibiotikakandidater och lotsa minst en av dem genom en klinisk fas 1 studie. Ribban var högt lagd och rollen kom med många utmaningar, men framför allt var det oerhört lärorikt att kliva fram i ett sammanhang jag aldrig trott skulle komma min väg. När vi tog ENABLE i mål hösten 2021 var alla förhoppningar infriade med marginal och Uppsala hade bevisat att vi har de erfarenheter, kompetenser och kontakter som krävs för att ta förarsätet i samarbeten av den här storleken.
Framgångarna med ENABLE har gjort avtryck, och år 2019 vann Uppsala universitet nästa stora utlysning: COMBINE, en ny paneuropeisk IMI-satsning som, med Anders Karlén vid rodret, stödjer åtta projekt som ingår i initiativet AMR Accelerator, vars mål är att utveckla nya läkemedel mot tuberkulos och infektioner orsakade av gramnegativa bakterier. Också i Sverige riktades blickarna mot Uppsalas Farmaceutiska fakultet, och bara dagar innan ENABLE avslutades tillkännagav Vetenskapsrådet ett anslag om 25 miljoner kronor till ENABLE-2, en internationell plattform som med nod vid Uppsala universitet och under ledning av Anders Karlén ger stöd till lovande projekt i den antibakteriella läkemedelsutvecklingens tidiga skeden.

– Det är en fas där behovet av projektsupport är enormt, och Vetenskapsrådets förtroende ger oss utrymme att bygga vidare på en modell vi redan utvecklat. En första utlysning genererade flera mycket intressanta förslag, och en oberoende kommitté har valt fem lovande projekt som vi arbetar med under 2022, vilket är så långt vår initiala finansiering sträcker sig. Vad som sker efter årsskiftet är oklart, men vi hoppas på fortsatt stöd från Vetenskapsrådet och samtalar även med potentiella samarbetspartners i både Sverige och Europa, och alla tycks införstådda med att det krävs en pipeline in i systemet om vi ska få ut något i andra änden.
Anders Karlén vet vad han talar om. Efter tjugo års närmast fruktlöst sökande efter en substans med tillräckliga antibakteriella kvalitéer och läkemedelsliknande egenskaper lyckades hans forskarteam identifiera en molekyl som bet på både en och två av de totalt fyra gramnegativa bakteriestammar WHO idag beskriver som de största hoten mot vår planet. Framgången renderade stöd via ENABLE och idag fortsätter progressen inom ramarna för ENABLE-2. Resultaten ger all anledning till optimism, men trots det hänger projektets framtid på en skör tråd.
– I den bästa av världar hinner vi ta vår substans till nästa utvecklingsfas och de möjligheter som där öppnar sig. Om inte är risken uppenbar att vårt arbete hamnar i limbo då det är närmast omöjligt att få finansiering för läkemedelsutveckling inom antibiotikaområdet, vilket för mig är en personlig bekräftelse på vikten av riktade satsningar som ENABLE-2. Lika nödvändigt är att vi väcker läkemedelsindustrins intresse för antibiotikautveckling. Jag vet att diskussioner förs om tänkbara ekonomiska incitament och att flera intressanta förslag ligger på bordet. Själv har jag fyllt 63 år och får jag bara behålla hälsan så hoppas jag ta vår grupps forskning så nära ett nytt antibiotika som möjligt, men resistenta bakterier är utan tvekan en utmaning världen kommer att brottas med långt efter att jag lämnat laboratoriet.
FAKTA ANDERS KARLÉN
- Yrke Professor i datorbaserad läkemedelsdesign
- Ålder 63 år
- Bor I en villa i Uppsala
- Tittar gärna på Danska tv-serier, de lyckas väva in ett djup och ett samhällsperspektiv som jag kan sakna i många andra produktioner, just nu är Borgen en favorit.
- Ett vetenskapligt bidrag jag är stolt över Mitt mest citerade arbete är en artikel jag skrev tillsammans med Hans Lennernäs vid vår fakultet, men störst betydelse har utan tvekan mina uppdrag i ENABLE och COMBINE haft.
- Diskuterar Viner, i synnerhet franska sådana. Vi försöker åka dit en gång per år för att kombinera cykelturer med vingårdar, och så är ju internationella nyheter alltid intressanta och ligger högt på läslistan.
- En perfekt dag Är jag på hemmaplan blandar jag gärna tennis, golf och musik med umgänge med familjen.
- Mitt sommarprogram skulle handla om Vikten av engagemang i arbetet och att medverka i arenor där olika erfarenheter och kulturer kan mötas.
MER INFORMATION
KONTAKT
Anders Karlén, Professor
Farmaceutiska fakulteten
anders.karlen@ilk.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt
Nytt inom forskning
-
Marcus Wanselius: ”Det är roligt att gå till jobbet varje dag”
2023-09-27
Hallå där… Marcus Wanselius, doktorand vid Institutionen för läkemedelskemi och det nationella kompetenscentret SweDeliver, som 20 oktober disputerar sin avhandling i vilken han introducerar en ny metod att förstå hur injicerade läkemedel agerar i människokroppen. ... -
ENABLE-2 utökar sin projektportfölj med två nya program
2023-09-18
Antibiotikaplattformen ENABLE-2 välkomnar två nya program: "Ornicidine" programmet, ett vetenskapligt samarbete mellan Nederländska Universitetet i Leiden och Queen’s University Belfast i Nordirland; och "BamA Inhibitors" programmet, hemmahörande vid tyska Justus Liebig University Giessen och Fraunhofer IME. ... -
Ny studie ska ge effektivare behandling vid primär levercancer
2023-09-12
I ett tvärvetenskapligt samarbete söker forskare och läkare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset nya vägar att behandla primär levercancer, världens idag näst dödligaste tumörsjukdom. ”Jag är övertygad om att vi kommer att leverera resultat som möjliggör tidigare diagnos och förbättrad överlevnad” säger Hans Lennernäs professor i biofar... -
SweDeliver arrangerar fyra halvtidsseminarier hösten 2023
2023-08-25
Onsdag 4 oktober välkomnar SweDeliver till höstens första halvtidsseminarium: Självaggregering av terapeutiska peptider med Ellen Brunzell, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi. Under terminen följer halvtidsseminarier med Marco Tjakra, Xiguo He och Rebekkah Hammar. ... -
Nya antibiotikaplattformen ENABLE-2 tar steget över Nordsjön
2023-06-09
ENABLE-2 kompletterar sin projektportfölj med Strathclyde Minor Groove Binders, ett program hemmahörande i Glasgow vid University of Strathclyde. Samarbetet innebär att plattformen tar steget ut i Europa i sökandet efter nya lovande antibiotika. ... -
Lindon Moodie letar nya antibiotika utanför boxen
2023-05-24
Vetenskapsrådet investerade nyligen 30(!) miljoner kronor i Farmaceutiska fakultetens forskning. Lindon Moodie, docent i läkemedelskemi, erhöll 3,84 av miljonerna för sin studie Nedbrytning av bakteriella målprotein. Vi ställde tre snabba frågor för att kolla status på projektet. ... -
Tidig förmiddag i läkemedelslabbet med Jenny Nilsson
2023-05-11
Vad de gör på banken efter klockan 3 får vi kanske aldrig veta. En annan fråga som sysselsatt generationer är vad som sker innan klockan 9 i läkemedelslaboratoriet. Vi ställde väckarklockan och begav oss till BMC och forskargruppen för Analytisk farmaceutisk kemi. Bland maskinerna mötte vi Jenny Nilsson, doktorand i metabolomik. ... -
Forskare i fokus: Ellen Bruntzell vill öka vår kunskap om peptidläkemedel
2023-03-14
– Att ingå i SweDelivers nätverk är en ständig källa till inspiration, konstaterar Ellen Bruntzell, doktorand vid Uppsala universitet, som i ett forskningsprojekt med koppling till både Farmaceutiska fakulteten och AstraZeneca bidrar med ny kunskap om de mekanismer som orsakar aggregering av peptidbaserade läkemedel. ... -
Anders Karlén gäst i Lif:s podd: Antibiotikaresistens – den tysta pandemin
2022-12-19
Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign och koordinator för ENABLE 2, och Årets läkemedelsprofil Enrico Baraldi diskuterar Antibiotikaresistens – den tysta pandemin i ett nytt avsnitt av Lif:s Podden. I samtalet deltar även Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif, och Programledare Amy Havenäng, Lif. ... -
Vetenskapsrådet investerar 25 nya miljoner i ENABLE-2
2022-12-13
ENABLE-2 får fortsatt finansiering av Vetenskapsrådet som anslår 25 miljoner kronor till plattformens andra verksamhetsår. ”Vi öppnar nu en andra utlysning i syfte att komplettera vår portfölj med ytterligare projekt” säger Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2 och professor vid Uppsala universitet. ... -
Forskare i fokus: Julia Parlow vill kartlägga läkemedlens väg från injektion till absorption
2022-12-08
– Projektets industrinära koppling och relevans var det som först väckte min nyfikenhet på SweDeliver, konstaterar Julia Parlow, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, som just nu utvecklar en metod att studera faktorer som styr transport av biologiska läkemedel från injektion till absorption. ... -
Anders Karlén gäst i Forskarpodden: Kampen mot antibiotikaresistens
2022-11-21
I Kampen mot antibiotikaresistens, det nya avsnittet av Forskarpodden, diskuterar Anders Karlén, professor och koordinator för ENABLE-2, och Dan I Andersson, professor i medicinsk bakteriologi, arbetet med att möta den accelererande antibiotikaresistensen. ... -
Luke Odell är ny professor i läkemedelskemi
2022-11-14
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Luke Odell som i oktober 2022 befordrades till professor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet. ”Forskning är ett lagarbete, så det här är ett erkännande som hela vårt team kan vara stolta över” säger Luke Odell. ... -
Vetenskapsrådet anslår 12 miljoner kronor till institutionens forskare
2022-11-10
Lindon Moodie, Luke Odell och Anna Orlova vid Institutionen för Läkemedelskemi erhåller anslag om totalt 12 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysningar inom Medicin och hälsa samt Naturvetenskap och teknikvetenskap 2022. ... -
Aktuell avhandling introducerar ny metod för analys av potentiella vacciner
2022-10-28
Bristen på effektiva analysverktyg för bedömning av säkerhet och verkan hos nya vacciner kräver ofta onödigt stora resurser. I en ny avhandling tillämpar Lars Geurink Kapillärelektrofores och Analytical Quality by Design för utveckling av CE-tester som möjliggör bättre och mer kostnadseffektiva vacciner. ... -
Flera nya vetenskapliga publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-10-18
Under sommaren och hösten publicerar Ires van der Zwaan, Marcus Wanselius, Ann-Christin Jacobsen och flera andra juniora forskare vid SweDeliver resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel. ... -
Olof Eriksson erhåller Johnny Ludvigsson-priset 2022
2022-10-18
Olof Eriksson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten, tilldelas Johnny Ludvigsson-priset om 50 000 kronor. ”Att vinna det här priset får mig att känna att man verkligen kan göra skillnad för alla de familjer där ute som lever med typ 1-diabetes” säger Olof Eriksson. ... -
ENABLE-2 utökar sin verksamhet med ett femte utvecklingsprogram
2022-10-07
Den nationella plattformen ENABLE-2 utökar sin projektportfölj med ett femte utvecklingsprogram i syfte att assistera Thioredoxin Systems AB i utvecklingen av deras EbsArgent-produkt. ... -
ULLA Sommarskola 22 framgångsrikt kapitel i 30-årig tradition
2022-09-12
Efter fjolårets online-evenemang fick Farmaceutiska fakulteten äntligen välkomna en ny generation läkemedelsexperter till ULLA Sommarskola 2022, och arrangemanget belönas med höga betyg av de internationella gästerna. ... -
Uppsala universitet på plats 23 i världen inom Pharmacy & Pharmaceutical Sciences
2022-08-17
2022 års Academic Ranking of World Universities är klar. Uppsala universitet fortsätter klättra i kategorin Pharmacy & Pharmaceutical Sciences och når nu plats 23 i världen. ”Det är ännu ett kvitto på att vårt målmedvetna arbete ger resultat” säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten. ... -
Nominera din kandidat till Scheelepriset 2023
2022-08-12
Senast 15 september kan du nominera din kandidat till Scheelepriset, Apotekarsocietetens vetenskapliga pris som tilldelas läkemedelsforskare vars upptäckter är av betydelse för läkemedelsutveckling och framtidens läkemedel. ... -
Flera nya publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-06-21
Under våren och försommaren har Staffan Berg, Vahid Forooqi Motlaq, Ann-Sofie Persson, Maryam Tofiq och flera andra juniora forskare vid SweDeliver publicerat resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel. ... -
SweDeliver och AM4Life gästar STUNS i ny podcast
2022-06-20
Möt centrumledare Christel Bergström, SweDeliver, och Cecilia Persson, AM4Life, som i ett specialavsnitt av STUNS podcast Speed of life diskuterar de möjligheter och utmaningar som kommer med att koordinera ett världsledande forsknings- och kompetenscentrum. ... -
Forskarprofilen: Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
2022-06-09
– Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, som efter att ha koordinerat det europeiska flaggskeppet ENABLE nu tar striden mot antibiotikaresistenta bakterier vidare inom ramarna för den internationella plattformen ENABLE-2. ... -
Ny avhandling sätter fokus på mikrogeler som verktyg för läkemedelstillförsel
2022-05-24
Tisdag 14 juni presenterar Yassir Al-Tikriti, doktorand vid SweDeliver och Uppsala universitets institution för läkemedelskemi, sin avhandling Microgels as drug delivery vehicles: Loading and release of amphiphilic drugs. ... -
Innovationspris till ny molekyl för läkemedel mot covid-19
2022-05-24
Med utmärkelsen Attraktivt Innovationsprojekt tar forskarna bakom CoLD Therapeutics nästa steg mot att omsätta sina nyutvecklade substanser i ett läkemedel mot covid-19. ”Projektet väcker stor uppmärksamhet och det gensvar vi får inspirerar” säger Lindon Moodie, docent vid institutionen för läkemedelskemi. ... -
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nya doktorer
2022-05-19
I maj genomför Uppsala universitet traditionsenligt doktorspromotion, en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. I år genomför promotionen både 18 och 25 maj, då januari månads promotion fick skjutas upp till följd av pandemin. Farmaceutiska fakulteten promoverade 18 maj elva nya doktorander, ett stort grattis till er alla! ... -
Farmaceutiska fakulteten redo för ULLA Sommarskola 22
2022-05-11
I början av juli välkomnar Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet doktorander och forskare från hela Europa till ULLA Sommarskola 2022, en unik upplevelse som samlar framtidens ledare inom internationell farmaci. ... -
SweDelivers juniora forskare publicerar en rad nya artiklar
2022-04-21
SweDeliver fortsätter att leverera forskningsresultat av hög kvalitet. Våren 2022 publicerar bland annat Vicky Barmpatsalou, Ilse Dubbelboer, Agnes Rodler och Yassir Al-Tikriti artiklar som tillför viktig kunskap kring parenteral och oral tillförsel av läkemedel. ... -
ENABLE-2 leder fyra projekt i jakten på nya antibiotika
2022-03-21
Vetenskapsrådets storsatsning ENABLE-2 går med stöd av VINNOVA vidare med fyra projekt som bedöms mycket lovande i jakten på nya antibiotika. I en första antagning har två projekt vid Uppsala universitet, ett vid Linköpings universitet samt ett vid biotechbolaget QureTech Bio AB valts ut för vidare utveckling. ... -
Insekter i Fyrisån bar på 33 olika läkemedelssubstanser
2022-03-18
I en studie av insekter i Fyrisån har forskare hittat spår av 33 olika läkemedelssubstanser. ”I kombination kan dessa ämnen ge oväntade och förstärkta effekter som när de når längre upp i näringskedjan även kan påverka oss människor” säger Emelie Sedvall, doktorand vid Uppsala universitet. ... -
Nya substanser ska ge bättre diagnos och behandling av prostatacancer
2022-03-03
Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat två nya substanser som visar positiva resultat för tidig upptäckt av metastaser vid prostacancer. ”Leder bara ett av våra två spår rätt hoppas vi kunna hjälpa alla män som drabbas av prostatacancer till längre och bättre liv” säger Anna Orlova, professor vid institutionen för läkemedelskemi. ... -
Tävling för doktorander: Presentera din forskning på tre minuter
2022-03-02
Alla doktorander vid Farmaceutiska fakulteten och Uppsala universitet inbjuds att delta i uttagningen till Coimbra Group 3-Minute-Thesis competition där du ska presentera din forskning på maximalt tre minuter. ... -
Farmaceutiska fakulteten välkomnar 200 doktorander till ULLA 22
2022-02-10
Den 2–9 juli är Farmaceutiska fakulteten i centrum för europisk läkemedelsforskning då Uppsala universitet står värd för ULLA Sommarskola. "Jag är säker på att vi kommer att genomföra en unik sommarskola som tillför viktiga värden till både tradition och framtid" säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi. ... -
Nya rön om stabilisering av gräns mellan kollapsade och svullna faser i mikrogeler
2022-02-01
I en ny artikel publicerad i Gels presenterar Yassir Al-Tikriti, doktorand vid SweDeliver och institutionen för läkemedelskemi, resultat som stödjer hypotesen att gränsen mellan kollapsade och svullna faser i en mikrogel stabiliseras av termodynamiska faktorer. ... -
ENABLE-2 redo att leda fortsatt utveckling av nya antibiotika
2021-12-21
ENABLE, det av Uppsala universitet ledda EU-initiativet för antibiotikautveckling fortsätter arbetet i ENABLE-2 med ekonomiskt stöd från Vetenskapsrådet. ”En oberoende kommitté har valt mellan många intressanta projektförslag och verksamheten övergår nu i operativ fas”, säger Anders Karlén, professor i vid Farmaceutiska fakulteten. ... -
Läkemedelsexperter ser positivt på framtida virusbekämpning
2021-12-20
– Mycket talar för att vi i framtiden kan bekämpa angripande virus betydligt snabbare än idag, säger Anders Hallberg, läkemedelskemist vid Uppsala universitet och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och dess expertgrupp som i en ny rapport sammanfattar kunskapsläget kring covid-19. ... -
Flera nya publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2021-12-13
SweDelivers doktorander och postdocs fortsätter att leverera forskning av hög kvalitet. Hösten 2021 har bland annat Vicky Barmpatsalou, Staffan Berg, Vahid Forooqi Motlaq och Irès van der Zwaan publicerat en rad intressanta artiklar. ... -
Presentera din forskning vid SciFest 2022 – Anmälan öppen nu
2021-11-01
Vetenskapsfestivalen SciFest är tillbaka på Fyrishov. 10–12 mars 2022 möts forskare från Uppsala universitet och tusentals nyfikna elever och vuxna för en uppsjö av prova på-aktiviteter, shower och föredrag. Nu kan du som forskar vid farmaceutiska fakulteten anmäla din medverkan. ... -
25 miljoner till ENABLE-2 och fortsatt utveckling av nya antibiotika
2021-10-06
ENABLE, det av Uppsala universitet ledda EU-initiativet för antibiotikautveckling, erhåller 25 nya miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att starta ENABLE-2. ”Vi välkomnar redan projektförslag och hoppas att investeringen ska inspirera fler finansiärer”, säger koordinator Anders Karlén. ... -
MSI Lab Per Andrén ansluter till SciLifeLab Spatial Omics
2021-09-16
Med den nationella resursen Spatial Omics befäster SciLifeLab Sveriges framskjutna position i ett av forskningens hetaste områden. ”Det här ger oss kapacitet att utvinna ännu mer detaljerad kunskap ur cell och vävnadsanalyser”, säger professor Per Andrén vars laboratorium för MSI rekryterats till den nya infrastrukturen. ... -
Webinarium om dina möjligheter vid Testa Center
2021-09-14
Testa Center ger Uppsala universitets forskare tillgång till modern utrustning för läkemedels- och bioprocessutveckling. Vid webinariet “Academic research in the Testa Center – A testing bed for upscaling your biological innovations’’ tar du del av erfarenheter och framgångsexempel. Föranmälan öppen nu. ... -
Andrea Benediktsdottir tilldelas Irisstipendiet för framåtsträvande kvinnor
2021-08-13
Andrea Benediktsdottir, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, tilldelas Irisstipendiet för framåtsträvande kvinnor i Sverige. Med stipendiet ska Andrea Benediktsdottir delta i en tvärvetenskaplig kurs med fokus på antibiotika och resistens som ges i Veyrier-du-Lac, Frankrike. ... -
SciLifeLab – En nationell forskningsinfrastruktur i Uppsala
2021-06-18
SciLifeLab är en nationell forskningsinfrastruktur inom livsvetenskaper med Uppsala universitet som ett av fyra värduniversitet. Idag bedriver SciLifeLab verksamhet vid de flesta större svenska lärosäten. ... -
Ny forskning ska utveckla användning av amfifila läkemedelsmolekyler
2021-05-19
Genom att kartlägga amfifila molekylers aggregeringsegenskaper i mikrogeler, ska Yassir Al-Tikriti, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, utveckla verktyg och kunskap av betydelse för framtida cancerbehandlingar och antidepressiva medel. ... -
Ny seminarieserie sätter fokus på svensk läkemedelsutveckling
2021-04-19
Vårterminen 2021 inbjuder SweDeliver och NextBioForm till digitala lunchseminarier. Välkommen att ta del av aktuell forskning med fokus på industriella utmaningar inom läkemedelstillförsel och utveckling av biologiskt baserade läkemedel. ... -
Olof Eriksson erhåller miljonanslag för PET-projekt
2021-04-19
Olof Eriksson, forskare i translationell avbildning, erhåller ett forskningsanslag på 1 303 000 kronor av Diabetes Wellness Sverige för projektet GPR44 as a PET marker for measuring beta cell mass in human. ... -
Nya biomarkörer öppnar för genombrott i diabetesforskning
2021-04-19
Med upptäckten av två nya biomarkörer kan Olof Eriksson, forskare i translationell avbildning, vara på väg mot det vetenskapliga genombrott som möjliggör botande läkemedel och skräddarsydda behandlingar i vården av diabetessjuka. ... -
Ansök om medel för postdok-utbyte mellan Farmaceutiska fakulteten och SLU
2021-04-19
U-Share utlyser nu medel för två postdok-utbyten mellan Uppsala universitets farmaceutiska respektive medicinska fakultet samt SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjurvetenskap. Välkommen med din ansökan senast 16 maj 2021. ...
Här kan du läsa fler forskningsnyheter vid institutionen för läkemedelskemi.