Sara Mangsbo gästar Forskarpodden • "Så fungerar vaccin mot cancer"

2022-02-24

Immunterapi med biologiska läkemedel är en kraftfull metod att bekämpa cancer. Till exempel utvecklas vaccin mot cancer, som sätter igång kroppens eget immunförsvar och kan användas mot flera olika typer av cancer. Sara Mangsbo forskningsledare i immunonkologi, berättar hur det fungerar i Uppsala universitets Forskarpodden.

Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi
Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi

Cancerforskaren och entreprenören Sara Mangsbo befinner sig mitt i den spännande utvecklingen. Vid sidan av forskningen har hon startat tre företag för att forskningsresultaten ska nå ut till kliniken.

– Utmaningen blir att se till att vi förstår hur vi ska använda oss av kombinationen av olika immunterapier på ett smart sätt och att få data i tillräckligt snabb fart så att det ger patienterna något i slutändan, konstaterar hon i senaste avsnittet av Forskarpodden.

Sara Mangsbo berättar också att tron på cancervaccin har återuppstått under de senaste åren.

– Skälet till det är att man har flyttat in en ny verktygslåda in i kliniken som kallas kontrollpunktshämmare. Den verktygslådan hade vi inte på tidigt 2000-tal eller på 90-talet när man provade cancervaccin under en längre tid.

Med den nya tekniken stärks t-cellerna i kroppens eget immunförsvar, så att de kan bekämpa cancern. Det handlar om så kallad terapeutisk vaccinering som kan förlänga överlevnaden hos patienter med spridd cancersjukdom.

Redo för mer? Ok: "Den som inte har sett eller hört Sara Mangsbos namn i media de senaste åren har nog inte varit särskilt uppmärksam" konstaterar tidningen Onkologi i Sverige som toppar sitt marsnummer med ett sex sidor långt reportage om forskaren och superentreprenören som du kan läsa här.

LYSSNA PÅ FORSKARPODDEN

MER INFORMATION

KONTAKT

Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi
Farmaceutiska fakulteten
E-post  Sara.Mangsbo@farmbio.uu.se

Text: Annica Hulth, foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08