U-FOLD firar 10 år med pris och fullbokat aulaseminarium om gängkriminalitet och missbruk

2021-11-18

10-årsjubilerande U-FOLD accelererar in i sitt andra decennium. I veckan mottog forumet Nordic Drugs Stora Pris 2021 för sitt framgångsrika arbete inom beroendefrågor. Tisdag 23 november inbjuder de till seminariet Gängkriminalitet, missbruk & framtidstro universitetsaula – och ordförande Mathias Hallberg räknar med en fullsatt universitetsaula.

Fred Nyberg och Mathias Hallberg, U-FOLD, med Nordic Drugs Stora Pris
Fred Nyberg och Mathias Hallberg, U-FOLD, med Nordic Drugs Stora Pris

– Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende, U-FOLD, är en mycket värdig vinnare av årets Stora Pris, och det är en glädje för oss överlämna priset till initiativtagare Fred Nyberg som hela tiden haft en avgörande betydelse för dess utveckling, konstaterade Inger Ländin vid Nordic Drugs inför prisceremonin i Malmö.

Nordic Drugs fastslår i sin motivering att U-FOLD ”etablerat sig som en viktig aktör inom beroendeområdet, med bland annat forskning och utbildningar som fått stor positiv betydelse även på nationell nivå. Genom att uppmärksamma beroendefrågor har U-FOLD också bidragit på ett konstruktivt sätt i den breda samhällsdebatten”

– U-FOLD har med åren vidgat sitt fokus från region till både svensk och nordisk nivå, och priset är ett kvitto på att vårt arbete har betydelse. Centralt för vår verksamhet är att skapa arenor för dialog kring aktuella utmaningar inom beroendeområdet, och efter en tid online inbjuder vi tisdag 23 november till seminariet Gängkriminalitet, missbruk & framtidstro i Uppsala universitetsaula, säger Fred Nyberg, senior rådgivare vid U-FOLD och professor em. i biologisk beroendeforskning.

Vid mötet deltar bland annat Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i Polisregion Mitt, som kommer att ge en aktuell lägesrapport kring kopplingen mellan gängkriminalitet och narkotikahandel. Seminariet gästas också av Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid SKR, som presenterar den nationella kraftsamlingen för psykisk hälsa. De två deltar även i ett panelsamtal med politiker från kommun, region och riksdag kring framtida insatser och vägen framåt.

– Våra Höstseminarier tillhör regionens viktigaste arenor för gemensamma aktioner inom beroendefältet, och med den stora efterfrågan vi möter kombinerat med ämnets aktualitet valde vi att boka universitetsaulan men satte en gräns vid 600 deltagare. Gensvaret är oerhört positivt från hela Mälardalen, och med en vecka kvar till mötesplatsen återstår bara ströplatser, säger Mathias Hallberg, ordförande i U-FOLD och dekan vid Farmaceutiska fakulteten.

FAKTA U-FOLD

  • Är Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.
  • Invigdes i Uppsala 2011 som en regional kraftsamling mot missbrukets utmaningar.
  • Samlar ett tjugotal regionala organisationer som tillsammans arbetar för ett bättre samhälle.

MER INFORMATION

KONTAKT

Mathias Hallberg, ordförande, U-FOLD
Telefon  018–471 41 41
E-post  Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Fred Nyberg, senior rådgivare, U-FOLD
Telefon  018–471 41 66
E-post  Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: U-FOLD, Mikael Wallerstedt,

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04