Richard Bergström premiärgäst i ny seminarieserie

2021-11-15

Torsdag 2 december inbjuder Farmaceutiska fakulteten sina medarbetare till premiären för en ny seminarieserie. Förste talare är Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare med apotekarexamen vid Uppsala universitet. Post-seminarium mingel, fri entré och obligatorisk föranmälan.

Richard Bergström föreläser vid Farmaceutiska fakulteten

Tid  Torsdag 2 december 2021, kl. 15.15
Plats  Pharmen, Dag Hammarskjölds väg 16
Anmälan  https://doit.medfarm.uu.se/bin/kurt3/kurt/35925
Notera  Max 125 platser som fördelas efter principen först till kvarn 


Farmaceutiska fakulteten startar sin nya seminarieserie med en exklusiv föreläsning av Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, som talar på tema ”Vaccin mot Covid-19: värdiga att få alla Nobelpris på en gång?”. Alla medarbetare vid fakulteten är inbjudna att anmäla sig till seminariet med åtföljande Post-seminarium mingel under avslappnade former.

– Det här är startskottet för en ambitiös och långsiktig satsning att erbjuda fakultetens medarbetare aktuella presentationer från profiler inom farmacin. Att redan vid första tillfället få välkomna Richard Bergström som både befinner sig i händelsernas centrum och dessutom är alumn vid vår fakultet är naturligtvis att spänna bågen högt, men det är dit vi siktar, säger Mathias Hallberg, dekan vid farmaceutiska fakulteten.

Richard Bergström erhöll farmaceutexamen vid Uppsala universitet 1988. Fyra år vid Läkemedelsverket har följts av en minst sagt framgångsrik karriär med bas i Schweiz. Positioner vid branschjättarna Roche och Novartis ledde till vd-stolen vid Läkemedelsindustriföreningen LIF och sedermera European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). Sommaren 2020 fick han en förfrågan från hemlandet om att bli nationell vaccinsamordnare under den pågående coronaviruspandemin.

– Min första tanke var att detta är en plikt. Jag kunde inte säga nej, konstaterade Richard Bergström i en intervju i Svenska Dagbladet. Kort därpå utnämndes han av Sveriges regering till Sveriges vaccinsamordnare. Snart var Richard Bergström ett välbekant namn för landets befolkning och han fortsätter att synas i nyhetsflödet – så sent som häromveckan i diskussioner kring ett eventuellt coronavaccin för åldersgruppen fem till elva år.

Fakta

  • Seminarium och Post-seminarium mingel äger rum i Pharmen.
  • Antalet platser är begränsat till 125 och fördelas efter principen först till kvarn.
  • Sista datum för anmälan är 1 december.

KONTAKT

Mathias Hallberg, dekan
Farmaceutiska fakulteten
mathias.hallberg@farmbio.uu.se

Anders Backlund, Professor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
anders.backlund@farmbio.uu.se

Lena Friberg, Professor
Institutionen för farmaci
lena.friberg@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Regeringskansliet, Mikael Wallerstedt

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08