”Den perfekta utmaningen” • Möt sommarens SweDeliver-praktikanter

2021-05-18

"Det här är en unik möjlighet för mig", säger Anton Norberg, en av de sex studenter som SweDeliver har valt ut för sex veckors sommarpraktik och möjligheten att uppleva forskning inom läkemedelstillförsel när den är som bäst.

Möt sommarens SweDeliver-praktikanter
Möt sommarens SweDeliver-praktikanter

SweDeliver kan nu presentera de sex studenter och masterstudenter som valts ut för sommarens praktiktjänster. Varje student kommer att ges möjlighet att utföra ett forskningsprojekt vid en av SweDelivers industripartners med bas i Sverige, Finland eller Danmark.

”Urvalsprocessen blev en svår uppgift med så många kvalificerade sökande. Nu har vi sex motiverade studenter som kommer att få uppleva en sommar av läkemedelsforskning när den är som bäst, i toppmoderna miljöer och med relevans för människors hälsa, säger Christel Bergström, centrumledare och professor vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet.

Sara Hiidenhovi, kemistudent vid Universitetet i Jyväskylä (FI), hade precis inlett sitt examensarbete vid Orion Pharma då hon uppmanades att ansöka om en praktikplats. Inför möjligheten att arbeta i skärningspunkten mellan industrin och SweDeliver, förstod Sara omedelbart att det här var en chans att lägga ytterligare en dimension till sina redan höga ambitioner.

Sara Hiidenhovi, University of Jyväskylä
Sara Hiidenhovi, University of Jyväskylä

”Jag känner väl till den viktiga och högkvalitativa forskning som bedrivs vid Orion Pharma, ett företag som placerar sig högt bland mina framtida karriärplaner. Jag är redan säker på att den här möjligheten kommer att öka min förståelse för forskningens villkor inom läkemedelsindustrin. Jag hoppas också lära mig mer om vetenskapliga metoder som är till framtida nytta inom läkemedelstillförsel, säger Sara Hiidenhovi.

SweDelivers initiativ linjerar helt med centrets fokus på livslångt lärande, där doktorander och postdocs deltar i ett urval aktiviteter som ger dem möjlighet att bredda sina horisonter inom Life Science, bygga nätverk långt bortom sin egen vetenskapliga sfär och att nå de färdigheter som krävs för att på sikt leda utvecklingen inom svensk och internationell läkemedelstillförsel.

”SweDeliver är en arena som möjliggör vetenskapligt utbyte på många olika nivåer. Tillsammans har vi allt som behövs för att erbjuda förstklassig utbildning i tekniker, metoder och system som ligger till grund för framtida forskning inom läkemedelstillförsel. Att även erbjuda studenter denna möjlighet är ett nytt viktigt steg för vårt centrum, säger Sara Mangsbo, ledare för SweDelivers arbetspaket Utbildning och karriärutveckling, tillika biträdande universitetslektor.

Anton Norberg, Uppsala universitet
Anton Norberg, Uppsala universitet

Anton Norberg, som idag studerar termin sju vid Uppsala universitets Apotekarprogram, ska göra sin praktik vid Apotek Produktion & Laboratorier AB (APL), ett företag med fokus på utveckling och tillverkning av individanpassade läkemedel.

”Jag blir alltmer intresserad av forskning och SweDelivers erbjudande är en unik möjlighet att delta aktivt i industriell forskning kring läkemedelstillförsel. Under min praktik hoppas jag kunna bidra till APL’s arbete, utveckla min egen kunskap om läkemedelstillförsel och forskning, och, framför allt, få inblick i hur ett läkemedelsföretag bedriver sin verksamhet, säger Anton Norberg.

FAKTA SWEDELIVER

  • SweDeliver är ett nationellt kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel. Med Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet som akademiskt nav och 16 industripartners utför SweDeliver forskning kring parenteral, oral och pulmonär tillförsel.

MER INFORMATION

KONTAKT

Centrumledare
Professor Christel Bergström
institutionen för farmaci, Uppsala universitet

Text: Magnus Alsne, foto: privat, Mikael Wallerstedt

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04