Farmaceutiska fakulteten på SciFest 2021

2021-02-23

4-10 mars 2021 öppnar de digitala portarna till SciFest: vetenskapsfestivalen som i år välkomnar elever och vuxna från hela Sverige att ta del av föredrag, shower och prova på-aktiviteter. Naturligtvis är Farmaceutiska fakultetens forskare på plats och ger inblickar i hur ett läkemedel blir till och botar.

2021 flyttar Uppsalas stora vetenskapsfestival SciFest online. Via digitala montrar välkomnar Uppsala universitets och SLU:s forskare till över 100 aktiviteter för skolor och allmänhet. Här får den nyfikne ta del av allt från rymden till små insekter – och självklart spännande experiment kring läkemedelsutveckling. En av forskarna på plats är Christel Bergström, professor vid institutionen för farmaci, som leder en digital quiz där du kan utmana dig själv, din kompis eller skolklass:

– SciFest är ett oerhört inspirerande tillfälle att möta och interagera med barn, ungdomar och vuxna och skapa förståelse och engagemang för det kunskapsdrivna samhället. Att festivalen i år är digital ökar vårt universitets räckvidd långt utanför Uppsalas gränser och tillför i mina ögon flera nya värden.

Möt Farmaceutiska fakulteten vid SciFest 2021

På jakt efter nya covid-mediciner

Behovet av nya läkemedel, till exempel mot Covid-19, har aktualiserats under det senaste året. Den aktiva substansen i läkemedel designas och syntetiseras av läkemedelskemister. Här får du lära dig mera om hur en läkemedelskemist arbetar både i labbet och framför datorn och lite om processen för att ta fram ett läkemedel. Du kan ställa frågor till en forskare och det finns instruktioner till spännande experiment du kan göra hemma.

Aktiviteten riktar sig till: Högstadiet och Gymnasiet

Varför är läkemedlet ibland en kräm och ibland en tablett?

Är du nyfiken på läkemedel? Vet du varför läkemedlet ibland är en kräm och ibland en tablett? Kan du svara på frågor om läkemedel utan att blinka? Här har ni möjlighet att testa era kunskaper! I den här frågesporten kan du utmana din kompis eller din klass för att få reda på vem som vet allt om läkemedel och hur de kan användas!

Aktiviteten riktar sig till: Högstadiet

Virtuellt labb: Hur fungerar svårlösliga läkemedel i kroppen?

Du får testa att vara forskare på ett virtuellt farmaceutiskt labb. Ta på dig handskar och labbrock, använd pipetter, blanda - verkliga arbetsmoment som du kommer att utföra virtuellt. Med hjälp av din animerade kollega behöver du hitta rätt lösningsmedel för att lösa upp en läkemedelssubstans. Animationer i den virtuella miljön kommer att belysa hur läkemedelsmolekyler interagerar med tarm vätskan efter att du har svalt en tablett och du kan även se inspelade filmer från ”verkliga” försök.

Aktiviteten riktar sig till: Mellanstadiet

Mer information

KONTAKT

Christel Bergström, Center DirectorChristel Bergström, Farmaceutiska fakulteten
Professor, Prodekan för samverkan
Christel.Bergstrom@farmaci.uu.se

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08