Presentera din forskning vid SciFest 2021

2020-10-23

Vetenskapsfestivalen SciFest tar steget online. 1–6 mars 2021 möts forskare från Uppsala universitet och nyfikna elever och vuxna från hela Sverige för en uppsjö av föredrag, shower och prova på-aktiviteter. Redan nu kan du som forskar vid farmaceutiska fakulteten anmäla din medverkan.

Förberedelserna inför SciFest 2021 är igång. Uppsalas största vetenskapsfestival som varje år lockar närmare 8 000 vetgiriga skolelever och vuxna ska för första gången genomföras digitalt. En omställning som öppnar evenemanget för ännu fler deltagare och ger de medverkande forskarna nya verktyg att visa upp sitt arbete.

– Att vi flyttar SciFest online innebär att vi äntligen kan välkomna skolklasser från hela landet. Det digitala formatet medför även större frihet och fler möjligheter för varje enskild utställare. Vi bygger just nu ett gemensamt eventsystem, där varje medverkande har en egen digital monter där de deltar live eller erbjuder besökarna förinspelade workshops och presentationer, säger Katarina Garpenstrand, projektledare vid Uppsala universitet.

Christel Bergström, farmaceutiska fakulteten
Christel Bergström, farmaceutiska fakulteten

Christel Bergström, professor vid institutionen för farmaci, har med sin forskargrupp medverkat vid tre tidigare upplagor av SciFest. Med hjälp av VR-glasögon, simulerad tarmvätska och praktiska laborationer hjälper de eleverna att utforska läkemedels löslighet.

–  SciFest är ett oerhört inspirerande tillfälle att möta och interagera med nyfikna barn, ungdomar och vuxna. Det ger också oss som grupp ett tillfälle att utveckla hur vi presenterar och tillgängliggör vårt arbete och våra resultat i ett större samhällsperspektiv. SciFest är helt enkelt en arena med stora mervärden för både utställare och besökare.

Liksom tidigare årgångar kommer SciFest 2021 att erbjuda en bred mix av föredrag, shower, prova på-aktiviteter och tävlingar. Ambitionen är att överföra den festivalkänsla som kommit att prägla arrangemangen i Fyrishov och att visa barn och skolungdomar hur rolig vetenskap kan vara.

– Vår erfarenhet är att enkla presentationer och projekt fungerar allra bäst vid SciFest. Med fokus på begränsade frågeställningar och ett flexibelt material som kan anpassas till både mellanstadieelever och vuxna är jag övertygad om att varje möte kommer att fungera lika bra även i en digital kontext.

SciFest är anpassad till grundskolans läroplan

Festivalen är anpassad till grundskolans läroplan och till SciFests primära uppgifter hör att väcka elevernas nyfikenhet på vetenskap och forskning – och att förhoppningsvis redan i unga år så ett frö till att någon gång vilja studera vid Uppsala universitet.

– Som forskare delar vi ett ansvar att skapa förståelse och engagemang för det kunskapsdrivna samhället, och SciFest ger oss en arena att möta de skolelever som utgör morgondagens forskare. Att festivalen i år är digital ökar vårt universitets räckvidd långt utanför Uppsalas gränser och tillför i mina ögon flera nya värden, säger Christel Bergström som också är prodekan vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci.

Fakta

  • 1 till 5 mars 2021 välkomnar SciFest skolklasser. Lördag 6 mars öppnar de digitala portarna för alla besökare.
  • Forskare vid farmaceutiska fakulteten som vill medverka är välkomna att kontakta Carin Marciszko och Maria Ferletta, kansliet för medicin och farmaci.
  • Senast 9 december behöver du lägga in information om din aktivitet i SciFests bokningssystem.

Mer information


text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08