Forskarprofil: Sara Mangsbo utforskar nya vägar att bekämpa cancer

2020-09-22

I frontlinjen för ett av vetenskapens mest framgångsrika fält. Årets entreprenör och redo att ge ännu ett bolag en flygande start. Sara Mangsbo, forskare i immunonkologi vid Uppsala universitet, följer sitt eget råd och blickar långt bortom trygghetsramen.

Sara Mangsbo, farmaceutiska fakulteten

Immunterapi vid cancer – att utnyttja och stärka kroppens immunförsvar mot cancerceller – är ett vetenskapligt fält i snabb rörelse framåt. Tio år efter de initiala genombrotten har nya läkemedel markant ökat andelen överlevande patienter med bland annat hudcancer. Även antalet forskare inom området växer närmast exponentiellt. Inte minst efter att pionjären James P. Allison tilldelades 2018 års Nobelpris i fysiologi eller medicin.

– Priset var en i raden av många fantastiska nyheter för vårt fält som verkligen rider på en framgångsvåg. Uppsala universitets immunterapeutiska forskningsmiljö etablerade sig redan tidigt bland de tongivande aktörerna med Thomas Tötterman och Angelica Loskog som förgrundsgestalter, och idag fortsätter vi arbetet med att utveckla plattformen ytterligare, säger Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi vid farmaceutiska fakulteten.

Sara Mangsbo, farmaceutiska fakulteten
Sara Mangsbo, farmaceutiska fakulteten

Sara Mangsbo återvände till Uppsala universitet våren 2016 efter en minst sagt resultatrik tid inom läkemedelsindustrin. Två år tidigare startade hon Immuneed AB, ett företag som erbjuder ex vivo modellsystem till läkemedelsföretag för bedömning om läkemedelskandidater är säkra att ge till människor. Immuneed utvecklade även – i samarbete med Uppsala universitet och Leiden University Medical Center – en teknologi för en vaccinplattform. Framstegen väckte branschens uppmärksamhet, och då Ultimovacs AS lade ett anbud på vaccinplattformteknologin övertog de verksamheten via ett dotterbolag till Immuneed. Parallellt antog Sara positionen som utvecklingschef i företaget som sedan 2019 är listat på Oslobörsen. Ett karriärsteg som bidrog till att Sara Mangsbo 2019 utnämndes till både Årets entreprenör och Supertalang av Veckans Affärer.

– Min tid i industrin har varit oerhört värdefull. Jag bygger nya nätverk, ökar min förståelse för företagens förutsättningar och framför allt kommit till insikt om hur mycket jag värdesätter entreprenörskap. Åren med Immuneed har bidragit till att jag i dag titulerar mig entreprenör, och med bas i bred forskning hoppas jag skapa grund för nya innovationer och företag.

Idag delar Sara Mangsbo tiden mellan Ultimovacs och sin åtta personer starka forskargrupp vid Uppsala Biomedicinskt Centrum. Med fyra års finansiering av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF) utvecklar teamet nya biologiska läkemedel och behandlingar som utnyttjar kroppens egna T-celler – en central del av människans immunförsvar, men som kan inaktiveras av tumörer. Just här hittar vi också immunonkologins främsta utmaning: Att få T-cellerna att förbli aktiva och dessutom kunna identifiera och förgöra cancercellen. Framstegen är stora, men alltjämt svarar många patienter inte mot de behandlingar som idag finns tillgängliga.

– I samarbete med SciLifeLabs läkemedelplattform har mitt team utvecklat en teknologi med potential att snabbt och kostnadseffektivt hjälpa människokroppen skapa nya T-celler och finjustera dem att angripa tumören i dess mikromiljö. Projektstödet vid SciLifeLabs läkemedelplattform har varit ovärderligt för processen, och vi ska nu i bolagsform prova teknikens fulla kapacitet för individuella behandlingar och dess betydelse mot återfall, berättar Sara Mangsbo.

Tilltron till den nya teknologins potential att korta tiden mellan diagnos och behandling når redan långt bortom det egna laboratoriet. Projektet erhåller finansiellt stöd från både Vinnova SWElife och UU Holdings projektbolag. Då UU Innovation utdelade priset Attraktivt innovationsprojekt 2019 var Sara Mangsbo en av mottagarna. I juni fick samlingen ytterligare ett prestigefyllt tillskott då Uppsala universitet tilldelade Sara innovationspriset Hjärnäpplet för sitt ”systematiska och fokuserade arbete med att omsätta sin forskning till innovationer. Sin förmåga att nyttiggöra forskningsresultat genom att utveckla affärer, engagera och leda andra personer och att dela med sig av sina lärdomar och kunnande”.

– Prispengarna som följer med Hjärnäpplet är en välkommen förstärkning för att ge vårt blivande bolag en flygande start. Av den oro jag en gång i tiden upplevde då jag startade mitt första bolag finns inget kvar. Den gången tog jag steget eftersom det var ett krav för min dåvarande forskningsfinansiering. Antagligen var det just den push jag behövde. Nu är det inte läskigt längre, och det bästa råd jag kan ge till dig som tvekar är att helt enkelt våga kliva utanför din trygghetsram!

Mer information

Kontakt

Sara Mangsbo kontaktinformationSara Mangsbo, farmaceutiska fakulteten
E-post  Sara.Mangsbo@farmbio.uu.se
Telefon  018-471 4279

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08