SweDeliver Oral läkemedelstillförsel – En guldgruva för unga forskare
2020-09-21
”Här interagerar doktorander och postdocs med ledande forskargrupper, spännande startups och etablerade företag. Det är en dynamisk miljö som kommer att säkerställa fortsatt tillväxt i den redan dynamiska svenska life science-sektorn.”

Oral läkemedelstillförsel anses av många vara den mest lovande administreringsvägen på grund av dess många specifika fördelar, bland dem smidigt intag och kontrollerad leverans. Ändå står den orala tillförseln inför stora utmaningar, till exempel de många biologiska hinder som kan orsaka att relativt låga koncentrationer når sitt mål. Att utnyttja den fulla potentialen för oral läkemedelsleverans kräver därför innovativ forskning, särskilt med fokus på biologiska läkemedel som består av större och mer komplexa molekyler.
På SweDelivers arbetspaket för oral läkemedelstillförsel utförs forskning för att bidra till utformning av avancerade system som uppfyller kraven för absorption av makromolekyler i tunntarmen och mindre molekyler i tjocktarmen. Genom att möta dessa utmaningar som betonats av SweDelivers industriella partners har initiativet redan resulterat i två nya forskningsområden vid farmaceutiska fakulteten.
– Stora molekyler blir allt viktigare för läkemedelsföretag i utvecklingen av nya läkemedel. Därför bestämde vi i dialog med våra industripartner för att göra oral läkemedelstillförsel av biologiska läkemedel och strategier för leverans till tarmen till våra centrala mål för detta work package. Vi är övertygade om att vi kommer att göra betydande framsteg genom att prioritera mekanistisk förståelse och utveckling av nya in vitro och in siliko modeller, säger Christel Bergström, centrumledare och professor i molekylär galenisk farmaci.
I projektet Experimentella och teoretiska modeller för förutsägelse av frisläppande och upptagning av läkemedel i tarmen arbetar doktoranden Vasiliki Barmpatsalou i syfte att tillföra viktig kunskap till vår förståelse för de biologiska hinder som hindrar absorption i tarmen. Parallellt hoppas hon bana väg för utveckling av nya in vitro modeller i syfte att erbjuda mer exakta förutsägelser om läkemedelsfrisättning och absorption i tarmen.
– Att formulera svårlösliga läkemedelskandidater för dosering med modifierad frisättning är en utmaning. Vårt mål är att bedöma betydelsen av centrala fysiologiska hinder för absorption i tarmen. På så sätt hoppas vi klargöra hur tarmvätskor och slem inverkar på tarmens förmåga att uppta svårlösliga föreningar. Därmed hoppas vi ge nya insikter i utveckling och optimering av experimentella och teoretiska modeller för att stödja och påskynda utveckling av formuleringar, säger Vasiliki Barmpatsalou.
I projektet Modifierade frisläppningsformuleringar som möjliggör tarmabsorption av svårlösliga ämnen antar postdoc Ilse Dubbelboer utmaningen med de många föreningar under utveckling som riskerar att endast absorberas i begränsad omfattning, vilket i sin tur kan leda till låg eller oregelbunden biotillgänglighet. Formuleringar med fördröjd frisättning kan vara en lovande doseringsstrategi för sådana föreningar. Emellertid är frisättning, upplösning och absorption av svårlösliga ämnen i tarmen krävande på grund av begränsad tillgänglighet av tarmvätska, tjocklek och struktur på slem, tarmens peristaltik och mikrobiomens roll.
–Vi har gjort betydande framsteg när det gäller att skapa fysiologiskt relevanta in siliko och in vitro modeller. För att bestämma deras generella användbarhet för aktuella molekyler testar vi våra prototyper med autentiska föreningar som våra industripartners tillhandahåller. På sikt vill vi möjliggöra framtida forskning som kan gel ny kunskap till vår förståelse för aspekter som påverkar frisättningen av läkemedel i tarmen, säger Ilse Dubbelboer.
De yngre forskare som är verksamma i SweDeliver får både akademisk kompetens, förståelse för industriella förhållanden och tillgång till omfattande internationella nätverk. Här interagerar doktorander och postdocs med en rad ledande forskargrupper, spännande startups och etablerade läkemedelsföretag. Kort sagt, en dynamisk miljö som kommer att spela en allt viktigare roll för att säkerställa fortsatt tillväxt i den redan dynamiska svenska life science-sektorn.
– Vår region rankas för närvarande bland världens 25 bästa inom läkemedel och tillförsel. Det ger oss all anledning att vara stolta, men inte att bekvämt luta oss tillbaka. För att säkerställa och främja denna position måste vi ha en bred rekryteringsbas för både universitet och företag. Idag kännetecknas SweDeliver av ömsesidigt förtroende, delat ansvar och medskapande. Det ökar våra möjligheter att rekrytera de mest lovande forskarna och ytterligare utrusta dem för en framgångsrik karriär inom svensk farma, säger Christel Bergström.
Varje juniorforskare tilldelas två handledare, en vid farmaceutiska fakulteten och en med en industriell partner. Det är en konstellation som ger insikt i akademiska och industriella utmaningar liksom mångsidig övning i att presentera vetenskapliga framsteg i olika sammanhang. Tillsammans utgör de en internationell gruppering som redan bedriver forskning av hög kvalitet inom ett vetenskapligt område av strategisk betydelse för både enskilda företag och hela vårt land.
– Vårt forum måste vara en guldgruva för en ung forskare som får stöd och positiva utmaningar från toppforskare i både den akademiska världen och företagen. Den här omgivningen möjliggör viktiga prestationer, vilket i sin tur kommer att locka framtida generationer av begåvade studenter, doktorander och postdocs till Uppsala. Det kommer att öka läkemedelsindustrins möjligheter att möta potentiella medarbetare. För mig är det en av många stora fördelar för både den akademiska världen, studenterna och industrin, säger Jesper Lind, Senior Advisor på Orexo AB.
Efter tre års kontinuerliga framsteg inom SweDelivers föregångare – Swedish drug Delivery Forum – har flera organisationer i både Sverige och dess grannländer uttryckt intresse att ansluta till det nya kompetenscentret. Nya vetenskapliga utmaningar är redan definierade och doktorander och postdocs kan se fram emot än mer givande möjligheter.
– Swedish Drug Delivery Forum föregicks av år av förberedande arbete. Nu, väl inne i nästa fas har vi hunnit skapa utrymme att inrätta utbildningsinitiativ av stort värde för studenter, unga forskare och anställda hos våra industripartners. Vi har redan omfattande planer för digitala tutorials, matchmakingevenemang, gemensamma aktiviteter med andra universitet och mer pågår. SweDeliver kommer utan tvekan att ha mycket att erbjuda, säger Per Larsson, biträdande universitetslektor och ledare för arbetspaket oral läkemedelstillförsel.
KONTAKT
Ledare arbetspaket
Bitr. universitetslektor Per Larsson,
institutionen för farmaci, Uppsala universitet
LÄS ÄVEN
- SweDeliver
- SweDeliver – arbetspaket Oral läkemedelstillförsel
- SweDeliver formar framtiden inom läkemedelstillförsel
text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt
Nytt vid fakulteten
-
Uppsalas miljö för avbildande masspektrometri fortsätter expandera
2021-01-26
Hallå där… Per Andrén, professor i avbildande masspektrometri, som med installationen av ytterligare ett FTICR-instrument förestår en av världens främsta faciliteter för masspektrometrisk avbildning.
-
Ny väg för utländska farmaceuter till svenska apotek en succé
2021-01-25
År 2017 lanserade Uppsala universitet kompletteringsutbildningar och kunskapsprov för nyanlända farmaceuter. Idag står deltagarna för var fjärde ansökan om svensk apotekarlegitimation. ”Alla är oerhört motiverade” konstaterar Shima Momemi, koordinator vid farmaceutiska fakulteten.
-
Testa Center tar din biovetenskap till nästa nivå
2021-01-20
Som forskare och lärare i biovetenskap vid Uppsala universitet har du tillgång till Testa Centers högkvalitativa laboratoriemiljöer. Här möter du den infrastruktur och expertis du behöver för att ta dina innovationer och studenter till nya höjder.
-
Nominera din kandidat till Pedagogiska priset
2021-01-19
Vilken lärare vid Farmaceutiska fakulteten vill du uppmärksamma för framstående insatser inom grundutbildningen? Till och med 18 mars kan du nominera din kandidat till Uppsala universitets Pedagogiska pris 2021.
-
Nya rön om biverkningar vid L-Dopabehandling av Parkinsons sjukdom
2021-01-13
Att behandla Parkinsons sjukdom med L-Dopa ger med tiden försämrad effekt och biverkningar i form av okontrollerade rörelser. Nu kopplar forskare vid Uppsala universitet den negativa utvecklingen till felaktig ämnesomsättning av L-Dopa i hjärnan.
-
Tvärvetenskaplig samverkan ger nya svar om immunitet efter covid-19
2021-01-07
Redan veckor efter att coronaviruset nått Sverige togs blodprover från fler än 2 000 medarbetare vid Danderyds sjukhus. Idag samarbetar ett urval av landets främsta forskare med det unika materialet i COMMUNITY-studien för att med förenad kraft utvinna nödvändig kunskap i kampen mot covid-19.
-
Nya metoder att prediktera frisättning och absorption av oralt tillförda läkemedel
2021-01-04
Fredag 15 januari kl. 09.15 försvarar Caroline Alvebratt, doktorand vid institutionen för farmaci, sin avhandling med fokus på nya metoder att i laboratorium förutsäga frisättning och absorption av oralt administrerade läkemedel. Välkommen att delta online via Zoom.
-
Sooraj Baijnath tilldelas Bioanalysis Rising Star Award 2020
2020-12-18
Sooraj Baijnath, forskare inom medicinsk masspektrometri, erhåller Bioanalysis Rising Star Award 2020. ”Det har varit överväldigande att se hur mycket stöd jag har fått globalt”, säger Sooraj Baijnath.
-
De vann fakultetens julklappstävling 2020
2020-12-18
Julklappstävlingen är avgjord och tre medarbetare får avsluta detta märkliga år på bästa möjliga sätt. Med WHO:s försäkran att Jultomten, sin ansenliga ålder till trots, är immun mot alla virus törs vi utlova att paketen levereras i god tid innan långledigheten.
-
Ny avhandling utforskar svampdjurens evolution i Antarktis och djuphavet
2020-12-11
Torsdag 17 december kl 13.00 försvarar Vasiliki Koutsouveli, doktorand vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, sin avhandling med fokus på ekofysiologiska och evolutionära aspekter av svamparter från Antarktis och djuphavet. Välkommen att delta online via Zoom.
-
Ny analysmetod för prediktion av risk och effekt vid immunterapi
2020-12-11
I en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet skillnader i hur antikroppen Rituximab interagerar med blod från friska personer jämfört med patienter med kronisk lymfatisk leukemi. Nu väcks hopp om att analysmetoden ska bana väg för viktiga genombrott inom immunterapeutisk forskning och vård.
-
Miljonanslag ska ge ny metod att diagnosticera och behandla inflammatorisk tarmsjukdom
2020-12-09
Hallå där… Alexandra Teleki, forskare i läkemedelsformulering, som erhåller 2 miljoner euro av European Research Council för att utveckla en ny metod att diagnosticera och behandla inflammatoriska tarmsjukdomar hos barn.
-
Sök Apotekarsocietetens stipendier
2020-12-03
Nu kan du som studerar eller forskar inom farmaci ansöka om IFs stiftelse för farmacevtisk forsknings stipendier för bland annat forskarkurser och kongresser. Ansök senast 31 januari 2021.
-
Bli en vinnare i årets julklappstävling
2020-11-26
Med glögg och välförtjänt ledighet bara veckor bort slår Farmaceutiska fakulteten till med årets hetaste event: Julklappstävlingen 2020. Tre lyckliga vinnare får ett extra paket i strumpan som kommer att göra dem till institutionens mest beundrade medarbetare under 2021.
-
Ebba Bergman och Phil Harrison vinner Adipocyte Cell Imaging Challenge
2020-11-23
Ebba Bergman och Phil Harrison, doktorander vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, är vinnare av Adipocyte Cell Imaging Challenge – AI Sweden och AstraZenecas utmaning att skapa en lösning för att slippa använda infärgning vid test av nya läkemedel på cellkulturer.
-
Ny studie väcker hopp om att bota Alzheimers sjukdom
2020-11-23
”Vår ambition är att inom överskådlig framtid applicera metoden på människor”, säger Greta Hultqvist, forskare vid Uppsala universitet, som med en ny proteintransportör lyckats stoppa och vända utvecklingen av Alzheimers sjukdom i möss.
-
Här utbildas läkemedelsexperterna som effektiviserar den svenska vården
2020-11-20
Med uppdraget att optimera varje patients läkemedelssituation har de kliniska apotekarna på kort tid blivit en välkommen förstärkning i Regionernas vårdteam. Vid Uppsala universitet ges Sveriges enda magisterprogram i klinisk farmaci, och efterfrågan på studenternas kompetens är stor.
-
Se webinarium om de möjligheter Testa Center erbjuder
2020-11-18
Vid Testa Center har Uppsala universitets forskare och studenter tillgång till modern utrustning för läkemedels- och bioprocessutveckling. I detta webinarium från Innovationsveckan tar du del av erfarenheter och framgångsexempel.
-
SSF sätter fokus på Erik Janssons forskning i ny film
2020-11-16
Erik Jansson, forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, berättar i en ny film från Stiftelsen för Strategisk Forskning om arbetet med att öka vår kunskap om kroppens signalsystem mellan hjärna och celler.
-
Sara Mangsbo erhåller SITC Team Science Award
2020-11-16
Sara Mangsbo, forskare vid farmaceutiska fakulteten, tilldelas 2020 SITC Team Science Award för sina vetenskapliga bidrag till att etablera nya cancerbehandlingar.
-
SweDelivers Vetenskapliga råd identifierar stor potential
2020-11-12
– Vårt vetenskapliga råd konstaterade att SweDeliver utvecklas i rätt riktning och att vi tillhandahåller ett unikt ekosystem med goda förutsättningar att överträffa behoven hos alla involverade", säger Christel Bergström, ledare för Sveriges nya nationella kompetenscentrum i läkemedelstillförsel.
-
Vetenskapsrådet anslår 6,6 miljoner till Daniel Globisch och Ola Spjuth
2020-11-11
Daniel Globisch och Ola Spjuth, forskare vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet, erhåller totalt 6,6 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning. Naturvetenskap och teknikvetenskap. Anslagen betalas ut under perioden 2020–2024.
-
Elin Svedin ny ordförande i Alumnföreningen Farmis
2020-11-11
Hallå där… Elin Svedin, som våren 2020 tog examen vid Uppsala universitets Apotekarprogram och nu tillträder som ordförande i Alumnföreningen Farmis.
-
Åtta månader med distansundervisning: ”Vi närmar oss en kritisk punkt”
2020-11-11
Onsdag 18 mars övergick Uppsala universitet till undervisning och examination på distans. Åtta månader senare erbjuder BMC:s seminariesalar och korridorer alltjämt ödsliga upplevelser. Hur påverkar det lärare och studenter, Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten.
-
Sara Mangsbo: Prisbelönt innovatör med immunterapi i fokus
2020-11-10
De senaste tio åren har allt fler biologiska läkemedel utvecklats för immunterapi mot cancer. Sara Mangsbo bidrar aktivt till utvecklingen med sin forskningsgrupp och har också startat tre bolag. Nu belönas hon med innovationspriset Hjärnäpplet för sin förmåga att kombinera forskning och entreprenörskap.
-
Dubbla utmärkelser till forskare vid farmaceutiska fakulteten
2020-11-10
Maria Karlgren och Christine Wegler, forskare vid farmaceutiska fakulteten, erhåller utmärkelser för sitt arbete som bidrar till färre djurförsökoch ökad kunskap om läkemedelsdisposition i lever och tunntarm.
-
Vetenskapsrådet anslår miljonbelopp till forskning vid farmaceutiska fakulteten
2020-11-10
Per Artursson, Olof Eriksson, Hans Lennernäs och Ola Spjuth, forskare vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet, beviljas totalt 16,68 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning Medicin och hälsa. Anslagen betalas ut under perioden 2020–2024.
-
Uppsalaforskare i EU-satsning på bättre läkemedelsanvändning
2020-11-10
Att få patienter att ta sina läkemedel på rätt sätt är en av vårdens största och äldsta utmaningar. Nu gör experter från 39 europeiska länder gemensam sak i projektet ENABLE. ”Vi har goda förutsättningar att lyckas” spår Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi.
-
Här förbereder SweDelivers juniora forskare nästa kliv i karriären
2020-11-06
Med fokus på livslångt lärande deltar SweDelivers unga forskare i en rad aktiviteter inom Arbetspaket Utbildning och karriärutveckling. Först på schemat är en serie digitala lunchseminarier och ett mentorprogram i samarbete med centrets industripartners.
-
Per Artursson: Ska vi sikta mot toppen måste vi riva glastaket
2020-11-02
Stående på jättars axlar sägs vi upptäcka vägen framåt, så korsar de någon gång vår väg vore det ett misstag att inte prova utsikten. Vid Uppsalas Biomedicinska Centrum arbetar Per Artursson, professor i läkemedelsformulering och Giant of Pharmaceutical Sciences, och perspektiven som erbjuds är onekligen intressanta.
-
Mångfaldsrapporten: Varierande bilder som kräver fortsatt analys
2020-10-29
– Vetenskapsområdets Mångfaldsrapport pekar på stora möjligheter vid farmaceutiska fakulteten, men att tillvara dem fullt ut förutsätter vidare analys, säger Hooshang Bazrafshan, lika villkorsspecialist vid Uppsala universitet.
-
Ny modell ger säkrare prediktioner vid läkemedelsbehandling
2020-10-28
Med en ny och säkrare prediktionsmodell för hur läkemedlet rosuvastatin (Crestor®) transporteras och tas upp i levern möjliggör forskare vid Uppsala universitet effektivare läkemedelsutveckling och framtida behandlingsmetoder.
-
Ny studie ska ge säkrare oral tillförsel av makromolekylära läkemedel
2020-10-27
”Vårt projekt utvecklas mycket positivt” konstaterar Staffan Berg, doktorand i SweDeliver som med bas vid både Farmaceutiska fakulteten och AstraZeneca R&D hoppas tillföra ny kunskap i en av läkemedelsforskningens äldsta utmaningar.
-
Presentera din forskning vid SciFest 2021
2020-10-23
Vetenskapsfestivalen SciFest tar steget online. 1–6 mars 2021 möts forskare från Uppsala universitet och nyfikna elever och vuxna från hela Sverige för en uppsjö av föredrag, shower och prova på-aktiviteter. Redan nu kan du som forskar vid farmaceutiska fakulteten anmäla din medverkan.
-
Ny facilitet tar upp jakten på dopade idrottare och framtidens läkemedel
2020-10-20
Med hjälp av en hemodlad trådsvamp lyckades Mikael Hedeland, professor i analytisk farmaceutisk kemi, avslöja fyra dopade medaljörer vid de olympiska spelen i Aten. Nu förädlar han sina metoder ytterligare och öppnar en facilitet för masspektrometri vid Uppsala Biomedicinskt Centrum.
-
Självlärande maskiner tar steget in i läkemedelsutveckling
2020-10-20
Vintern 2020 öppnar ett nytt robotiserat laboratorium för cellprofilering vid Uppsalas Biomedicinska Centrum – en högteknologisk facilitet redo att leverera då Knut och Alice Wallenbergs stiftelse nu investerar 3,1 miljarder kronor i att göra Sverige världsledande inom datadriven livsvetenskap.
-
Se onlineseminarium om problemspelande i en föränderlig omvärld
2020-10-15
I oktober inbjöd Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende (U-FOLD) och Svenska Spels oberoende Forskningsråd till Öppen Forskningsdag i syfte att belysa det senaste inom forskningsområdet kring hasardspel. Experter vid flera universitet och högskolor deltar i mötet som du nu kan se online.
-
Miljonanslag till forskning om anpassade läkemedel för svårt sjuka barn
2020-10-14
Christel Bergström, professor i molekylär galenisk farmaci, erhåller nio miljoner kronor av Familjen Erling-Perssons Stiftelse i fortsatt stöd till projektet Individualiserade läkemedel för optimerad behandling av svårt sjuka barn.
-
Ny metod möjliggör tidigare svar i läkemedelsutveckling
2020-10-14
Med den nobelprisbelönade tekniken CRISPR-Cas9 skapar forskare vid Uppsala universitet nya byggstenar för en effektivare läkemedelsutveckling med färre djurförsök.
-
Forskare vid farmaceutiska fakulteten hyllar årets val av Nobelpristagare
2020-10-06
Att bidra till bättre behandlingar och minskad spridning av virussjukdomen hepatit C är ett prioriterat arbete vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet. Idag hyllar forskarna 2020 års val av Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.
-
SweDeliver Pulmonär läkemedelstillförsel – Ett ekosystem för forskning och kompetensutveckling
2020-10-05
– Det nationella kompetenscentret SweDeliver har redan vidgat den farmaceutiska fakultetens synlighet och attraktionskraft långt bortom Sveriges gränser. Det ökar vår kapacitet att rekrytera högkvalificerade doktorander och postdoktorer, konstaterar Göran Frenning, professor i farmaceutisk fysik och ledare för arbetspaket Pulmonär läkemedelstillförsel.
-
Webbinarium 7 december: Svensk farmaceutisk forskning och vägen framåt
2020-10-02
Måndag 7 december inbjuder Apotekarsocieteten och IF:s stiftelse för farmacevtisk forskning till webbinarium med framtidsspaningar och retrospektiva aspekter kring hur Sverige ska återta sin position i den farmaceutiska världstoppen.
-
Tidigare vicerektor Stellan Sandler tilldelas Gustaf Adolf-medaljen
2020-10-02
Stellan Sandler, professor i medicinsk cellbiologi och tidigare vicerektor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci, tilldelas den äldre Gustaf Adolf-medaljen i guld för sina betydelsefulla insatser för Uppsala universitet.
-
På gång vid farmaceutiska fakulteten – 13 oktober 2020
2020-09-30
Välkommen till På gång vid farmaceutiska fakulteten. Vi möts online via Zoom. Programmet innehåller aktuell information, en mångfaldsanalys av vår fakultet och populärvetenskapliga presentationer. Vi avslutar med fika på BMC.
-
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nyutexaminerade läkemedelsexperter
2020-09-29
En ny generation läkemedelsexperter har erhållit sina diplom och äntrar yrkeslivet. Lördag 26 september genomförde farmaceutiska fakulteten 2020 års examensceremoni – som den här gången blev fyra.
-
Webbinarium 6 oktober: Testa Center och Uppsala universitet utvecklar för efterfrågad spetskompetens
2020-09-28
Vid Testa Center får Uppsala universitets studenter utbildning i bioprocess- och läkemedelsutveckling och forskare har tillgång till modern utrustning inom bioteknisk processindustri. I detta webbinarium vid Innovationsveckan 2020 berättar studenter och forskare om sina erfarenheter av Testa Center.
-
Sök resebidrag för resor april–september 2021
2020-09-24
Senast 15 oktober kan du ansöka om rektors resebidrag för perioden april-september 2021. Bidrag beviljas resor som bäst gynnar ett personligt vetenskapligt utbyte och kommer svensk forskning till nytta.
-
Sofia Kälvemark Sporrong: Sverige behöver fler farmacirebeller
2020-09-23
Elva år efter omregleringen av apoteksmarknaden står Sverige inför ännu en omfattande reform. Nu med vården i fokus. Och än en gång saknas en tydlig farmaceutisk röst i samtalet. ”Det är dags att professionen tar plats i debatten”, säger Sofia Kälvemark Sporrong, hemvändande professor i samhällsfarmaci.
-
Forskarprofil: Sara Mangsbo utforskar nya vägar att bekämpa cancer
2020-09-22
I frontlinjen för ett av vetenskapens mest framgångsrika fält. Årets entreprenör och redo att ge ännu ett bolag en flygande start. Sara Mangsbo, forskare i immunonkologi vid Uppsala universitet, följer sitt eget råd och blickar långt bortom trygghetsramen.
-
SweDeliver Oral läkemedelstillförsel – En guldgruva för unga forskare
2020-09-21
”Här interagerar doktorander och postdocs med ledande forskargrupper, spännande startups och etablerade företag. Det är en dynamisk miljö som kommer att säkerställa fortsatt tillväxt i den redan dynamiska svenska life science-sektorn.”
-
Vicerektor Mats Larhed: Det vi gör nu kommer att forma vårt område många år framåt
2020-09-17
Efter nio år som ställföreträdande vicerektor tar Mats Larhed steget uppåt. Att Göra-listan är lång och redan 5-6 oktober samlar han vetenskapsområdets medarbetare och studenter för Vision: Medfarm – initiativet som ska peka ut en gemensam riktning framåt.
-
SweDeliver Parenteral läkemedelstillförsel – Hem för en mångfald av högkvalitativ forskning
2020-09-14
Vid SweDelivers forskningsmiljö för parenteral läkemedelstillförsel möts industri och Uppsala universitets farmaceutiska fakultet för att utveckla nya system för injicerad läkemedelsadministrering. Det är en arena präglad av engagemang, tillit och en gemensam riktning framåt.
-
Se U-FOLD-seminarium om hasardspelberoende under Coronakrisen
2020-09-14
Onsdag 16 september satte U-FOLD fokus på hasardspelberoende och problematiskt spelande i relation till den aggressiva reklamen, psykisk ohälsa och Covid-19. I seminariet deltog bland andra Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
-
Digitala (o)vanor ställer beroendeforskare inför nya utmaningar
2020-09-09
Hundratusentals svenskar som trasslar in sig i nätcasinon. Barn som sitter så länge framför skärmar att de riskerar sin fysiska och psykiska framtid. Den nya tekniken har gjort vägen till missbruk mer komplex än någonsin.
-
Ny kunskap om enzymet NAT2 kan ge bättre läkemedelsdoseringar
2020-09-08
Forskare vid Uppsala universitet har identifierat en tidigare okänd aktivitet i enzymet NAT2 som påverkar kroppens upptag och utsöndring av läkemedel. Studien, som förväntas bidra till skräddarsydda läkemedelsbehandlingar, publiceras i Angewandte Chemie International Edition.
-
Fortsatt ökat söktryck till Apotekarprogrammet
2020-09-01
I andra urvalet för antagningar till höstterminen 2020 antogs 115 studenter till farmaceutiska fakultetens Apotekarprogram. Till Receptarieprogrammet antogs 90 studenter.
-
Dekan Mathias Hallberg: Vi måste stärka farmaceutiska fakultetens synlighet
2020-08-28
1 juli tillträdde nya ledningar för Uppsala universitets fakulteter och vetenskapsområden. Ny dekan vid farmaceutiska fakulteten är Mathias Hallberg, professor i molekylär biovetenskap, vars första uppgift är att lotsa verksamheten genom pågående omorganisation.
-
Alumnföreningen Farmis kallar till årsmöte
2020-08-27
Alumnföreningen Farmis inbjuder till årsmöte 28 september 2020. Mötet innehåller en exklusiv föreläsning med Sara Mangsbo. Delta på plats i Segerstedthuset eller digitalt via länk. Välkommen att föranmäla dig senast 26 september.
-
Prodekan Anja Sandström: Vi måste samarbeta för att öka söktrycket till våra utbildningar
2020-08-27
Hallå där… Anja Sandström, som 1 juli tillträdde som ny prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten.
-
Farmaceutiska fakulteten lanserar ny struktur
2020-08-27
– Jag är förvissad om att vi inom överskådlig framtid kommer att arbeta i en mycket kreativ miljö, säger Mathias Hallberg, dekan vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet där sju forskargrupper nu tar steget in i en ny vetenskaplig omgivning.
-
Farmaceutisk fakultet med vind i ryggen
2020-08-26
Spelplanen har ritats om många gånger sedan Sveriges enda farmaceutiska fakultet skrevs in vid Uppsala universitet, men varken politiska kastvindar eller industrijättar i exil hindrar forskarna vid stadens Biomedicinska Centrum från att möta framtiden med optimism.
-
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 31 oktober
2020-08-24
Apotekarsocieteten utlyser stipendier riktade till doktorander för deltagande vid konferenser och kurser samt för post doc vistelse utomlands. Du som studerar kan söka resebidrag för att göra examensarbete utomlands. Välkommen med din ansökan senast 31 oktober 2020.
-
SweDeliver formar framtiden inom läkemedelstillförsel
2020-08-24
I juli invigdes SweDeliver – Sveriges första nationella kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel. Med nav vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet samarbetar akademi och industri för att med gemensam kraft flytta gränsen för utveckling av nya läkemedel.
Här läser du om fler aktualiteter vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet: