Mats Karlsson tilldelas Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024

2024-02-22

Farmaceutiska fakulteten gratulerar Mats Karlsson, världens förste professor i farmakometri, till Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024. "Det är fantastiskt roligt att få den här uppmärksamheten, inte bara för min skull utan också för alla som jobbar i vårt företag Pharmetheus" konstaterar pristagaren.

mats karlsson

År 2001 utnämnde Uppsala universitet Mats Karlsson till världens förste professor i farmakometri. Nu tilldelas han universitetets innovations- och entreprenörspris med motiveringen ”Tillsammans med sitt forskarteam har han framgångsrikt omvandlat akademisk excellens från en världsunik forskningsmiljö, till ett framstående och livskraftigt konsultföretag”

– Det är fantastiskt roligt att få den här uppmärksamheten. Inte bara för min skull utan också för alla som jobbar i vårt företag Pharmetheus, vilket vi utvecklat ur vår forskning och där ett sjuttiotal av våra tidigare kollegor idag arbetar med fokus på industrin , säger Mats Karlsson.

Forskarteamet vid BMC
Forskarteamet vid BMC

Då Mats Karlsson först kom Biomedicinskt Centrum visste knappt hans fakultetsgrannar vad deras nye kollega skulle ägna sig åt. Idag utgör den farmakometriska miljön vid Uppsala universitet arbetsplats för ett fyrtiotal apotekare, kemister, biologer, systemutvecklare och statistiker. Laboratoriet är såväl interdisciplinärt som internationellt, och det är en smältdegel som levererar. En sökning på Mats Karlsson i databasen PubMed genererar över 400 vetenskapliga publiceringar. En i sammanhanget smått fenomenal siffra. Frågan är vilket bidrag upphovsmannen själv värderar högst?

– Faktum är att de allra flesta av våra resultat, mjukvaror och modeller når ut och citeras friskt. Användarna finns inom både vård, industri, myndigheter och akademi, så ska jag lyfta något ur vår vetenskapliga produktion som jag känner extra varmt för så är det väl just omfattningen. Och, återigen, Pharmetheus som jag bildade tillsammans med nio kollegor och där jag idag bidrar som rådgivare och styrelseledamot.

Pharmetheus logoMed Innovations- och entreprenörspriset uppmärksammar Uppsala universitet personer som på ett avgörande sätt bidragit till att omsätta en upptäckt eller innovation till framgångsrik kommersialisering eller implementering med betydande samhällsnytta. Läser vi vidare i motiveringen fastslås att Mats Karlsson och hans grupps ”kollektiva engagemang och expertis har skapat en stark koppling mellan akademin och läkemedelsvärldens aktörer, och varit avgörande för att positionera företaget som en nyckelspelare inom läkemedelsutveckling, världen över.”

– Farmakometrin kan beskrivas som en tvärvetenskaplig arena där vi med hjälp av en mångfald data bygger matematiska modeller i syfte att påskynda utvecklingen och optimera doseringen av läkemedel, och det är ett fält som ständigt öppnar nya dörrar. Jag är lika inspirerad av det här ämnet idag som när jag först upptäckte det, och förhoppningsvis har vår grupp många fler vetenskapliga bidrag framför oss.

MER INFORMATION

KONTAKT

Mats KarlssonMats Karlsson, professor
Institutionen för Farmaci
mats.karlsson@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, Annica Hulth, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04