Rekordstort intresse för U-FOLDs seminarium om Digitala beroenden • Släpper 200 nya platser

2024-01-17

Med tre veckor kvar till U-FOLDs Seminarium TikToks • Beroenden för en ny generation är de 700 platserna slut. Nu meddelar forumet att de släpper ytterligare 200 platser till Uppsala universitetsaula. ”Trycket på platser är fortsatt intensivt, vilket inspirerar både oss och de experter vi engagerat” konstaterar Mathias Hallberg och Fred Nyberg vid U-FOLD.

U-FOLD Storseminarium 2024

Onsdag 7 februari arrangerar U-FOLD seminarium TikToks • Beroenden för en ny generation – en nationell mötesplats där forumet sätter fokus på sociala medier, hur de påverkar oss och möjligheter att göra dem till något positivt i våra barns utveckling. Med tre veckor kvar till evenemanget är samtliga 700 platser redan bokade och nu ger U-FOLD plats för ytterligare 200 deltagare i Uppsala universitetsaula.

– Med tanke på ämnets aktualitet, ett mycket starkt program och det faktum att våra aulaseminarier idag tillhör landets främsta arenor för samtal inom beroendefältet så var vi beredda på ett positivt gensvar. Men att vi redan idag passerat vårt tänkta deltagartak med fortsatt intensivt tryck på platserna är naturligtvis oerhört inspirerande, både för oss och de experter vi engagerat till seminariet, säger Mathias Hallberg, ordförande i U-FOLD och dekan vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet.

Jale Poljarevius
Jale Poljarevius gästar U-FOLD 7 februari

I programmet återfinns bland andra Ulrika Caperius, Bonnier Carlsen och Statens Kulturråd, som rapporterar om TikTok och ungas läsvanor. Sissela Nutley, Arts & Hearts, berättar om hur de digitala medierna påverkar våra hjärnor och psykiska hälsa. Anna Nygren från Ung Livsstil resonerar om Skolans möjligheter och Jale Poljarevius, underrättelsechef i Polisregion Mitt, rapporterar om hur gängkriminella använder sociala medier i syfte att rekrytera barn och unga. Programmet avslutas med panelsamtalet Vägen framåt, där Ulrika Karlsson, Expertrådgivare till FN, och Riksdagsledamot Karin Sundin ansluter.

– U-FOLD har med åren vidgat sitt fokus från regional till såväl nationell som nordisk nivå, vilket speglar sig i den stora professionella och geografiska bredd vi ser bland anmälningarna, och att vi idag lockar deltagare från hela landet till Uppsala är ett kvitto på att vårt arbete är både nödvändigt och framgångsrikt. Lika glädjande att vi 7 februari även välkomnar en rad gymnasieklasser från flera skolor i Uppsala, vilka var en prioriterad grupp då vi satte programmet, säger Fred Nyberg, senior rådgivare i U-FOLD.

U-FOLD seminarium i aulan
Intresset för U-FOLDs aulaseminarier fortsätter växa

Med siktet ställt på 900 deltagare står U-FOLD inför sitt hittills största evenemang, och förväntningarna är stora på att generera de tvärvetenskapliga kunskapsutbyten, nya nätverk och framtida samarbeten som varit riktlinjer ända sedan forumet invigdes år 2011 i Uppsala universitetsaula.

– Den senaste tiden har vårt fält präglats av mörka rubriker om allt från skjutningar och narkotikahandel till skärmberoende och psykisk ohälsa. Det är lätt att vi glömmer att de positiva motkrafterna är både många och starka, så nu är tiden rätt att samla till Storseminarium – och trots att vi mottar önskemål från hela Sverige om att livesända så väljer vi att denna gång endast mötas IRL med ambitionen att tillsammans ta nästa steg för att ge en ny generation den uppväxt och framtid den har rätt till, konstaterar Mathias Hallberg.

PROGRAM & ANMÄLAN

DET HÄR ÄR U-FOLD

  • Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.
  • Invigdes i Uppsala 2011 som en regional kraftsamling mot missbrukets utmaningar.
  • Samlar ett tjugotal regionala organisationer som tillsammans arbetar för ett bättre samhälle.

SE VIDEO FRÅN INVIGNING AV U-FOLD

KONTAKT

Mathias Hallberg Mathias Hallberg, Ordförande, U-FOLD
Professor, Uppsala universitet
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Fred NybergFred Nyberg, Senior rådgivare, U-FOLD
Professor em, Uppsala universitet
Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Stewen Quigley, Mikael Wallerstedt m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04