Från Farmaceutiska fakulteten till er alla: En riktigt God Jul & Gott Nytt 2024

2023-12-21

Med förnyat hopp om en vit jul här i Uppsala är tiden inne att summera vår Farmaceutiska fakultets 2023. En titt i backspegeln bjuder på storslagna vyer som knappast kan göras rättvisa på några få rader, men utsikten inspirerar oss till ett försök, skriver dekan Mathias Hallberg och prodekan Anja Sandström.

dekan Mathias Hallberg och prodekan Anja Sandström

För att nämna bara några av årets alla höjdpunkter utför den nya organisationen kring våra programutbildningar ett oerhört viktigt arbete i den ständigt pågående utvecklingen av vår pedagogiska verksamhet. Lika glädjande är att se de fortsatta framgångarna för vår Kompletteringsutbildning för utländska farmaceuter som tillför välbehövlig kompetens i Läkemedelssverige. Tack alla för era fantastiska insatser!

Inom ramarna för vår forskarutbildning gav Sommarskolan NorDoc 2023 värdefull energi till vår pågående antibiotikaforskning. Vi följer också med spänning våra många intressanta doktorandprojekt, inte minst det pågående samarbete som förenar vår miljö i Farmaceutisk fysikalisk kemi med de internationella jättarna AstraZeneca, Ferring Pharmaceuticals och Janssen Pharmaceuticals i syfte att att utveckla in vitro modeller för att prediktera effekten av subkutant tillförda läkemedel – helt i linje med vår ledstjärna att bidra till en bättre och friskare värld.

Tittar vi till universitetets tredje uppgift kan vi inte annat än imponeras av det fantastiska engagemang våra kollegor visar, inte minst i form av alla spännande böcker och filmer som bidrar till att föra ut vår forskning i samhället. Och det är insatser som ger resultat: I QS World University Ranking 2024 klättrar Uppsala universitet ytterligare tio placeringar och nu intar plats 24 i världen i kategorin Pharmacy and Pharmacology, ett erkännande att vara stolta över.

Vänder vi istället blicken mot kristallkulan har vår fakultets forskare nått stora framgångar i en rad aktuella utlysningar. Det gör att vi redan nu törs utlova ett minst lika intressant 2024, men det ber vi att få återkomma till!

Kära kollegor, alumner och vänner: Å fakultetens vägnar önskar vi er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt 2024!

Mathias Hallberg, dekan
Anja Sandström, prodekan
Farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04