Hur sover vi egentligen • Ny film sätter fokus på kvinnors sömn

2023-12-07

Sömnproblematiken sprider sig som en farsot över världen. Inte minst i Sverige där varannan kvinna upplever störd sömn. I en ny film inspelad i sömnlaboratoriet vid BMC följer vi forskarna Diana Noga Morais Ferreira och Christian Benedict som ska ta reda på hur menscykel och hormoner påverkar kvinnors sömn.

Diana Noga Morais Ferreira forskar om vad som påverkar kvinnors sömn
Diana Noga Morais Ferreira utforskar vad som påverkar kvinnors sömn

Sömnen är en viktig del av livet och en tid för kropp och själ att smälta upplevelser och utmaningar. Dessvärre blir våra sömnvanor allt sämre. I en enkätundersökning bland tonåringar i Uppsala län uppgav var tredje tillfrågad att de led av försämrad sömn – och en rapport från Folkhälsomyndigheten visar att upp till varannan kvinna i Sverige har problem med sömnen. Men vad beror det på?

– Några väldokumenterade sömnbovar är alkohol, mobiltelefoner, koffein, familjestress, ekonomisk stress och jobbstress. Vi misstänker också att kvinnors sömn kan påverkas av till exempel hormoner under menscykeln, därför studerar vi just nu stressnivåer, humör, och östrogenhalter, berättar Christian Benedict i en ny film från Uppsala universitet.

Christian som just nu är aktuell med boken Sov dig till ett bättre liv kunde tidigare i år ses i SVT:s satsning Sov Gott där han tillsammans med programledaren David Batra antog utmaningen att hjälpa fyra kända svenskar få ordning på sina sömnproblem. Efter fyra torsdagskvällar på bästa sändningstid stod det klart att duon skapat en folkbildande succé.

– Vi fick ett fantastiskt mottagande. Programmen lockade i genomsnitt 600 000 tittare som tycks ha tilltalats av seriens lättillgängliga och humoristiska tilltal. Och jag tror att en nyckel är just att avdramatisera och sätta fokus på det positiva med sömn. I Sov Gott provade vi en rad olika metoder med budskapet att allt som fungerar är av godo, och min uppfattning är att det nådde fram.

I sex nya kortfilmer inspelade vid Farmaceutiska fakulteten svarar Christian Benedict även på:

FAKTA

  • Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation och erhöll i juni 9,35 danska miljoner kronor av Novo Nordisk Foundation för studier av sömn och blodsockernivåer.
  • Filmerna är inspelade av Daniel Olsson och Annica Hulth, Uppsala universitet.

MER INFORMATION

KONTAKT

Christian BenedictChristian Benedict, Universitetslektor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se

Diana Noga Morais FerreiraDiana Noga Morais Ferreira, Forskare
Inst. för farmaceutisk biovetenskap
Diana.Noga.Morais@uu.se

Text: Annica Hulth, Magnus Alsne, foto: Daniel Olsson m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08