Ny bok lär barn vad som händer när hjärnan blir sjuk

2023-12-07

– Med lek och allvar vill vi avdramatisera och väcka barnens nyfikenhet, berättar Åsa Konradsson Geuken som tillsammans med forskarkollegan Klas Kullander skrivit När hjärnan blir sjuk, en bok som förklarar varför en farmor plötsligt kan få svårt att känna igen sina barnbarn, men också att det går att leva ett bra liv även när hjärnan mår dåligt.

Åsa Konradsson Geuken och Klas Kullander har skrivit När hjärnan blir sjuk
Åsa Konradsson Geuken och Klas Kullander har skrivit När hjärnan blir sjuk

Det var en gång… brukar godnattsagan börja, men visst vore det spännande att en kväll inleda med ”Hjärnan är gjord av hundra miljarder nervceller som pratar med varandra”. Nu får alla vetgiriga barn och föräldrar chansen med den nya boken När hjärnan blir sjuk, en berättelse långt från prinsessor och enhörningar – men som däremot innehåller Zebror med superkrafter och en farmor som får allt svårare att känna igen sina barnbarn.

– Jag föreläser ofta på skolor om hjärnans sjukdomar och vet att många barn lever nära personer som drabbats och vill förstå vad som pågår. Jag vet också att det saknats en bok som på barnets nivå förklarar vad som faktiskt sker när en hjärna blir sjuk. Nu har vi skrivit den boken, och genom att blanda lek med allvar hoppas vi både avdramatisera och väcka barnens nyfikenhet, berättar Åsa Konradsson Geuken, forskare och lärare med fokus på Schizofreni.

Tävla och vinn ett signerat ex av När hjärnan blir sjuk
Vinn ett signerat ex av När hjärnan blir sjuk

Boken har Åsa skrivit tillsammans med Klas Kullander, professor i neurovetenskap och redan känd på barnbiblioteken med Hur funkar hjärnan? En ofta vältummad volym som med inspirerande texter och färgglada illustrationer förklarar för barnen varför just deras hjärnor är extra bra på att lära sig saker och dessutom motiverar dem att fortsätta söka ny kunskap när de ändå håller på.

När hjärnan blir sjuk är på sätt och vis en fortsättning på Hur funkar hjärnan? Att beskriva sjukdomar för barn innebär alltid utmaningen att vara så sann som möjligt utan att skrämma eller förringa. När fokus är på hjärnan måste vi dessutom tydliggöra att inte ens vuxna har alla svar trots att barnen helst av allt vill få facit i svart på vitt. Men med den färdiga boken i hand tycker jag att vi lyckas förmedla viktiga kunskaper inom ramarna för en spännande sagostund, säger Klas Kullander.

När hjärnan blir sjuk bjuder även på flera tänkvärda och fantasifulla illustrationer av Kalicharan Patra, till vardags vid Stockholms universitet, liksom en inledande målning av Mats Konradsson, konstnär och äldre bror till Åsa Konradsson Geuken. I sena tonåren drabbades Mats av en psykos och diagnosticerades kort därefter med schizofreni. I bokens avslutande del berättar han tillsammans med Aila Ibanez Mengüc och Mathias "Bissen" Larsson, tidigare svensk mästare i bandy, om hur det är att leva med sjukdom i hjärnan.

Illustration av Mats Konradsson (detalj)
Illustration av Mats Konradsson (detalj)

– Vi är så glada att de ville vara med i boken och visa att precis vem som helst kan drabbas, och framför allt att det går att leva ett bra liv även när hjärnan mår dåligt. Vi är också otroligt tacksamma för samarbetet med Mathias Larsson som möjliggör för oss att sprida boken i samband med Bissens Brainwalks, liksom det finansiella stödet från Schizofreniförbundet som möjliggjort hela projektet, säger Åsa Konradsson Geuken.

Våren 2024 utkommer boken på engelska och en internationell organisation visar redan intresse att översätta titeln till en rad språk för utgivning i Europa. Längre fram väntar ytterligare ett bokprojekt, då med fokus på Barns frågor om hjärnans sjukdomar. Material och ett omslag ligger redan på skrivbordet – och kan bara scheman kombineras är förhoppningen att engagera en mycket välkänd profil i arbetet. Men först stundar lansering av När hjärnan blir sjuk.

– Vi har verkligen haft roligt när vi skrev boken och nu hoppas vi att så många barn som möjligt ska få läsa den tillsammans med sina föräldrar eller i klassrummen. Vi brinner båda två för att sprida kunskap och att ersätta fördomar och rädsla med nyfikenhet och kunskap. Och hör skolor av sig med önskemål om att vi ska komma på besök och prata med eleverna så lovar vi att göra allt för att det ska bli verklighet, säger Åsa och Klas.

TÄVLING

MER INFORMATION

KONTAKT

Åsa Konradsson GeukenÅsa Konradsson Geuken, Universitetslektor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Asa.Konradsson-Geuken@farmbio.uu.se

Klas KullanderKlas Kullander, Professor
Institutionen för immunologi, genetik och patologi
Klas.Kullander@igp.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, illustration: Kalicharan Patra, Mats Konradsson

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08