Årets Julklapp 2023 är här • Och den är helt gratis

2023-11-28

Julhandeln står för dörren och klappar ska inhandlas, men… är det verkligen ännu en plastleksak, pullover eller pralinask som får våra ögon att tindra piggt in på nyåret? Vi pratade med Christian Benedict, sömnforskare och aktuell med boken Sov dig till ett bättre liv om vad som är den perfekta julklappen 2023, och här kommer hela listan: från lillebror till gammelmormor.

Christian Benedict önskar alla God Jul & God Natt
Christian Benedict önskar alla God Jul & God Natt!

Årets Julklapp till förskolebarnet
Ge barnet din uppmärksamhet och ha en trevlig stund tillsammans varje kväll innan läggdags. Spela ett spel, sjung en sång eller läs en bok. Vad som helst bara det är avkopplande – och så enkelt skapar ni en gemensam tradition som barnet lär sig att se fram emot och som ger en positiv känsla kring att gå och lägga sig.

Årets Julklapp till tonåringen
Under tonåren behöver din hjärna gott om tid för vila för att fortsätta mogna. Samtidigt har du svårare att komma i säng: På vardagarna ska du hinna med plugg och aktiviteter, på helgerna väntar kompisar och fest – samtidigt som du måste kliva upp klockan sju för att hinna till skolan. Därför skulle jag önska att varje tonåring får åtminstone en rejäl sovmorgon i veckan, helst på måndagar då risken för Social Jetlag är som allra störst.

Årets Julklapp till småbarnsföräldern
Under de första småbarnsåren är en viss trötthet ofrånkomlig, men familj, släkt och vänner kan göra viktiga insatser genom att erbjuda sig att vara med barnet en timme eller två, så att föräldrarna får tid att sova en stund eller åtminstone tillfälle att koppla av. Det är en liten gåva som kommer att göra stor skillnad.

flicka sover gott
Årets Julklapp 2023

Årets Julklapp till den stressade medarbetaren
I en tid då vi är ständigt uppkopplade skulle jag önska att landets alla arbetsgivare och medarbetare kommer överens om tjänstemobiler och datorer stannar på kontoret efter arbetsdagens slut. Flera företag i bland annat Tyskland har redan infört det, vilket bidragit till betydligt bättre balans mellan arbete och privatliv, och inte minst ökad prestationsförmåga på arbetsplatserna.

Årets Julklapp till pensionären
Många äldre upplever tidig sömnfas, vilket innebär att de somnar tidigt på kvällen och vaknar redan under småtimmarna. Ett sätt att senarelägga dygnsrytmen är att minska sin exponering för ljus på eftermiddagen för att sedan öka den en bit in på kvällen. Lika viktigt är att fylla sin dag med positiva upplevelser, och här kan omgivningen ge en viktig julklapp genom att umgås lite oftare med äldre närstående som lever med ofrivillig ensamhet.

… och till sist, vad får absolut INTE plats under julgranen?
Nja, när det gäller sömn finns inga förbud. Vare sig du springer en halvmil eller tänder ett doftljus, när du väl hittar rutinen som hjälper dig att sova gott: Håll fast vid den. Så efter att först betona vikten av bra forskning skulle jag vilja önska att fler personer tillåter sig att somna utan att oroligt invänta att just deras sömnrutin ska beläggas med vetenskaplig evidens innan de törs lita till den. God Jul!

FAKTA

  • Christian Benedict deltog våren 2023 i SVT:s Sov Gott som nådde i genomsnitt 600 000 personer per avsnitt.
  • I oktober 2023 utgav Christian Benedict boken Sov dig till ett bättre liv, han har tidigare utgett boken Sömn, sömn, sömn.
  • Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation och erhöll i juni 9,35 danska miljoner kronor av Novo Nordisk Foundation för studier av sömn och blodsockernivåer.

MER INFORMATION

KONTAKT

Christian BenedictChristian Benedict, Universitetslektor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Stefan Tell m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08