Ny bok guidar dig till bättre sömn, liv och hälsa

2023-11-08

Hallå där, Christian Benedict, sömnforskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap som i oktober utkom med boken Sov dig till ett bättre liv – Kan man verkligen sova sig till ett bättre liv?

Christian Benedict
Christian Benedict rekommenderar regelbundna sömnrutiner

– Man måste inte sova på saken för att komma fram till slutsatsen att sömnen kan ge dig en större chans att ha ett bättre liv. När du har haft en god natts sömn är ditt humör bättre, du har mer energi och är mindre känslomässigt påverkad när du ska fatta beslut, säger Christian Benedict, universitetslektor vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet.

Det här är egenskaper som enligt Christian kan hjälpa oss i vår personliga karriärutveckling. Men sömnen är också viktig för hälsan.

– God sömn påverkar ditt välmående och din prestation, men sömnen är även en viktig medspelare i hälsans team med kopplingar till bättre immunförsvar

Enligt Christian har evolutionen bestämt att vi människor ska tillbringa en tredjedel av våra liv med att sova, även om vi utsätter oss för potentiella faror under sömnen, som i stenåldern.

– Sömnen är en viktig del av livet och en tid under dygnet när kropp och själ kan smälta ner dagens upplevelser och utmaningar, behålla det som är viktigt och skapa bättre förutsättningar för nästa dag.

Men vad händer egentligen på natten när vi sover? Hur påverkar sömnen vår kropp och själ?

Christian Benedict– Under natten befästs det relevanta procedur- och faktaminnet, det vi lärt oss under dagen, men överflödiga informationskopplingar rensas bort. Hjärnan bearbetar känslor och rensar bort slaggprodukter. Hjärt-kärlsystemet återhämtar sig. Kroppens immunförsvar är mycket aktivt och mag-tarmkanalen förbereder sig för kommande utmaningar.

Dessvärre finns det även sådant som stör sömnen, förklarar Christian:

– Några av de största sömnbovarna är alkohol, mobiltelefoner, koffein, familjestress, ekonomisk stress, jobbstress, samhällskriser såsom en pandemi enligt min egen forskning, när fredagsmys blir vardagsmys, katter, otillräcklig andning under sömnen, halsbränna, klimakteriet, barn och mycket mer.

Det finns alltså många orsaker till sömnproblem. Trender som att tejpa för munnen är bara idiotiskt, menar Christian, för det kan inte rimligtvis vara någon universallösning för samhällsproblem.

I oktober 2023 utkom Christian med sin andra bok om sömn, Sov dig till ett bättre liv – Vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn. Bokens långa undertitel nämner en del sömntips. Men funkar verkligen de populära "sömnfixarna"?

– Poängen med boken är att läsaren ska kunna fylla verktygslådan med så många sömnfrämjande verktyg som möjligt, inklusive roliga, såsom sex, och annorlunda, men vetenskapligt bevisade, såsom att äta kiwi. Men dina specifika sömnproblem får du testa själv eller kanske i samarbete med vården. Lider du av obstruktiv sömnapné blir sömnen inte bättre förrän orsakerna behandlas, till exempel med CPAP-terapi, säger Christian Benedict.

Christians första bokSömn, sömn, sömn : hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn, skrev han tillsammans med en journalist. Den nya boken skrev Christian på egen hand. Var det enklare?

– Den här boken har jag har velat skriva under hela min karriär. Men det är aldrig enkelt att skriva en bok. Som författare av en populärvetenskaplig bok vill du nå så många som möjligt utan att du förenklar för mycket på bekostnad av vetenskapen. Det är en utmaning, men det är just den typen av utmaning som jag uppskattar!

Boken erbjuder många tips och råd på hur sömnen kan bli bättre, men vilket är då Christian Benedicts allra bästa sömntips?

– Lägg dig på samma tid på alla dagar! Din inneboende Skalman älskar regelbundenhet.

FAKTA

  • Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation med särskilt fokus på samband mellan sömnförlust och ämnesomsättning.

MER INFORMATION

KONTAKT

Christian BenedictChristian Benedict, Universitetslektor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se

Text: Ulrika Hurtig, foto: Stefan Tell

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08