Många små läkemedelsexperter på plats vid SciFest 2023

2023-09-23

Vetenskapsfestivalen SciFest pågår som bäst i Uppsala och köerna till Farmaceutiska fakultetens monter ringlar långa med nyfikna barn som vill lära sig mer om läkemedel. ”Just nu bygger jag en molekyl och sedan ska jag pröva Virtual Reality. Det här är superkul”, säger Alvina som besöker Fyrishov med sin mamma.

Hanna testar Virtual Reality & Alvina bygger molekyler
Hanna testar Virtual Reality & Alvina bygger molekyler

SciFest, Uppsala universitets egen vetenskapsfestival är tillbaka på Fyrishov. Tre dagar i september tar tusentals skolelever och nyfikna Uppsalabor del av intressanta föreläsningar, spännande forskning och inte minst mängder av roliga prova på-aktiviteter. Vid Farmaceutiska fakultetens monter har Arman från Tiundaskolan just vunnit pris i tävlingen ”Fyll en dosett på rätt sätt”.

Arman: Dosettpackare i världsklass!
Arman: Dosettpackare i världsklass!

– Det här är första gången jag är på SciFest och det är jätteroligt. Jag har lärt mig massor om vacciner och celler. Dessutom var det kul att prova att fylla askar med rätt läkemedel, fast de såg mest ut som godisar, skrattar Arman och konstaterar att flaskan med Farmaceutiska fakultetens emblem som han får med sig hem kommer att bli perfekt på träningen.

Sedan dörrarna öppnade har Monter 36 varit fylld av potentiella läkemedelsexperter. Stationen där barnen gör sina egna mediciner – även dessa misstänkt lika tabletter i lördagspåsen – blev en så omedelbar favorit att pillren tog slut under SciFests första dag. Men möjligheterna att ta steget in i en virtuell värld av läkemedel och att bygga molekyler i jätteformat ser till att köerna förblir fortsatt långa.

– Jag har lärt mig hur det går till när larver äter kompost och sedan blir till fiskmat. Just nu bygger jag en molekyl som den ser ut inuti en medicin, sedan ska jag pröva Virtual Reality och se vad läkemedlet gör i kroppen. Hittills är allt superkul här på SciFest, säger Alvina som besöker vetenskapsfestivalen med sin mamma.

I Farmaceutiska fakultetens monter assisterar forskare, lärare och studenter till med teknik och svarar på frågor om celler, molekyler, läkemedel och alla andra funderingar som dyker upp i besökarnas huvuden när de äntrar farmacins värld. För flera av de allra yngsta barnen är det första kontakten med forskningen, men helt säkert inte den sista:

Ulrika Rosenström på plats i Fyrishov

– Det inspirerar verkligen att se hur entusiastiska alla barn och ungdomar är på SciFest. Och framför allt är det roligt att så många elever berättar hur mycket de tycker om kemi. Flera av dem pratar initierat om både atomer och proteiner, så vem vet, kanske får vi se dem igen om några år som studenter vid våra Apotekar- eller Receptarieprogram, säger Ulrika Rosenström, lektor vid Institutionen för läkemedelskemi.

FAKTA SCIFEST

  • SciFest är en vetenskapsfestival med ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag.
  • Det första SciFest ägde rum 2012 i regi av Uppsala universitet. Idag samarrangeras SciFest av Uppsala universitet och SLU.
  • SciFest 2023 pågår 21-23 september i Fyrishov

MER INFORMATION

KONTAKT

Bobo Skillinghaug, kursansvarigBobo Skillinghaug, Universitetsadjunkt
Farmaceutiska fakulteten
Bobo.Skillinghaug@ilk.uu.se

text & foto: Magnus Alsne

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04