Uppskattat möte över generationer då Julius Swanlunds släkt besökte Farmaceutiska fakulteten

2023-09-22

– Det är en fantastisk upplevelse att äntligen få se min farfars samling, säger Anne-Marie Dale på besök i sin barndoms Sverige och Uppsala universitet, där Julius Swanlunds Farmacihistoriska Samling idag utgör en permanent utställning i Farmaceutiska fakultetens nya Scheelerum.

Julius Swanlunds barnbarn Anne-Marie Dale, Hervor Swanlund och Carin Swanlund i Scheelerummet, Uppsala
Julius Swanlunds barnbarn: Anne-Marie Dale, Hervor Swanlund och Carin Swanlund i Scheelerummet

Då Farmaceutiska fakulteten planerade sin nya representationslokal Scheelerummet var ett beslut självklart: En honnörsplats skulle beredas för Apotekaren Julius Swanlunds Farmacihistoriska Samling, en av Uppsala universitets många fascinerande skatter som 1950 donerades till Kungliga Farmaceutiska Institutetet, men 1968 flyttade med till Uppsala då Institutet övergick i den då nybildade Farmaceutiska fakulteten. Sedan dess har alla från Nobelpristagare till skolelever fängslats av de fler än 200 föremålen, men sällan har ett besök varit så emotsett som en privat visning denna eftermiddag i sena september.

Sommarbesök hos farfar Julius Swanlund
Sommarbesök hos farfar Julius Swanlund

– Det är en fantastisk upplevelse att äntligen få se min farfars samling. Jag minns hur jag som liten flicka besökte honom i Ronneby där han tillbringade sina sista år. Farfar var verkligen en sann gentleman ur den gamla skolan, och dessutom var han som ett levande farmaceutiskt uppslagsverk, berättar Anne-Marie Dale, 85 år ung och bosatt i Trinidad, Colorado, som just nu besöker sin barndoms Sverige.

Farfar Julius föddes i en apotekarfamilj i Karlskrona 1875. Sin egen apotekarexamen erhöll han i Nyköping varpå han 26 år gammal disputerade i Basel. Julius akademiska färdigheter tog honom på exkursioner till bland annat Asien och Afrika. Resor under vilka flera vetenskapshistoriskt intressanta föremål tillfördes den växande samlingen. I sitt yrkesliv förestod han även flera apotek runt om i Sverige innan han på ålderns höst återvände till Blekinge.

Julius Barnbarnsbarn Syzanne Fyffe
Pulversked formad som en skorpion

– Samlingen innehåller så många fantastiska föremål. Bland dem flera vackert utsmyckade ståndkärl från 1600-talets Italien och Holland, en närmast unik glasmortel och ett mätglas som vi lyckats datera till sent 1300-tal. Här finns också intressant kuriosa, som pulverskeden formad som en skorpion, och inte minst min personliga favorit, volymen Lärobok uti pharmacevtiska experimentalchemien, vars innehåll kan avnjutas som poesi, konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.

År 2010 dokumenterade Rebecca Flodin vid Uppsala universitet Apotekaren Dr. phil. J. Swanlund Farmacihistorisk Samling ur ett vetenskapligt perspektiv. I sina efterforskningar lokaliserade hon skriften Några anteckningar om ett gammalt dala apotek, publicerad 1945, i vilken Julius Swanlund beskriver samlingens fajanskärl som ”de utan jämförelse de vackraste och mest egenartade som under århundraden förlänat apotekens officiner en förnäm prägel”. Några rader senare tillfogar han att det ”i sanningens namn måste erkännas att de även är de mest opraktiska”.

– Vi har i länge tänkt oss att någon gång besöka Uppsala och se samlingen, och då dekan Mathias Hallberg kontaktade oss med erbjudande om en privat guidning var det extra speciellt att få förlägga den i samband med min mamma Anne-Maries resa till Sverige. Idag är vi tre barnbarn och två barnbarnsbarn till Julius Swanlund som gästar Biomedicinskt centrum, så det är ett möte som spänner över fyra generationer och en upplevelse vi kommer att bära med oss många år framöver, säger Suzanne Fyffe.

Dekan Mathias Hallberg med Julius Swanlunds barnbarnsbarn Daniel och Suzanne Fyffe
Dekan Mathias Hallberg med Julius Swanlunds barnbarnsbarn Daniel och Suzanne Fyffe

FAKTA

  • Julius Swanlund (1875-1952) var en svensk apotekare med ett långtgående intresse för de farmaceutiska vetenskaperna och dess historia.
  • Julius Swanlunds donerade 1950 Apotekaren Dr. phil. J. Swanlund Farmacihistorisk Samling till Kungliga Farmaceutiska Institutet i Stockholm.
  • År 1968 övergick samlingen i Uppsala universitets ägor. Idag är 200 av de vetenskapligt mest intressanta föremålen utställda i Scheelerummet vid Farmaceutiska fakulteten.

MER INFORMATION

KONTAKT

Mathias Hallberg, dekan
Farmaceutiska fakulteten
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mathias Hallberg, Magnus Alsne

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2024-04-04