Så hjälper du ditt barn att sova bättre

2023-06-08

Allt fler svenska barn och unga använder receptbelagda läkemedel för att sova på nätterna, men hur kan föräldrar och skola hjälpa dem att komma till ro på naturlig väg? I Sveriges Radios Juniornyheterna berättar tioåriga Tindra och sömnforskare Christian Benedict om rutiner och roliga utmaningar att ta till innan läggdags.

Sovande barn

Sömnproblem bland Sveriges barn och unga blir allt vanligare och de senaste tio åren har användningen av sömn- och lugnande medel i åldrarna 0-19 år femdubblats. Men vad ligger bakom den negativa utvecklingen? Och vad händer när ett barn inte får tillräckligt med sömn? I ett nytt avsnitt av Sveriges Radios Juniornyheterna berättar tioåriga Tindra och Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, om sätt att återskapa fungerande sömnrutiner.

– Våra hjärnor är ständigt nyfikna, inte minst när vi är unga. Den arbetar för fullt när vi lär oss en ny dans, gör läxor, spelar fotboll, träffar kompisar eller kollar sociala medier. Därför är det nödvändigt att vi låter hjärnan vila på natten så att den hinner sortera och städa bland alla intryck. Dessvärre upplever många barn ständig stress att prestera och oro att inte passa in, något som knappast underlättas av allt de möter på sina skärmar kvällstid, säger Christian Benedict.

Christian Benedict, Farmaceutiska fakulteten
Christian Benedict, Farmaceutiska fakulteten

I Juniornyheterna  beskriver Tindra hur hennes sömnproblem kommer i och med att hon får tillgång till Youtube. Efter ett tag börjar hon titta på allt otäckare filmer vilket snart leder till att hon blir rädd för mörkret i sitt sovrum. Då Tindra till sist blir för trött för att gå till skolan berättar hon om sin oro för sina föräldrar, och tillsammans lyckas de hitta metoder och rutiner som hjälper Tindra att sova gott igen.

– Våra studier visar hur viktigt det är för unga att få sin sömn för att deras vardag ska fungera. Är det svårt att sova så prata om hur man kan hantera det som är jobbigt. Ett beprövat tips är att skaffa sig fasta vanor som hjälper kroppen och hjärnan att förstå när det är dags att varva ner. Varför inte göra det till en rolig familjeutmaning att lägga telefonerna åt sidan från middagen och framåt. Oavsett vad du gör är det viktiga att du hittar en lösning som hjälper just dig att sova gott, konstaterar Christian Benedict.

FAKTA

  • Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation med särskilt fokus på samband mellan sömnförlust och ämnesomsättning.

MER INFORMATION

KONTAKT

Christian BenedictChristian Benedict, Universitetslektor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08