Christian Benedict hjälper 600 000 svenskar att Sova Gott

2023-05-16

I SVT:s satsning Sov Gott antar sömnforskaren Christian Benedict och programledaren David Batra utmaningen att hjälpa fyra kända svenskar få ordning på sina sömnproblem. Efter fyra torsdagskvällar på bästa sändningstid är det klart att duon skapat en folkbildande succé.

Christian Benedict, sömnforskare, Farmaceutiska fakulteten
Christian Benedict, sömnforskare, Farmaceutiska fakulteten

I torsdags visade SVT det fjärde och sista avsnittet av Sov Gott, hur har det gått?
– Vi har fått ett fantastiskt mottagande. Sveriges Television meddelade nyss att de tre första programmen lockat i genomsnitt 600 000 personer. Själv får jag enbart positiva tillrop i mailkorgen och på sociala medier från tittare som berömmer seriens lättillgängliga och humoristiska tilltal.

Så nu får du ställa upp på selfies när du går på Uppsalas gator?
– Visst händer det att en och annan person tittar till en extra sekund, men förmodligen försöker de bara placera var de sett mig, så nej, inga selfies. Å andra sidan är uppmärksamhet i sig aldrig målet då vi ägnar oss åt kunskapsspridning. Syftet är att bidra med verktyg för var och en att sova bättre.

Hur kom du i kontakt med Sveriges Television?
– De ringde upp mig med en idé om att jag skulle hjälpa ett antal kända svenskar med sömnproblem. Efter att tidigt i processen ha träffat programledaren David Batra och försäkrat mig om att vi var överens om upplägget klev jag in i produktionen. Och med facit i hand kan jag bara konstatera att konceptet var en effektiv plattform att nå ut med vår kunskap.

Är kändisar, komiker och forskare en underskattad konstellation?
– I vissa sammanhang kan det nog vara så. Vill publiken bli road så måste vi förhålla oss till det för att få deras uppmärksamhet. Naturligtvis lämpar sig inte all vetenskap för underhållning, men med det sagt får vi forskare inte vara så rädda att ta steget utanför den akademiska kontexten. Själv blev jag alldeles för teknisk i min första populärvetenskapliga bok, så då jag senare i år återkommer med en uppföljare håller jag mig på en betydligt mer konceptuell nivå.

Fick du förmedlat det du ville ha sagt i Sov Gott?
– Ja, det tycker jag. Sömnproblematiken är utbredd i Sverige, men pratar vi bara om riskerna det medför tror jag att vi snarare bidrar till ökad stress och ännu sämre sömn. Utan att bagatellisera behöver vi avdramatisera och sätta fokus på det positiva med sömn. I Sov Gott provar vi en rad olika metoder med budskapet att allt som fungerar är av godo, och det uppfattar jag att tittarna tagit till sig.

När får vi se dig i tv-rutan igen?
– Räcker det med min röst så spelade jag nyligen in ett kommande avsnitt av Sveriges Radios Kropp & Själ med fokus på djupsömn. Men även om den tredje uppgiften är oerhört viktig för oss förblir vi i första hand forskare och lärare vid Uppsala universitet. Just nu förbereder vi en omfattande studie som vi hoppas presentera i maj, så nästa tv-uppdrag kan dröja, men Sov Gott var en givande erfarenhet som utan tvekan gav mersmak!

FAKTA

  • Christian Benedicts forskargrupp studerar hur störningar i dygnsrytm och sömnförlust påverkar hälsa och prestation med särskilt fokus på samband mellan sömnförlust och ämnesomsättning.

MER INFORMATION

KONTAKT

Christian BenedictChristian Benedict, Universitetslektor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Stefan Tell

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08