Robotiserat kurslaboratorium väcker internationellt intresse

2023-03-13

När de första bilderna från Uppsala universitets robotiserade kurslaboratorium nådde Internet blev de snabbt virala. Idag är kursen Laboratorieautomation i biovetenskap en unik möjlighet att bygga den kompetens läkemedelsindustrin behöver för att få utdelning på sina investeringar i den nya tekniken.

Robotiserat kurslaboratorium

Robotarna har äntrat läkemedelslaboratorierna och de är här för att stanna. Idén om medarbetaren som aldrig blir sjuk eller kräver att jobba hemifrån lockar den internationella industrin som idag investerar enorma belopp i att automatisera sina processer. Vägen framåt ligger vidöppen med ett litet undantag: Bristen på personal med kunskap att förvalta tekniken.

– Efter tre års förberedelser invigde vi hösten 2022 vårt robotiserade kurslaboratorium och premiären kan bara beskrivas som fantastisk: Våra sociala medier i princip exploderade när vi lade upp filmer inifrån labbet. Forskare från hela världen vill besöka vår miljö och de första studenterna vid vår nya kurs Laboratorieautomation i biovetenskap älskade det från första stund, säger Jordi Carreras Puigvert, kursansvarig vid Farmaceutiska fakulteten.

Undervisning pågårLaboratoriet är skapat av professor Ola Spjuths forskargrupp i Farmaceutisk biovetenskap i nära samarbete med amerikanska Stanford University. Här finns fem stationer, var och en komplett med robotarm, mikroskop och pipetthantering. Ett intensivt pass finns plats för upp till femton studenter.

– Första gången vi såg robotarna utföra de uppgifter vi normalt måste göra själva var verkligen ett häftigt ögonblick. Bara några veckor senare designade vi egna experiment där vi med relativt korta förberedelser programmerade maskinerna att sköta merparten av momenten på ett avsevärt mer effektivt sätt än vi själva skulle klara, säger studenten David Devenfors.

Idag är både kurslaboratoriet vid Uppsala Biomedicinskt Centrum och den fem veckor långa utbildningen unika i sitt slag. De ekonomiska resurser en robotiserad miljö kräver är ofta utanför Akademins ramar, men genom att bygga med lösa komponenter och open source-metodik har teamet skapat en kostnadseffektiv maskinpark där medarbetarna själva utför underhåll och utveckling.

– Det här är utan tvekan framtiden. De som studerar biovetenskap idag kommer att behöva kompetensen när de tar steget ut i arbetslivet. Industrin måste ha den redan nu. Det vi erbjuder borde ingå i varje utbildning men den kapaciteten har vi inte ännu. Förhoppningsvis öppnar andra liknande miljöer inom en femårsperiod, och till dess kommer vår kurs att lyfta varje cv, säger Jordi Carreras Puigvert.

SE FILM FRÅN LABORATORIET

PRAKTISK INFORMATION

  • Kursen genomförs Höst – och Vårtermin
  • Undervisning sker på heltid, campus och på engelska

LÄS MER

KONTAKT

Jordi Carreras PuigvertJordi Carreras Puigvert, kursansvarig
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Jordi.Carreras.Puigvert@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08