Ny forskning: Tyngdtäcke ökar nivåerna av melatonin

2022-10-06

Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Det visar en ny mindre studie på unga vuxna utförd av forskare vid Uppsala universitet. Melatonin har i tidigare studier visat sig påverka sömnen positivt. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research.

Sovande flicka

Tidigare studier har visat att användandet av tyngdtäcken kan ha en positiv påverkan på sömn och välmående. De bakomliggande mekanismerna till den upplevda förbättringen har dock inte blivit klarlagda.

Forskare vid Uppsala universitet har nu kartlagt hur nivåer av sömnfrämjande och stressmotverkande hormon, såsom melatonin och oxytocin, påverkas vid sömn under tyngdtäcke. De har också studerat om tyngdtäcke påverkar produktionen av stresshormoner och aktivitet hos kroppens stressystem.

26 unga män och kvinnor deltog i studien där försökspersonerna fick ge återkommande salivprov medan de vilade under vanligt täcke eller tyngdtäcke. Tyngdtäckena som användes vägde 12 procent av testpersonens kroppsvikt.­

Elisa Meth, doktorand, Farmaceutiska fakulteten
Elisa Meth, doktorand, Farmaceutiska fakulteten

– Användningen av tyngtäcke ökade halten av melatonin i saliven med 30 procent. Däremot såg vi inga skillnader i nivåerna oxytocin och kortisol eller i aktivitet i det sympatiska nervsystemet, säger Elisa Meth, förstaförfattare till studien och doktorand vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap.

Tidigare studier har visat att melatonin kan främja sömn. Den nu aktuella studien kan bidra med en förklaring av de bakomliggande faktorerna till varför vissa personer upplever att de sover bättre under ett tyngdtäcke. Studien är dock genomförd på ett relativt litet antal personer och undersökte enbart den omedelbara effekten av tyngdtäcket.

– För att säkert fastslå sambandet krävs större studier, och för att se om melatoninökningen består över tid behövs studier över längre tidsperioder, säger Christian Benedict, universitetslektor i farmakologi och studiens seniora författare.

MER INFORMATION

KONTAKT

Elisa de Mello e Souza MethElisa de Mello e Souza Meth, doktorand
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Elisa.Meth@farmbio.uu.se

Christian BenedictChristian Benedict, forskare
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Christian.Benedict@farmbio.uu.se

text: Elin Bäckström, foto: Mikael Wallerstedt, m fl

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08