Uppsala kan få kompetenscentrum för följsamhet vid läkemedelsbehandling
2022-05-10
Hallå där… Björn Wettermark och Marie Ekenberg, professor respektive doktorand i läkemedelsepidemiologi och engagerade i COST Action ENABLE, det europeiska samarbetet för ökad följsamhet vid läkemedelsbehandling, som i maj samlades för första gången i Málaga.

Vad gjorde ENABLE i Málaga?
– Bristande följsamhet vid läkemedelsbehandling är en global utmaning. Enligt WHO har hälften av alla patienter med kronisk sjukdom svårt att ta sin medicin enligt ordination, vilket kostar oerhört mycket räknat i både lidande och samhällsekonomi. EU:s ramprogram Horizon 2020 finansierar därför COST Action ENABLE, en fyraårig satsning där aktörer i 40 länder samverkar i syfte att hitta effektiva verktyg för bättre läkemedelsanvändning. Efter arton månader online kan vi äntligen mötas på riktigt, vilket utan tvekan tillför viktiga värden till vårt arbete.
Vad var i fokus för mötet?
– Vi var ett femtiotal deltagare från 33 länder och ytterligare ett tjugotal som kopplade upp sig via länk som tog del av, bland annat, resultat från projektets fyra arbetsgrupper. Till exempel en kartläggning av hinder för att använda nya tekniska lösningar för förbättrad följsamhet i olika länder, liksom ett förslag till ramverk för benämning och gruppering av alla de appar och digitala tjänster som finns på marknaden idag. Vi hade också en training school med fokus på patienter, kommunikation och metoder att mäta följsamhet. Det var kort sagt tre välplanerade och mycket innehållsrika dagar.
Vad väntar härnäst?
– Till COST Action ENABLEs prioriterade uppgifter hör att skapa ett digitalt, sökbart bibliotek över kvalitetssäkrade metoder för ökad följsamhet vid läkemedelsbehandling. Nu har vi byggt den digitala strukturen och inlett en inventering av tillgängliga teknologier och effektiva sätt att implementera dem i sjukvårdssystemen. Parallellt arbetar vi med utbildningar och kommunikation för att ytterligare sprida nyttan av vår verksamhet.

Ni har finansiering till 2024, vem tar resultaten vidare därefter?
– Vi samtalar med den tvärvetenskapliga organisationen ESPACOMP om framtida förvaltning av den databas vi nu bygger. Parallellt förbereder vi etableringar av nationella kompetenscentrum i varje land som deltar i projektet. Vår initiala bedömning är att Uppsala – med farmaceutiska och medicinska fakulteter, Läkemedelsverk, Region Uppsala och närhet till Stockholm – har den bredd som krävs för att leda arbetet i Sverige, och till hösten kommer vi att samla en rad relevanta aktörer till ett första möte.
Vad mer ligger på era skrivbord just nu?
– Dels leder vi den gruppering inom COST Action ENABLE som arbetar med fokus på kommunikation. Dels lägger vi just nu sista handen vid en enkät som vi under försommaren kommer att distribuera i Europa för att skapa en tydligare bild av hur personer som arbetar inom hälso- och sjukvården i de olika länderna arbetar med att förbättra följsamheten.
Redan de gamla grekerna brottades med bristande följsamhet. Varför kommer COST Action ENABLE att lyckas?
– Att vi förenar akademi, forskning, vård och industri i 40 europeiska länder ger oss tillgång till stor kompetens, men en sådan bredd innebär också att betydelsen av att mötas fysiskt knappast kan överskattas. Likväl har entusiasmen varit stor från start, men vi har alla fått påtagligt ökad energi av mötet i Málaga, och förblir bara gränserna öppna så har vi verkligt goda förutsättningar för framgång!
FAKTA: COST ACTION ENABLE
- Är ett nätverk med forskare, läkare och industripartners i 40 europeiska länder som 2020–2024 arbetar med fokus på att:
- Stimulera etablering av interdisciplinära kompetenscentrum för följsamhet till läkemedelsbehandling i alla Europas länder.
- Utvärdera nya tekniker som stärker följsamhet till läkemedelsbehandling och bidra till att implementera dessa.
- Organisera konferenser och nätverksmöten samt ge utrymme för juniora forskare inom fältet.
MER INFORMATION
- COST Action ENABLE online
- Forskning i Läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet
- Uppsalaforskare i EU-satsning på bättre läkemedelsanvändning
- Nya forskarmiljöer visar vägen till bättre läkemedelsanvändning
KONTAKT
Björn Wettermark
Professor i läkemedelsepidemiologi
bjorn.wettermark@farmaci.uu.se
Marie Ekenberg
Doktorand, Läkemedelsepidemiologi
marie.ekenberg@farmaci.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, COST Action ENABLE
Nytt vid fakulteten
-
Ansök nu och bli fakultetens 9:e excellenta lärare
2023-05-26
Åtta lärare vid farmaceutiska fakulteten har redan antagits som excellenta lärare vid Uppsala universitet. Nu välkomnar områdesnämnden alla lärare vid vårt vetenskapsområde att ansöka om titeln – som inkluderar en lönehöjning motsvarande docentantagning.
-
Startklart för ny kurs med fokus på inhalerade läkemedel
2023-05-25
Hallå där… Göran Alderborn, professor i läkemedelsteknik, som 15 september inviger Pharmaceutical Aerosols, en ny kurs med fokus på inhalerade läkemedel som samlar doktorander och forskare från tre universitet och en rad företag inom den svenska farmacin.
-
Margareta Hammarlund-Udenaes tilldelas Gustaf Adolfsmedaljen i guld
2023-05-24
Margareta Hammarlund-Udenaes, Professor emeritus och tidigare dekan vid Farmaceutiska fakulteten, har av Uppsala universitet tilldelats den äldre Gustaf Adolfsmedaljen i guld för sina många betydelsefulla insatser.
-
Lindon Moodie letar nya antibiotika utanför boxen
2023-05-24
Vetenskapsrådet investerade nyligen 30(!) miljoner kronor i Farmaceutiska fakultetens forskning. Lindon Moodie, docent i läkemedelskemi, erhöll 3,84 av miljonerna för sin studie Nedbrytning av bakteriella målprotein. Vi ställde tre snabba frågor för att kolla status på projektet.
-
Best Paper Award till Alexandra Teleki & Kollegor
2023-05-23
Alexandra Teleki och Ann-Christin Jacobsen med kollegor har mottagit Best Paper Award för sin artikel Intrinsic lipolysis rate for systematic design of lipid-based formulations som är publicerad i tidskriften Drug Delivery and Translational Researchs specialutgåva maj 2023.
-
Studie visar nya möjligheter att beräkna upplösning av läkemedel i lunga
2023-05-23
I en artikel publicerad i International Journal of Pharmaceutics presenterar Göran Frenning och Irès van der Zwaan ett nytt sätt att modellera upplösning av polydispersa pulver. Resultaten förenklar bestämning av upplösningsprofiler och kan på sikt inkluderas i modeller för upptag av läkemedel administrerade bland annat till lunga.
-
Nu ritar AI och självlärande maskiner om den farmaceutiska arenan
2023-05-22
– Den nya tekniken erbjuder fantastiska möjligheter för den farmaceutiska forskningen, och att nu bromsa utvecklingen skulle riskera att förpassa Sverige till ett internationellt kölvatten, säger Per Larsson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten som 2022 lett ett projekt vid Uppsala universitets tvärvetenskapliga satsning AI4Research.
-
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nya doktorer 22/23
2023-05-22
Fredag 26 maj genomför Uppsala universitet traditionsenlig doktorspromotion, en examensfest för dem som avlagt doktorsexamen under året. Vid ceremonin i Uppsala universitetsaula uppmärksammar Farmaceutiska fakulteten sju nya doktorer, ett stort grattis till er alla för mycket väl utförda arbeten.
-
Innovationspris till Ola Söderberg och Björn Hellman för Sloppymerase
2023-05-16
Ola Söderbergs och Björn Hellmans forskargrupper har tilldelats UU Innovations utmärkelse Attraktivt innovationsprojekt 2023 för deras arbete med Sloppymerase, det artificiella enzym som bedöms få stor betydelse för bioteknisk och medicinsk forskning.
-
Christian Benedict hjälper 600 000 svenskar att Sova Gott
2023-05-16
I SVT:s satsning Sov Gott antar sömnforskaren Christian Benedict och programledaren David Batra utmaningen att hjälpa fyra kända svenskar få ordning på sina sömnproblem. Efter fyra torsdagskvällar på bästa sändningstid är det klart att duon skapat en folkbildande succé.
-
Åsa Konradsson Geuken ny ordförande i Schizofreniförbundet
2023-05-12
Vid Schizofreniförbundets Kongress 2023 valdes Åsa Konradsson Geuken, universitetslektor vid Uppsala universitets Institution för Farmaceutiska biovetenskap till ny förbundsordförande. ”Jag är oerhört hedrad över det förtroende förbundet visar mig” säger Åsa Konradsson Geuken.
-
Tidig förmiddag i läkemedelslabbet med Jenny Nilsson
2023-05-11
Vad de gör på banken efter klockan 3 får vi kanske aldrig veta. En annan fråga som sysselsatt generationer är vad som sker innan klockan 9 i läkemedelslaboratoriet. Vi ställde väckarklockan och begav oss till BMC och forskargruppen för Analytisk farmaceutisk kemi. Bland maskinerna mötte vi Jenny Nilsson, doktorand i metabolomik.
-
Premiär för Farmaceutiska fakulteten • The Movie
2023-05-11
Kan man uppfinna nya läkemedel och vara popstjärna på samma gång? Följ med när Alice, David, Nadia och Valter från Uppsala Musikklassers årskurs 7 besöker Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet för att ta reda på om det är sant att några av världens bästa forskare jobbar i deras stad (English subtitles available).
-
Ny studie ger ökad kunskap om virusaktivitet i människoceller
2023-05-08
I ett internationellt samarbete har forskare kartlagt processen när olika virus genom att imitera proteinsegment förökar sig och kapar interaktioner mellan mänskliga celler. Resultaten är publicerade i Nature Communications.
-
Välbesökt U-FOLD-seminarium med fokus på våra barns framtid
2023-05-04
– Idrott är inte svaret på allt, men det är ett effektivt verktyg för att skapa drömmar, sammanhang och gemenskap, konstaterade Ian Sirelius, projektledare för IK Sirius projekt Gränslös Fotboll, ett av flera framgångsrika initiativ i fokus vid U-FOLDs seminarium Omstart • Nu väljer vi våra barns framtid.
-
Uppsala universitet i internationell satsning på miljövänlig läkemedelsförskrivning
2023-05-03
Med ett miljonanslag från brittiska Medical Research Council har Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet, skotska University of Highlands and Islands och NHS Highland inlett ett samarbete för att implementera ett miljöperspektiv vid läkemedelsförskrivning – och de gemensamma ambitionerna når längre än så.
-
Genovis förvärvar IP-rätt till DNA-kopierande enzym utvecklat vid Uppsala universitet
2023-04-26
Företaget Genovis övertar IP-rättigheterna till Sloppymerase, ett artificiellt enzym utvecklat vid Lab Söderberg vid Uppsala universitets Institution för farmaceutisk biovetenskap. "Vår ambition är att öppna nya dörrar för både molekylärbiologisk forskning och cancervård," säger Ola Söderberg, professor i farmaceutisk cellbiologi.
-
Nordiskt doktorandmöte sätter fokus på accelererande antibiotikaresistens
2023-04-25
I augusti välkomnar Uppsala universitet och KI doktorander från hela Norden till NorDoc Sommarskola och tre dagar av kunskapsutbyte och nätverkande. ”Vi erbjuder ett program som med rubriken Antibiotics according to a new generation förenar ledande forskning med utbildning för framtiden” konstaterar Anders Backlund, prodekan för forskarutbildning.
-
MSI-konferens tog forskare från fyra kontinenter till UKK
2023-04-25
– Grattis till en perfekt förberedd och genomförd konferens, konstaterar Dominika Luptáková, postdoktor vid Czech Academy of Sciences och en av 130 forskare från fyra kontinenter som deltog i Regional MSI Workshop vid Uppsala Konsert & Kongress 27-29 mars.
-
Ny studie bidrar till att bana väg för oral tillförsel av biologiska läkemedel
2023-04-21
I en aktuell artikel visar Benyamin Naranjani och Per Larsson, forskare vid SweDeliver, att minskad peristaltisk våghastighet kan öka den maximala koncentrationen av permeabilitetsförbättrare och makromolekyler vid epitelytan med 397 respektive 380 procent.
-
U-FOLD kraftsamlar för att ge Sveriges unga en ny framtid
2023-04-18
Tisdag 2 maj återvänder U-FOLD till Uppsala universitetsaula med Storseminarium: Omstart • Nu väljer vi våra barns framtid. Med mötet inleder forumet nästa steg i arbetet att skapa en positiv miljö för landets unga – och förhandsintresset är stort.
-
Farmaceuter med utländsk utbildning tillför viktig kompetens i Läkemedelssverige
2023-04-06
Åtta av tio deltagare vid kompletteringsutbildningen för utländska farmaceuter har etablerat sig på arbetsmarknaden tre år efter avslutade studier visar en rapport från UKÄ. Av dessa arbetar 93 procent inom ett farmaceutiskt yrke – och den positiva statistiken ser ut att hålla i sig.
-
Hans Lennernäs prioriterar patientnytta framför likes
2023-04-03
På Hans Lennernäs skrivbord ligger en julhälsning undertecknad av en tysk vårdtagare som uttrycker sin tacksamhet för cortisolersättningen Plenadren, ”Den bästa julklapp jag kunde önska mig”. Kortet lär aldrig nå sociala media trots vår tids hetsjakt på digital bekräftelse. Men förhoppningsvis inspirerar det till framtida farmaceutiska framsteg.
-
Ska jag ge ett råd så är det... Sömnexpert Benedict har ordet
2023-03-28
Hur ska jag göra för att sova bättre? Och visst kan jag sova ikapp till helgen! Som den svenska sömnforskningens ansikte utåt möter Christian Benedict såväl oro som hopp om enkla lösningar. I år tar han plats i både television och bokaffärer för att guida oss till en god natt.
-
Lyckad premiär för Receptarieprogrammets studentsymposium
2023-03-22
Höstterminen 2020 lanserade Farmaceutiska fakulteten sitt nyreviderade Receptarieprogram, men mitt i pågående pandemi måste den första kullen studenter välkomnas online. En onsdag i mars, nästan tre år senare, möts de blivande läkemedelsexperterna på campus för R-POPS, en ny tradition där studenterna presenterar sina examensarbeten.
-
De söker i medicinskåpet efter nya verktyg mot ovanliga sjukdomar
2023-03-14
Att ta en lovande substans från laboratoriet till godkänd behandling kräver stora resurser. Sällsynta sjukdomar står därför sällan först i tur när nya idéer ska prövas, så nu tar Farmaceutiska fakulteten plats i flera europeiska konsortier som söker vägen framåt bland redan kända läkemedel.
-
Kurs i beroendelära blandar piller med digitala (o)vanor
2023-03-14
Missbruk kan ha många ansikten. Någon intar barens uteservering runt lunch. En annan tar upp mobiltelefonen vid varje rödljus. Men vem är egentligen beroende? Och vilka möjligheter har samhället att hjälpa innan det är för sent?
-
Forskare i fokus: Ellen Bruntzell vill öka vår kunskap om peptidläkemedel
2023-03-14
– Att ingå i SweDelivers nätverk är en ständig källa till inspiration, konstaterar Ellen Bruntzell, doktorand vid Uppsala universitet, som i ett forskningsprojekt med koppling till både Farmaceutiska fakulteten och AstraZeneca bidrar med ny kunskap om de mekanismer som orsakar aggregering av peptidbaserade läkemedel.
-
3D-skrivare anpassar läkemedel för svårt sjuka barn
2023-03-13
I ett laboratorium på BMC står en maskin, knappt större än en kaffebryggare men med potential att revolutionera vården i grunden. ”År 2030 räknar vi med att ha 3D-skrivare i patienternas hem som skapar läkemedel efter varje individuellt behov", säger Christel Bergström, professor vid institutionen för farmaci.
-
Robotiserat kurslaboratorium väcker internationellt intresse
2023-03-13
När de första bilderna från Uppsala universitets robotiserade kurslaboratorium nådde Internet blev de snabbt virala. Idag är kursen Laboratorieautomation i biovetenskap en unik möjlighet att bygga den kompetens läkemedelsindustrin behöver för att få utdelning på sina investeringar i den nya tekniken.
-
Populär kurs sätter fokus på Läkemedel i miljön
2023-03-13
Aktuell forskning visar hur läkemedlens aktiva substanser påverkar vår miljö. Nu samlar Farmaceutiska fakulteten flera centrala branschaktörer i syfte att bygga hållbara nätverk mellan framtidens experter och deras blivande arbetsgivare.
-
Farmaceutiska fakulteten sätter fokus på tuberkulos i Östersjöregionen
2023-03-13
19-20 juni välkomnar Uppsala universitet representanter för en rad Östersjöländer till Campus Gotland och konferensen Tuberculosis in the Baltic region • Moving into a new era. ”Vi vill lägga grunden till långsiktig samverkan och nationella riktlinjer som effektivt begränsar tuberkelbakteriernas utbredning, säger Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik.
-
Rekordstort intresse för SweDelivers sommarpraktik
2023-03-09
Med nästan 70 högkvalitativa ansökningar från hela världen står SweDeliver inför den angenäma uppgiften att välja ut de sex masterstudenter som under några intensiva sommarveckor kommer att bidra till ledande forskning inom läkemedelstillförsel.
-
Ny modell att förutsäga läkemedelsabsorption minskar behov av djurförsök
2023-03-07
I en aktuell avhandling introducerar Vicky Barmpatsalou, doktorand vid SweDeliver, nya in vitro modeller som på ett kostnadseffektivt sätt indikerar vilka läkemedelskandidater som har bäst förutsättningar för oral tillförsel och absorption i tjocktarmen.
-
Nya vetenskapliga publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2023-03-01
Under vintern publicerar Vicky Barmpatsalou, Agnes Rodler, Staffan Berg och flera andra juniora forskare vid SweDeliver resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel.
-
Se samtal om svensk läkemedelstillverknings framtid online
2023-02-28
Hur ska den svenska läkemedelsbranschen säkra tillgången till framtida kompetens och attrahera tillverkning var frågor som diskuterades vid SwedenBIO:s konferens 8 februari där bland annat Christel Bergström, Uppsala universitet, deltog. Se samtalet online nu.
-
Mytomspunnen universalmedicin i praktfull comeback
2023-02-27
Då UU Innovation presenterade 2022 års mottagare av utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt höjdes både ett och annat ögonbryn. Bland vinnarna stod två forskare som återskapat ett tre hundra år gammalt mirakelelixir. Idag är Hjärnes Testamente en hett eftertraktad bitter som snart får fint sällskap i barskåpet.
-
Uppskattat elevbesök på Farmaceutiska fakulteten
2023-02-09
– Vi tyckte precis allt var superspännande, säger Alice Mankert, en av fyra högstadieelever från Uppsala Musikklasser som en dag i februari besökte Farmaceutiska fakulteten för att lära sig mer om aktuell läkemedelsforskning och även bjöd på en bejublad rockkonsert i kårhuset Pharmen.
-
Chefsfarmaceut Niklas Hedberg gästar Profiler i branschen
2023-02-08
Torsdag 16 mars inbjuder Alumnföreningen Farmis till inspirationsserien Profiler i branschen. Premiärgäst 2023 är Niklas Hedberg, chefsfarmaceut vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och Ordförande i EUnetHTA. Välkommen till Pharmen och online via Zoom.
-
Samtal om droger och våld lockade storpublik
2023-02-02
– När kriminella och gangsterrappare lockar med status och snabba pengar måste vi berätta sanningen: Det här är äldre brottslingar som behöver barnsoldater till smutsjobben de själva inte vågar utföra, konstaterade polismästare Jale Poljarevius inför en fullsatt Gunnesal då U-FOLD satte fokus på den våg av våld som just nu plågar Sverige.
-
Ledande MSI-forskare till Uppsala för internationell workshop
2023-01-30
Tre dagar i mars möts forskare från hela världen i Uppsala för att belysa de senaste framstegen inom Masspektrometrisk avbildning, en teknik för avbildning och analys av molekyltyper i biologiska vävnadssnitt som får en allt mer framskjuten position inom de farmaceutiska och medicinska vetenskaperna.
-
Ny metod för peptidseparation väcker internationellt intresse
2023-01-25
Med grund i Arne Tiselius Nobelprisbelönade metod för proteinseparation har Erik Jansson och Jordan Aerts vid Uppsala universitet utvecklat en kostnadseffektiv, mindre temperaturkänslig teknik för separation av peptider som redan väcker stort intresse i den vetenskapliga världen.
-
Ansök nu om SweDeliver Sommarpraktik 2023
2023-01-23
Sommaren 2023 erbjuder SweDeliver masterstudenter i slutfasen av sin utbildning möjlighet till en 6 veckors forskningspraktikplats hos en av våra 16 industripartners med placering i Sverige, Finland, Danmark eller Belgien. Välkommen med din ansökan senast 21 februari.
-
ENABLE-2-utlysning väcker internationellt intresse
2023-01-19
– Vi ser mycket positivt på det stora intresse vår plattform möter utanför Sveriges gränser, konstaterar Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2 som i en nyligen avslutad utlysning mottog ansökningar från sex europeiska länder.
-
Agnes Morén och Samia Mohammed belönas för studentarbeten
2023-01-17
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Samia Mohammed, studerande vid Receptarieprogrammet, till Sveriges Apoteksförenings pris och Agnes Morén, studerande vid Apotekarprogrammet, till Medicinalrådet Per Manells pris som utdelades vid Studentsymposiet 13 januari 2023.
-
Studentsymposium med stor vetenskaplig bredd
2023-01-16
– Att genomföra mitt vetenskapliga fördjupningsprojekt har varit en oerhört lärorik upplevelse, konstaterar Rita Sabah, studerande vid Uppsala universitets Receptarieprogram och en av alla som presenterade sina examensarbeten vid Farmaceutiska fakultetens traditionsenliga Studentsymposium.
-
Var med i Farmaceutiska fakulteten • The Movie
2023-01-12
Måndag 6 februari 2023 spelar vi in Farmaceutiska fakulteten • The Movie på BMC. Självklart vill vi att så många studenter och kollegor som möjligt ska vara med i filmen – så spara datumet och var med om en rolig eftermiddag!
-
Se föreläsning med Årets Alumn 2022: Richard Bergström
2023-01-10
I november gästade Årets alumn 2022 vid Uppsala universitet, Richard Bergström, Biomedicinskt Centrum för att ge föreläsningen ”Vaccinsamordnare - i korsningen mellan industri, politik och folkhälsa”. Nu kan du se föreläsningen online.
-
U-FOLD inleder 2023 med seminarium om psykisk ohälsa, våld och droger
2023-01-09
Onsdag 1 februari inbjuder U-FOLD och Uppsala universitet till en regional kraftsamling mot de stora utmaningar psykisk ohälsa, våld och droger ställer vårt samhälle inför. Vid mötesplatsen deltar bland annat Jale Poljarevius, Polisregion Mitt, och Anita Hussénius, Nationellt Centrum för Kvinnofrid.
-
Från Farmaceutiska fakulteten till er alla: En riktigt god jul & ett gott nytt år
2022-12-22
Med två dagar kvar till jul är tiden inne att summera Farmaceutiska fakultetens 2022. Få anade väl vad som väntade då vi efter pandemin och något ovant återvände till laboratorier och hörsalar. Men när vi nu tittar i backspegeln kan vi bara konstatera att utsikten definitivt är värd en stund av reflektion.
-
Greta Hultqvist får miljonanslag från Alzheimerfonden
2022-12-22
Greta Hultqvist, docent och forskare i proteinläkemedelsdesign, tilldelas ett miljonanslag från Alzheimerfonden. ”Mitt mål är att min forskning ska bidra till framtida behandlingar, och med nya proteinläkemedel kan vi göra stor skillnad” säger Greta Hultqvist.
-
Anders Karlén gäst i Lif:s podd: Antibiotikaresistens – den tysta pandemin
2022-12-19
Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign och koordinator för ENABLE 2, och Årets läkemedelsprofil Enrico Baraldi diskuterar Antibiotikaresistens – den tysta pandemin i ett nytt avsnitt av Lif:s Podden. I samtalet deltar även Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif, och Programledare Amy Havenäng, Lif.
-
De vann fakultetens julklappstävling 2022
2022-12-19
Julklappstävlingen är avgjord och tre medarbetare får avsluta året på bästa möjliga sätt. Fakultetstomtens ordinarie leveranstid är 1-3 arbetsdagar vilket gäller för samtliga fraktalternativ, och därmed törs vi utlova att paketen levereras i god tid innan en välförtjänt långledighet!
-
DRUGtrain utforskar drug repurposing i kampen mot obotlig njursjukdom
2022-12-15
Med finansiering från Horizon 2020 utforskar det europeiska konsortiet DRUGtrain om kända läkemedelsmolekyler även har terapeutisk effekt mot den idag obotliga njursjukdomen ADPKD. ”Vårt mål är att identifiera hur befintliga läkemedel kan verka mot ADPKD och därmed bidra till nya behandlingsmöjligheter” säger Alina Meyer, doktorand vid Uppsala universitet.
-
Nytt instrument till Uppsalas MSI facilitet: ”Stor förbättring av spatial upplösning och snabbhet”
2022-12-13
Hallå där… Per Andrén, professor i avbildande masspektrometri och föreståndare för Uppsala universitets facilitet för MSI som i december befäster sin position bland fältets främsta genom att med finansiering från VR installera ett nytt instrument som tillför kraftigt ökad kapacitet.
-
Ny avhandling visar hur sömnbrist kan skada vår hälsa
2022-12-13
– Våra resultat visar hur en sömnlös natt är tillräckligt för att påverka vår metabolism och förmåga att bedöma andra människors känsloläge, vilket i sin tur kan ha stor betydelse vid skiftarbete, konstaterar Lieve van Egmond, som i februari disputerar med fokus på hur sömnförlust inverkar på vår hälsa.
-
Vetenskapsrådet investerar 25 nya miljoner i ENABLE-2
2022-12-12
ENABLE-2 får fortsatt finansiering av Vetenskapsrådet som anslår 25 miljoner kronor till plattformens andra verksamhetsår. ”Vi öppnar nu en andra utlysning i syfte att komplettera vår portfölj med ytterligare projekt” säger Anders Karlén, koordinator för ENABLE-2 och professor vid Uppsala universitet.
-
Sweden Inhalation Network samlar Sveriges expertis i pulmonär tillförsel
2022-12-12
Sweden Inhalation Network arbetar för att ge en ny generation svenska forskare tillgång till ledande kompetens i pulmonär läkemedelstillförsel. Torsdag 15 december gästar nätverket SweDeliver och NextBioForms webinarieserie för att presentera sin verksamhet och framtida satsningar.
-
Alexandra Teleki ny ledamot i Particle Technology Forums (AIChE) exekutiva kommitté
2022-12-08
Hallå där… Alexandra Teleki, forskare med fokus på farmaceutisk nanoteknik och biträdande centrumledare i SweDeliver, som 1 januari 2023 tillträder som enda icke-amerikan i The Particle Technology Forums exekutiva kommitté.
-
Bli en vinnare i Farmaceutiska fakultetens julklappstävling 2022
2022-12-08
Med glögg och välförtjänt ledighet bara veckor bort slår Farmaceutiska fakulteten till med årets mest efterlängtade event: Julklappstävlingen 2022. Tre lyckliga vinnare får ett extra hårt paket i strumpan som kommer att sätta minst en extra guldkant på deras julhelg!
-
Forskare i fokus: Julia Parlow vill kartlägga läkemedlens väg från injektion till absorption
2022-12-08
– Projektets industrinära koppling och relevans var det som först väckte min nyfikenhet på SweDeliver, konstaterar Julia Parlow, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, som just nu utvecklar en metod att studera faktorer som styr transport av biologiska läkemedel från injektion till absorption.
-
Vinnova lovordar SweDeliver i aktuell utvärdering
2022-12-01
SweDeliver får fortsatt höga betyg för sitt forskningsprogram och framgångsrika byggande av nätverk och kompetens för framtida läkemedelstillförsel. Denna gång från huvudfinansiären Vinnova som i en rapport betonar bland annat den effektiva samverkan som präglar kompetenscentret.
-
Sömnforskare Christian Benedict önskar alla en God Natt
2022-11-30
Med en färsk avhandling i bagaget bytte sömnforskaren Christian Benedict hemlandet Tyskland för en oskriven framtid vid Uppsala universitet. Ett drygt decennium senare leder han sitt team längs frontlinjen i ett av världens hetaste vetenskapliga fält.
-
Anders Karlén gäst i Forskarpodden: Kampen mot antibiotikaresistens
2022-11-21
I Kampen mot antibiotikaresistens, det nya avsnittet av Forskarpodden, diskuterar Anders Karlén, professor och koordinator för ENABLE-2, och Dan I Andersson, professor i medicinsk bakteriologi, arbetet med att möta den accelererande antibiotikaresistensen.
-
Forskarprofilen Fred Nyberg: ”Flashback-trådarna ser jag främst som en rolig merit”
2022-11-21
Som vetenskapens röst i den ofta känslostyrda debatten om narkotika och beroende är Fred Nyberg efterfrågad långt bortom Sveriges gränser, men han möter också hårda ord från drogliberala krafter. ”Strålkastarljuset kan vara krävande, men med tiden lär du dig välja dina strider” konstaterar den idag 77-årige seniorprofessorn i biologisk beroendeforskning.
-
Cancerfonden anslår 7 miljoner till Sara Mangsbo, Ola Spjuth och Ola Söderberg
2022-11-16
Immunterapi mot tumörer, Studier av hur DNA-skador genererar cancerceller och Cellprofilering i ett robotiserat laboratorium är i fokus då Cancerfonden anslår 7,2 miljoner till tre lovande forskningsprojekt vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Vetenskapsområdet storsatsar på Första hjälpen till psykisk hälsa
2022-11-15
En undersökning vid Uppsala universitet visar att psykisk ohälsa är mer utbredd bland högskolestuderande än jämnåriga yrkesverksamma. Nu ska de Farmaceutiska och Medicinska fakulteterna ge varje medarbetare kunskap och verktyg att ge första hjälpen vid akuta psykiska kristillstånd.
-
Luke Odell är ny professor i läkemedelskemi
2022-11-14
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Luke Odell som i oktober 2022 befordrades till professor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet. ”Forskning är ett lagarbete, så det här är ett erkännande som hela vårt team kan vara stolta över” säger Luke Odell.
-
Vetenskapsrådet anslår 30 miljoner kronor till fakultetens forskning
2022-11-09
I Vetenskapsrådets utlysningar inom Medicin och hälsa samt Naturvetenskap och teknikvetenskap 2022 beviljas åtta forskare vid Farmaceutiska fakulteten bidrag. Ett stort grattis till Per Andrén, Georgy Bakalkin, Thomas Dorlo, Lena Friberg, Margareta Hammarlund Udenaes, Lindon Moodie, Luke Odell och Anna Orlova som tillsammans erhåller anslag om över 30 miljoner kronor.
-
Alla Farmaceuters Hus ny arena för Sveriges läkemedelsexperter
2022-11-07
– Vi vill erbjuda en miljö som inspirerar till spännande samtal mellan studenter och farmaceuter från hela Sverige, säger Josef Edelsvärd, ordförande i Farmacevtiska Studentkåren som under hösten lanserar den nya mötesplatsen Alla Farmaceuters Hus.
-
Alumn i fokus: Monika Magnusson tar apoteksrocken till toppen av Apotek Hjärtat
2022-11-07
– Många apotekskunder behöver vägledning till en hälsosammare livsstil, och här har vi och landets farmaceutiska utbildningar en viktig gemensam uppgift, säger Monika Magnusson, ny vd vid Apotek Hjärtat och engagerad alumn vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Forskningsspår Neurovetenskap bygger för stärkt samverkan
2022-11-03
Ny doktorandkurs, vetenskapliga presentationer och lunchträffar. Förslagen på framtida aktiviteter blev många då doktoranderna vid Forskningsspår Neurovetenskap samlades ett dygn vid Gimo Herrgård. ”Det här mötet kommer att ge avkastning lång tid framöver” konstaterar spårledare Åsa Konradsson-Geuken.
-
U-FOLDs intensiva höst fortsätter i Sigtuna 16-17 november
2022-10-31
Höstterminen 2022 initierar, arrangerar och engagerar sig U-FOLD i flera uppmärksammade mötesplatser, bland annat Nordiska mötet om opioider som i september samlade fler än 100 representanter från fem länder i Uppsala. Härnäst inbjuder U-FOLD till Sigtunadagarna 16-17 november.
-
Aktuell avhandling introducerar ny metod för analys av potentiella vacciner
2022-10-28
Bristen på effektiva analysverktyg för bedömning av säkerhet och verkan hos nya vacciner kräver ofta onödigt stora resurser. I en ny avhandling tillämpar Lars Geurink Kapillärelektrofores och Analytical Quality by Design för utveckling av CE-tester som möjliggör bättre och mer kostnadseffektiva vacciner.
-
Richard Bergström och Siew Chai nya hedersdoktorer vid Farmaceutiska fakulteten
2022-10-21
Farmaceutiska fakulteten har utsett Richard Bergström, tidigare nationell vaccinsamordnare, och Siew Chai, Associate Professor vid Monash University, till hedersdoktorer. Promotionen äger rum i Uppsala Universitetsaula 27 januari 2023.
-
Forskare i fokus: Ann-Sofie Persson ska utforska utrymmet mellan läkemedelspartiklarna
2022-10-19
– Mitt arbete i SweDeliver har gett mig ett bredare perspektiv på läkemedeltillförsel, konstaterar Ann-Sofie Persson, forskare i läkemedelsteknik som förblivit delaktig i det Nationella kompetenscentret alltsedan 2017 års lansering av föregångaren Swedish Drug Delivery Forum.
-
Olof Eriksson erhåller Johnny Ludvigsson-priset 2022
2022-10-18
Olof Eriksson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten, tilldelas Johnny Ludvigsson-priset om 50 000 kronor. ”Att vinna det här priset får mig att känna att man verkligen kan göra skillnad för alla de familjer där ute som lever med typ 1-diabetes” säger Olof Eriksson.
-
Flera nya vetenskapliga publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-10-17
Under sommaren och hösten publicerar Ires van der Zwaan, Marcus Wanselius, Ann-Christin Jacobsen och flera andra juniora forskare vid SweDeliver resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel.
-
SweDeliver får toppbetyg i aktuell utvärdering
2022-10-17
SweDeliver infriar de högt ställda förväntningarna och står väl rustade att nå sina mål, konstaterar kompetenscentrets Vetenskapliga råd i en aktuell utvärdering av det pågående samarbetet mellan Uppsala universitet och 16 läkemedelsföretag.
-
Nanopartiklar banar väg för biologiska läkemedel i tablettform
2022-10-13
I en aktuell studie visar forskare vid Uppsala universitet hur specialdesignade nanopartiklar banar väg för oral tillförsel av biologiska läkemedel. ”Att partiklarna tas upp i stora mängder i tarmens celler kan bli betydelsefullt för många patienter,” säger Patrik Lundquist, forskare i läkemedelsformulering.
-
Nu tas första steget till en förebyggande behandling mot ledgångsreumatism
2022-10-10
Med en unik samling patientprover söker forskare vid Farmaceutiska fakulteten efter subtyper av antikroppen ACPA som bidrar till utveckling av ledgångsreumatism. ”Lyckas vi är nästa steg att utveckla en substans som blockerar antikroppens tillväxt och kan stoppa sjukdomen i dess linda” säger Camilla Eriksson.
-
ENABLE-2 utökar sin verksamhet med ett femte utvecklingsprogram
2022-10-07
Den nationella plattformen ENABLE-2 utökar sin projektportfölj med ett femte utvecklingsprogram i syfte att assistera Thioredoxin Systems AB i utvecklingen av deras EbsArgent-produkt.
-
Ny forskning: Tyngdtäcke ökar nivåerna av melatonin
2022-10-06
Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Det visar en ny mindre studie på unga vuxna utförd av forskare vid Uppsala universitet. Melatonin har i tidigare studier visat sig påverka sömnen positivt. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research.
-
U-FOLD i Fördjupningsseminarium om drogpreparat, skador och konsekvenser
2022-10-06
Torsdag 6 oktober arrangerar U-FOLD, Region Uppsala och Länsstyrelsen Uppsala fördjupningsseminariet Drogpreparat – skador och konsekvenser. Vid seminariet deltar bland andra Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.
-
Nytt konsortium utvecklar RNA-baserad behandling mot Crohns sjukdom
2022-09-30
Med drygt 5 miljoner euro från Horizon Europé ska kunskapskonsortiet GENEGUT utveckla en RNA-baserad terapi mot inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen. ”Det inspirerar att anta en utmaning med så omfattande medicinska behov” konstaterar Per Artursson, professor i läkemedelsformulering.
-
Avhandling ger ny kunskap om oral tillförsel av biologiska läkemedel
2022-09-28
De biologiska läkemedlen fyller en allt viktigare funktion i vården, men trots mångårig forskning saknas ofta effektiva metoder att ge dem i tablettform. I en aktuell avhandling presenterar Staffan Berg ny kunskap om hur absorptionsförbättrare och rätt frisättningsprofil kan ökat upptag av biologiska läkemedel i blodet även vid oral tillförsel.
-
Alumnföreningen Farmis kallar till Årsmöte 22
2022-09-20
Alumnföreningen Farmis inbjuder till årsmöte 4 oktober 2022. Mötet innehåller en exklusiv föreläsning med Monika Magnusson, ny VD vid Apoteket Hjärtat. Delta online via Zoom. Anmäl dig senast 3 oktober.
-
Alumn i fokus: Mattias Paulsson ser positivt på den kliniska farmacins framtid
2022-09-12
En robot som bereder cytostatikainfusioner, läkemedel speciellt designade för barn med svåra sjukdomar och äldre vårdtagare som slipper onödiga återinskrivningar. Med satsningen på klinisk farmaci har Akademiska sjukhuset gjort en investering som genererar stora värden för både region och patienter.
-
ULLA Sommarskola 22 framgångsrikt kapitel i 30-årig tradition
2022-09-12
Efter fjolårets online-evenemang fick Farmaceutiska fakulteten äntligen välkomna en ny generation läkemedelsexperter till ULLA Sommarskola 2022, och arrangemanget belönas med höga betyg av de internationella gästerna.
-
Ny peptid förebygger infektion vid vård med urinvägskateter
2022-09-10
Med en syntetisk peptid framställd vid Uppsala universitet har forskare vid KI identifierat en alternativ metod att förebygga och behandla infektion vid vård med urinvägskateter. ”Når vi klinik kan det generera stor nytta för både patient och vårdgivare”, säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi.
-
Konferens om Translationell PKPD väcker internationellt intresse
2022-09-08
14-15 september tar konferensen Translating PKPD – (Retro)Perspectives den internationella Farmakokinetiken och Farmakodynamiken till Uppsala universitet. ”Det inspirerar att få välkomna en så betydande del av vårt vetenskapliga fält, konstaterar Irena Loryan vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Uppsala universitet i EU-satsning på Drug repurposing
2022-09-07
SciLifeLab och Farmaceutiska fakulteten intar centrala roller då EU investerar 25 miljoner euro i en europeisk infrastruktur för återanvändning av läkemedel. ”Att ta en lovande idé hela vägen till klinisk prövning är idag en komplex resa, med REMEDi4ALL kan vi skapa helt nya förutsättningar” säger Ola Spjuth, professor vid Uppsala universitet.
-
Framtidens antibiotikaforskare på sommarskola i Uppsala
2022-09-06
Antibiotikaresistens, Innovationer och Design Thinking stod på agendan då Farmaceutiska fakulteten välkomnade unga forskare från sex europeiska universitet till TIPAT Summer School 2022. ”Att organisera ett arrangemang av det här slaget skapar stora mervärden”, säger Iris Minichmayr vid institutionen för farmaci.
-
Mytomspunnet elixir återskapat som bitter snaps
2022-09-02
Tre sekler efter att vetenskapsmannen och alkemisten Urban Hjärne skapade sin fantasieggande universalmedicin har två svenska forskare rekonstruerat Hjärnes Testamente som en digestif – och finsmakarna ger tummen upp.
-
Forskarprofilen: Åsa Konradsson Geuken ger oss verktyg att förstå hjärnans sjukdomar
2022-09-02
– Min mission är att ersätta fördomar och rädsla med kunskap och nyfikenhet, säger Åsa Konradsson Geuken, forskare och föreläsare med fokus på schizofreni. En sjukdom som drabbar närmare en procent av världens befolkning, bland dem Åsas storebror Mats.
-
Sara Mangsbo erhåller entreprenörpriset BiotechBuilders Award
2022-08-29
– Att ta emot BiotechBuilders Award 2022 ger värdefull inspiration och bidrar förhoppningsvis till att befästa Uppsalas och de biologiska läkemedlens plats på den svenska Life Science-kartan, konstaterar Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi vid Uppsala universitet.
-
Livslångt lärande och Psykisk hälsa i fokus vid välbesökta GU-dagar
2022-08-25
Årets GU-dagar vid Farmaceutiska fakulteten samlade rekordmånga deltagare och stämningen i kollegiet var påtagligt positiv. ”Känslan är att vi står bättre rustade för terminsstarten än på många år” konstaterar prodekan Anja Sandström.
-
Hans Lennernäs tilldelas Humboldt Research Award
2022-08-22
Hans Lennernäs, professor i biofarmaci, har av tyska Alexander von Humboldt Stiftung tilldelats ett Humboldt Research Award. Prissumman på 60 000 euro kommer att delfinansiera en svensk-tysk studie i syfte att utveckla nya läkemedel vid cytostatikabehandling mot cancer.
-
Populär sommarskola i farmakometri fortsätter växa
2022-08-18
– Det här den bästa kurs jag deltagit i under hela min forskarutbildning, konstaterar en deltagare vid Uppsala Pharmacometrics Summer School som varje augusti samlar doktorander från hela världen. ”Årets sommarskola är vår hittills största” säger Mats Karlsson, professor i farmakometri.
-
Uppsala universitet på plats 23 i världen inom Pharmacy & Pharmaceutical Sciences
2022-08-17
2022 års Academic Ranking of World Universities är klar. Uppsala universitet fortsätter klättra i kategorin Pharmacy & Pharmaceutical Sciences och når nu plats 23 i världen. ”Det är ännu ett kvitto på att vårt målmedvetna arbete ger resultat” säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Effektivt samarbete möjliggör tidigare upptäckt av läkemedelsresistens
2022-08-16
En ny studie visar att long-read sekvensering möjliggör tidigare upptäckt av resistensmutationer vid behandling av kronisk myeloisk leukemi. Metoden är idag implementerad som klinisk rutin vid Akademiska sjukhuset efter ett framgångsrikt samarbete med Uppsala universitet och SciLifeLab.
-
Ny teknik för analys av proteinaktivitet i celler
2022-08-15
Med MolBoolean introducerar forskare vid Uppsala universitet en ny metod att via färgmärkning av både enskilda proteiner och komplex utvinna mer information ur cell- och vävnadsprover än vad som hittills varit möjligt. Verktyget som presenteras i Nature Communications väntas öppna viktiga dörrar inom både cellforskning och cancervård.
-
Fred Nyberg utsedd till Founder’s Awardee vid INRC 2022
2022-08-12
Fred Nyberg, professor em. och senior rådgivare i U-FOLD, utsågs vid International Narcotics Research Conference (INRC) årsmöte 2022 i Valencia till Founder’s Awardee, ett erkännande som föräras personer som har tillfört betydande och värdefull kunskap till den vetenskap konferensen bygger på.
-
Nominera din kandidat till Scheelepriset 2023
2022-08-12
Senast 15 september kan du nominera din kandidat till Scheelepriset, Apotekarsocietetens vetenskapliga pris som tilldelas läkemedelsforskare vars upptäckter är av betydelse för läkemedelsutveckling och framtidens läkemedel.
-
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 31 oktober
2022-08-11
Apotekarsocieteten utlyser stipendier för bland annat deltagande vid konferenser och kurser samt för post doc- eller forskningsvistelse utomlands. Du som studerar kan söka resebidrag för att göra examensarbete. Välkommen med din ansökan senast 31 oktober 2022.
-
Minnesord över Ing-Marie Wieselgren (1958-2022)
2022-08-08
Psykiatrisamordnaren vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) Ing-Marie Wieselgren, Uppsala, har avlidit i en ålder av 64 år. Ing-Marie lämnar ett tomrum efter sig som är svårt att fylla, och vi som hade förmånen att samarbeta med Ing-Marie minns henne med tacksamhet.
-
Tack för alla fantastiska insatser • Vi ser redan fram emot att få möta er igen!
2022-07-01
Så börjar semesterlugnet så smått hitta tillbaka till BMC efter ännu ett läsår präglat av mycket och intensivt arbete. Men om den höga belastningen ibland kan kännas som regel snarare än undantag är det viktigt att vi ibland tar oss tid att betrakta allt det vi uträttar. Utsikten är storslagen!
-
De leder arbetet i fakultetens nya utskott för yrkesprogrammen
2022-06-30
– Med lanseringen av två programutskott ökar vi utrymmet att ge studenterna vid våra yrkesprogram bästa tänkbara utgångspunkt i sina framtida karriärer, konstaterar Fredrik Jernerén, nytillsatt ordförande i utskottet för receptarieprogrammet.
-
De vann fakultetens boktävling 2022
2022-06-29
Årets sommartävling är avgjord och tre lyckliga vinnare får avsluta läsåret på bästa möjliga sätt. Varsitt signerat exemplar av Christina Wedéns Tryffel – mat för gudar, gutar & svin kommer som ett brev på posten!
-
Reza Shariatgorji erhåller Berzeliusmedaljen i silver
2022-06-28
Reza Shariatgorji, forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, har av Svenska masspektrometrisällskapet tilldelats Berzeliusmedaljen i silver för sina betydande bidrag inom svensk masspektrometri.
-
I fokus: Maryam Tofiq håller alla professionella dörrar öppna
2022-06-21
– Som junior forskare i SweDeliver har du stort utrymme att interagera med företag i olika storlekar, länder och fokusområden. För mig innebär det många viktiga tillfällen att utveckla min förmåga till vetenskaplig kommunikation och projektstyrning, säger doktorand Maryam Tofiq.
-
Flera nya publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-06-21
Under våren och försommaren har Staffan Berg, Vahid Forooqi Motlaq, Ann-Sofie Persson, Maryam Tofiq och flera andra juniora forskare vid SweDeliver publicerat resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel.
-
SweDeliver och AM4Life gästar STUNS i ny podcast
2022-06-20
Möt centrumledare Christel Bergström, SweDeliver, och Cecilia Persson, AM4Life, som i ett specialavsnitt av STUNS podcast Speed of life diskuterar de möjligheter och utmaningar som kommer med att koordinera ett världsledande forsknings- och kompetenscentrum.
-
De får Farmacevtiska studentkårens pedagogiska priser 2022
2022-06-15
– Att få Studierådets pris för studentbemötande ger viktig inspiration, säger Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi, som tillsammans med Emma Lundkvist och Malin Nilsson Broberg erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser 2022.
-
Vinn ”Tryffel – mat för gudar, gutar & svin” i Fakultetens sommartävling
2022-06-11
Med en välförtjänt ledighet bara veckor bort inbjuder Farmaceutiska fakulteten till sommarens Boktävling. Tre vinnare får varsitt signerat exemplar av Tryffel – mat för gudar, gutar & svin: Christina Wedéns populärvetenskapliga genomgång av tryfflarnas historia, kryddad med en inspirerande receptsamling av Norbert Lang.
-
Forskarprofilen: Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
2022-06-11
– Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, som efter att ha koordinerat det europeiska flaggskeppet ENABLE nu tar striden mot antibiotikaresistenta bakterier vidare inom ramarna för den internationella plattformen ENABLE-2.
-
Christina Wedén sätter svenska tryfflar på världskartan
2022-06-09
Gudasänd, djävulens påfund eller helt enkelt en svamp som sätter guldkant på middagen? 25 år efter att Christina Wedén fann en oväntad kulinarisk skatt i den Gotländska myllan är hon en av världens främsta experter på tryfflar. I sommar återvänder hon till Visby för att leda en universitetskurs om de hett eftertraktade delikatesserna.
-
Malin Aschan Eriksson erhåller Medicinalrådet Per Manells pris
2022-06-07
Malin Aschan Eriksson vinner Medicinalrådet Per Manells pris 2022 för bästa presentation av fördjupningsprojekt vid Farmaceutiska fakultetens studentsymposium. Mustafa Mohamad tilldelas Apoteksföreningens pris för bästa examensarbete på grundnivå.
-
Välkommen att bidra till insamling för Medicinalrådet Per Manells pris
2022-06-01
I sex år har Medicinalrådet Per Manells pris gett Farmaceutiska fakultetens studenter möjlighet att bekanta sig med den Europeiska läkemedelsbranschen. Nu har du möjlighet att bidra till en insamling för prisets fortlevnad. Alla – privatpersoner, företag och organisationer – är välkomna att bidra, ingen donation är för liten!
-
Fortsatta framsteg i utveckling av ny terapi mot cancer
2022-05-30
– Nu arbetar vi fokuserat och målriktat för att ta ADAC-teknologin hela vägen till klinik, säger Sara Mangsbo, lektor och docent vid Farmaceutiska fakulteten, som i en ny artikel presenterar de senaste framstegen i utvecklingen av en metod med kapacitet att öppna nya dörrar för immunbehandling mot cancer.
-
Ny avhandling sätter fokus på mikrogeler som verktyg för läkemedelstillförsel
2022-05-24
Tisdag 14 juni presenterar Yassir Al-Tikriti, doktorand vid SweDeliver och Uppsala universitets institution för läkemedelskemi, sin avhandling Microgels as drug delivery vehicles: Loading and release of amphiphilic drugs.
-
Innovationspris till ny molekyl för läkemedel mot covid-19
2022-05-24
Med utmärkelsen Attraktivt Innovationsprojekt tar forskarna bakom CoLD Therapeutics nästa steg mot att omsätta sina nyutvecklade substanser i ett läkemedel mot covid-19. ”Projektet väcker stor uppmärksamhet och det gensvar vi får inspirerar” säger Lindon Moodie, docent vid institutionen för läkemedelskemi.
-
Farmaceutiska fakulteten promoverar åtta nya doktorer
2022-05-20
Onsdag 25 maj genomför Uppsala universitet vårterminens andra doktorspromotion. Farmaceutiska fakulteten promoverar åtta nya doktorer som alla tillfört viktig kunskap inom en rad läkemedelsrelaterade ämnen. Välkommen att följa ceremonin på plats eller online.
-
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nya doktorer
2022-05-19
I maj genomför Uppsala universitet traditionsenligt doktorspromotion, en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. I år genomför promotionen både 18 och 25 maj, då januari månads promotion fick skjutas upp till följd av pandemin. Farmaceutiska fakulteten promoverade 18 maj elva nya doktorander, ett stort grattis till er alla!
-
U-FOLD sätter missbrukets utmaningar i centrum vid Almedalsveckan 2022
2022-05-13
Spelmarknaden, Organiserad kriminalitet och Artificiell Intelligens är några av de ämnen som är i fokus för U-FOLDs seminarier vid Almedalsveckan 2022. ”Vi reser till Visby med vårt starkaste program hittills” konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten och ordförande i U-FOLD.
-
Bobo Skillinghaug vinner Limbiska priset 2022
2022-05-13
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Bobo Skillinghaug, Universitetsadjunkt vid Institutionen för läkemedelskemi och vinnare av Biomedicinprogrammets pedagogiska pris, Limbiska priset 2022. ”Jag är väldigt glad över priset, inte minst eftersom det delas ut av studenterna själva” säger pristagaren.
-
Farmaceutiska fakulteten redo för ULLA Sommarskola 22
2022-05-11
I början av juli välkomnar Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet doktorander och forskare från hela Europa till ULLA Sommarskola 2022, en unik upplevelse som samlar framtidens ledare inom internationell farmaci.
-
Dubbla framgångar för Farmaceutiska fakulteten på IVAs 100-lista
2022-05-10
Det nationella kompetenscentret SweDeliver och den nya teknologin ADAC med potential att öppna nya dörrar inom cancerbehandling – båda med bas vid Farmaceutiska fakulteten – tar plats på IVAs 100-lista som i år sätter fokus på Teknik i mänsklighetens tjänst.
-
Uppsala kan få kompetenscentrum för följsamhet vid läkemedelsbehandling
2022-05-10
Hallå där… Björn Wettermark och Marie Ekenberg, professor respektive doktorand i läkemedelsepidemiologi och engagerade i COST Action ENABLE, det europeiska samarbetet för ökad följsamhet vid läkemedelsbehandling, som i maj samlades för första gången i Málaga.
-
Farmaceutiska fakulteten i topp på internationella rankingar
2022-05-04
Rankingar av världens lärosäten och enskilda forskare får allt större genomslagskraft. En framskjuten position kan locka nya studenter, ledande forskare och viktig finansiering – och just nu erbjuder de mest prestigefyllda rankingarna mycket inspirerande läsning för Farmaceutiska fakulteten.
-
Läkemedelsverkets Björn Eriksson vill stärka samarbetet med Farmaceutiska fakulteten
2022-05-04
– Sverige har de förutsättningar vi behöver för att hävda oss globalt och med gemensam styrka kan vi spänna bågen ännu högre, konstaterade Björn Eriksson, Generaldirektör vid Läkemedelsverket, då han gästade Uppsala universitet och Farmaceutiska fakultetens nya seminarieserie.
-
Anmäl institutionen till friskvårdsutmaningen Hitta ut
2022-05-03
Sätt fart på institutionen och delta i Hitta ut, årets stora friskvårdsutmaning där du och dina kollegor letar checkpoints i Uppsala med omnejd. Utöver motion och naturupplevelser har ni möjlighet att vinna fina priser.
-
Prodekan Anja Sandström: Uppdämda behov och baktunga modeller
2022-04-29
Med maj bara några timmar bort skjuter tulpanblasten upp i rabatten, media rapporterar att Uppsala var först i Sverige att få sommar och stadens studenter förbereder sig med extra stor förväntan för Valborg. Efter två års uppskjutna firanden finns många uppdämda behov. Själv ser jag fram emot att få ta på studentmössan på Carolina Redivivas balkong, skriver prodekan Anja Sandström.
-
Alumn i fokus: Pär Matsson visar vägen till framtidens läkemedel
2022-04-27
Efter två decennier vid Farmaceutiska fakulteten lämnade Pär Matsson Uppsala universitet för Göteborg och Sahlgrenska Akademin. Idag leder han en av läkemedelssveriges mest spännande satsningar med potential att ta vårt land till farmacins absoluta frontlinje.
-
SweDelivers juniora forskare publicerar en rad nya artiklar
2022-04-21
SweDeliver fortsätter att leverera forskningsresultat av hög kvalitet. Våren 2022 publicerar bland annat Vicky Barmpatsalou, Ilse Dubbelboer, Agnes Rodler och Yassir Al-Tikriti artiklar som tillför viktig kunskap kring parenteral och oral tillförsel av läkemedel.
-
Toppbetyg till SweDeliver Retreat 2022
2022-04-21
– Det var både roligt och lärorikt att äntligen få träffa alla och få en samlad bild av de pågående projekten, säger Rosita Kneiszl Pettersson, doktorand i SweDeliver och en av 30 deltagare vid SweDeliver Retreat 2022.
-
Forskare i fokus: Ilse Dubbelboer ser sin vetenskapliga framtid i Uppsala
2022-04-21
Med lanseringen av en ny modell för beräkning av hur snabbt och i vilka koncentrationer biologiska substanser kan nå från underhudsfett till blod, hoppas Ilse Dubbelboer, forskare i SweDeliver, bana väg för bättre behandlingar med injicerade läkemedel – och hon gör det gärna i Uppsala.
-
Minnesord över John Sjögren (1933–2022)
2022-04-19
Vår kollega, professor John Sjögren, Mölnlycke, har avlidit i en ålder av 89 år. John lämnar ett tomrum efter sig som är svårt att fylla, och vi som hade förmånen att under lång period samarbeta med John minns honom med tacksamhet.
-
Stor efterfrågan på expertstöd inom ADME-profilering
2022-04-19
Med högkvalitativa ADME-profileringar ger UDOPP Sveriges läkemedelsforskare svar på om deras molekyler är redo för steget vidare till djurstudier. Plattformen har banat väg för en lång rad toppnoterade publiceringar och nya företag, men nu identifierar teamet utmaningar längs horisonten.
-
Farmaceutiska fakulteten stärker organisationen kring programutbildningar
2022-04-13
Hallå där… Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, som har en central roll i Farmaceutiska fakultetens pågående förstärkning av organisationen kring apotekar- och receptarieprogrammen.
-
Alumn i fokus: Malin Grape är världens första AMR-ambassadör
2022-04-08
– Sverige har en mycket tydlig röst i antibiotikafrågor som både EU och världen lyssnar till, och den ska vi förvalta, fastslår Malin Grape, svensk ambassadör mot antimikrobiell resistens och alumn vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Möt studenterna som får sommarens roligaste jobb hos SweDeliver
2022-04-07
– Det är fantastiskt att Uppsala universitet ger sina studenter, inte minst oss från andra länder, en så extraordinär möjlighet, säger Jessica Mahajan, masterstudent i läkemedelsutveckling och en av sex studenter som valts ut att göra sommarpraktik hos SweDelivers industripartners.
-
Hedersdoktor Abba Kastin • In memoriam
2022-04-06
Den amerikanske forskaren och hedersdoktorn vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet, professor Abba Jeremiah Kastin har avlidit. Han lämnade jordelivet i sitt hem i Sedona, Arizona, där han lugnt och fridfullt somnade in i en ålder av 87 år.
-
FDR inbjuder till Doktoranddagen 29 april 2022
2022-04-06
FDR välkomnar alla doktorander till Doktoranddagen 29 april 2022 på tema: Projektledning, planering och prioritering samt stresshantering – en av flera aktiviteter som väntar under våren innan en ny styrelse tar över, skriver Rosita Kneiszl Pettersson, ordförande i FDR.
-
SweDeliver öppnar dörrar till examensarbeten inom industrin
2022-04-05
Med start våren 2022 erbjuder SweDeliver studenter möjligheten att göra examensarbeten hos någon av centrets 16 industripartners. ”Det här är ett bra sätt att stärka banden mellan akademi och industri ytterligare” konstaterar Jonas Fagerberg, Head of Pharma R&D vid Disruptive Pharma.
-
Språktermin införs vid kompletteringsutbildning för utländska farmaceuter
2022-04-01
Kompletteringsutbildningen för utländska farmaceuter är en stor framgång som bidrar till att värdefull kompetens når den svenska arbetsmarknaden. I höst utökar Uppsala universitet utbildningen med en språktermin som kommer att ge deltagarna viktiga verktyg i sin framtida yrkesutövning.
-
Nominera din kandidat till innovationspriset Hjärnäpplet
2022-03-29
Nu har du chansen att nominera en kollega till Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet som uppmärksammar bidrag till att omsätta värdefulla kunskaper till innovation och hållbar nytta. Välkommen med din nominering senast 24 april 2022.
-
Ansök nu till UU Innovations mentorprogram
2022-03-29
Nu kan du, forskare eller doktorand, ansöka till UU Innovations mentorprogram för att få en extra skjuts i dina nyttiggörandeprojekt. Välkommen med din ansökan senast 30 april för möjligheten att få en plats i programmet till höstterminen 2022.
-
Farmaceutiska fakulteten uppmärksammar Världstuberkulosdagen 2022
2022-03-24
Varje år den 24 mars genomförs Världstuberkulosdagen i syfte att öka allmänhetens medvetenhet om konsekvenserna av tuberkulos, en sjukdom som främst behandlas med kombinationer av antibiotika, men nu orsakar snabbt ökande antimikrobiell resistens förhöjd dödlighet i flera länder.
-
ENABLE-2 leder fyra projekt i jakten på nya antibiotika
2022-03-21
Vetenskapsrådets storsatsning ENABLE-2 går med stöd av VINNOVA vidare med fyra projekt som bedöms mycket lovande i jakten på nya antibiotika. I en första antagning har två projekt vid Uppsala universitet, ett vid Linköpings universitet samt ett vid biotechbolaget QureTech Bio AB valts ut för vidare utveckling.
-
Insekter i Fyrisån bar på 33 olika läkemedelssubstanser
2022-03-18
I en studie av insekter i Fyrisån har forskare hittat spår av 33 olika läkemedelssubstanser. ”I kombination kan dessa ämnen ge oväntade och förstärkta effekter som när de når längre upp i näringskedjan även kan påverka oss människor” säger Emelie Sedvall, doktorand vid Uppsala universitet.
-
Tre nya docenter vid Farmaceutiska fakulteten
2022-03-17
Mikael Engskog och Lindon Moodie, institutionen för läkemedelskemi, och Madlen Hubert, institutionen för farmaci, befordras till docenter vid Uppsala universitet. Farmaceutiska fakulteten gratulerar alla tre till mycket välförtjänta utnämningar!
-
Farmaceutiska fakulteten minns Per Manell
2022-03-17
Per Manell, apotekare, entreprenör, medicinalråd och en av Farmaceutiska fakultetens klarast lysande alumner avled i Uppsala den 4 mars i en ålder av 73 år. ”Per Manell var en riktig eldsjäl och en sann inspirationskälla. Han kommer vara djupt saknad” konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Forskarprofilen Ulrika Simonsson: Bygger matematiska broar från läkemedelslab till behandling
2022-03-15
Inte ens ledande farmaceuter har full överblick över den slingriga stigen från ny substans till färdigt piller. Ska medicinen dessutom göra sitt jobb i en sjuk kropp krävs en extra karta. Med siffror och självlärande maskiner visar Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik, vägen till mer effektiv läkemedelsutveckling och behandling.
-
ULLA välkomnar Université de Genève som medlem 10
2022-03-08
ULLA, European University Consortium for Pharmaceutical Sciences, välkomnar sin tionde medlem: School of Pharmaceutical Sciences vid universitetet i Genève som ansluter som fullvärdig medlem i ULLA från och med 2022.
-
Fakultetskopplade Enphasys tar plats i EU:s nya satsning Women TechEU
2022-03-04
Hallå där… Christel Bergström, professor vid farmaceutiska fakulteten och medgrundare till Enphasys AB, ett av 50 europeiska företag som erhåller 75 000 euro i Europeiska Unionens nya satsning Women TechEU som uppmärksammar startups med kvinnor i topp.
-
Fristående kurser viktiga verktyg i satsning på livslångt lärande
2022-03-04
Med lanseringen av en rad fristående kurser tar Farmaceutiska fakulteten en central position i regeringens prioriterade arbete att stärka och utveckla kompetensförsörjning och livslångt lärande.
-
Nominera din kandidat till nytt innovations- och entreprenörspris
2022-03-02
Med ett nytt innovations- och entreprenörspris uppmärksammar Uppsala universitet forskare, studenter och alumner som på avgörande sätt bidragit till framgångsrik kommersialisering eller implementering av upptäckter och innovationer, baserade på forskning eller utbildning vid vårt lärosäte. Välkommen med din nominering senast 20 mars 2022.
-
Ny teknik för gentoxisk testning väcker globalt intresse
2022-03-02
Med Flash-comet introducerar forskare vid Uppsala universitet en snabbare och mer kostnadseffektiv teknik att lokalisera DNA-skador i enskilda celler. ”Vi bedömer att Flash-comet har potential att revolutionera vårt fält, och förhandlar nu med en tänkbar europeisk partner om att via fördjupat samarbete ta tekniken till marknaden” säger Björn Hellman, professor i toxikologi.
-
Nya substanser ska ge bättre diagnos och behandling av prostatacancer
2022-03-02
Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat två nya substanser som visar positiva resultat för tidig upptäckt av metastaser vid prostacancer. ”Leder bara ett av våra två spår rätt hoppas vi kunna hjälpa alla män som drabbas av prostatacancer till längre och bättre liv” säger Anna Orlova, professor vid institutionen för läkemedelskemi.
-
Tävling för doktorander: Presentera din forskning på tre minuter
2022-03-02
Alla doktorander vid Farmaceutiska fakulteten och Uppsala universitet inbjuds att delta i uttagningen till Coimbra Group 3-Minute-Thesis competition där du ska presentera din forskning på maximalt tre minuter.
-
Sara Mangsbo gästar Forskarpodden • "Så fungerar vaccin mot cancer"
2022-02-24
Immunterapi med biologiska läkemedel är en kraftfull metod att bekämpa cancer. Till exempel utvecklas vaccin mot cancer, som sätter igång kroppens eget immunförsvar och kan användas mot flera olika typer av cancer. Sara Mangsbo forskningsledare i immunonkologi, berättar hur det fungerar i Uppsala universitets Forskarpodden.
-
Nya forskarmiljöer visar vägen till bättre läkemedelsanvändning
2022-02-22
Den svenska stadsbilden domineras allt mer av apotek och annonser för nätläkare. Tillgång och mångfald eller tummelplats för entreprenörer – åsikterna går isär, men vad säger vetenskapen? Nu satsar Uppsala universitet på forskningsmiljöer inom samhällsfarmaci och läkemedelsepidemiologi som ska bidra till att ta ut rätt kurs för framtiden.
-
Forskarprofilen Paco Cardenas: Söker farmacins framtid bland planetens äldsta djur
2022-02-16
I årtusenden har mänskligheten utforskat jorden för att hitta nya verktyg till läkekonsten. När klimatförändringar nu hotar att utplåna hela ekosystem sätts hoppet till planetens sista okända utpost.
-
Farmacevtiska doktorandrådet ser fram mot en intensiv vårtermin
2022-02-07
Farmacevtiska doktorandrådet lanserar ett välfyllt program för vårterminen 2022. I kalendariet ryms bland annat den årliga Doktoranddagen som planeras att hållas den 29 april där doktorander från både farmacevtiska och medicinska fakulteten välkomnas att delta. Utöver detta kommer även fakultetsmöten, inval av ny styrelse samt en Pub Quiz tillsamamns med medicinska doktorandrådet att anordnas.
-
Startklart för Sveriges första masterprogram i biologiska läkemedel
2022-02-07
Farmaceutiska fakulteten befinner sig vid frontlinjen i utveckling av nya biologiska läkemedel. Hösten 2022 omsätter forskarna sin expertis i ett nytt masterprogram som redan tar plats bland Uppsala universitets mest eftertraktade.
-
Farmaceutiska fakulteten välkomnar 200 doktorander till ULLA 22
2022-02-07
Den 2–9 juli är Farmaceutiska fakulteten i centrum för europisk läkemedelsforskning då Uppsala universitet står värd för ULLA Sommarskola. "Jag är säker på att vi kommer att genomföra en unik sommarskola som tillför viktiga värden till både tradition och framtid" säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi.
-
Nominera din kandidat till Pedagogiska priset 2022
2022-02-04
Vilken lärare vid Farmaceutiska fakulteten vill du uppmärksamma för framstående insatser inom grundutbildningen? Till och med 17 mars kan du nominera din kandidat till Uppsala universitets Pedagogiska pris 2022.
-
Aktuell avhandling ger ny kunskap om planetens äldsta djur
2022-02-04
Svampdjuren var sannolikt de första levande djuren på vår planet och rymmer viktiga ledtrådar om människans ursprung. I en ny avhandling har Karin Steffen som första forskare kartlagt genomet hos Geodia barretti, en komplex varelse hämtad ur Nordatlantens djup.
-
Farmaceutiska fakulteten i VR-satsning mot infektioner i nedre luftvägarna
2022-02-03
– Om sex år hoppas jag att vi har flera variationer av antibakteriella nanopartiklar redo för kliniska studier, säger Lena Friberg, professor vid en av fyra forskningsmiljöer som i en ny tvärvetenskaplig satsning ska utveckla behandlingar mot nedre luftvägsinfektioner orsakade av resistenta bakterier.
-
SweDeliver och NextBioForm lanserar datum för vårens webinarier
2022-02-02
SweDeliver och NextBioForm fortsätter sin gemensamma webinarieserie våren 2022. Programmet erbjuder ett brett utbud av ämnen och presentationer från centrets yngre forskare. Välkommen online för nästa webinarium 3 mars.
-
Betty Lomstein Pedersen axlar uppdraget som ny Co-Lead i SweDeliver
2022-02-02
Hallå där… Betty Lomstein Pedersen, Lead scientist vid Ferring Pharmaceuticals och ny Co-Lead i kompetenscentret SweDelivers arbetspaket Oral läkemedelstillförsel, som ser en miljö med grundforskning av hög kvalitet och industriell relevans.
-
SweDeliver söker: Två doktorander i molekylär galenisk farmaci
2022-02-01
Det nationella kompetenscentret SweDeliver rekryterar just nu två doktorander i molekylär galenisk farmaci för projekt med fokus på oral läkemedelstillförsel. Välkommen med din ansökan senast den 18 februari 2022.
-
Thomas Manns plats i cyberkondrins tidevarv
2022-01-31
Vad har Thomas Mann och hans närmast romantiska syn på sjukdom att säga vår hälsovurmande tid där stegräknare och nätläkare aldrig är mer än ett klick bort? En hel del visade det sig då Konst Läkekonst återvände till Akademiska Sjukhusets Grönwallsal efter två års ofrivillig pandemiexil.
-
Ansök nu och bli fakultetens 9:e excellenta lärare
2022-01-20
Åtta lärare vid farmaceutiska fakulteten har redan antagits som excellenta lärare vid Uppsala universitet. Nu välkomnar områdesnämnden alla lärare vid vårt vetenskapsområde att ansöka om titeln – som inkluderar en lönehöjning motsvarande docentantagning.
-
Linn Mandahl gästar Profiler i branschen
2022-01-14
Alumnföreningen Farmis bjuder åter in till inspirationsserien Profiler i branschen där vi träffar intressanta läkemedelsprofiler. Först ut 2022 är Linn Mandahl, apotekare och VD för läkemedelsbolaget AbbVie. Anslut via Zoom onsdag 9 februari.
-
Fred Nyberg: Därför måste vi forska mer om cannabis
2022-01-13
Studier av cannabis medicinska effekter växer i omfattning, men alltjämt saknas nödvändig kunskap. Därför måste diskussionen om legalisering och avkriminalisering föregås av fortsatt, genuin och omfattande forskning, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet.
-
Gör ditt examensarbete hos SweDelivers industripartners
2022-01-05
SweDeliver erbjuder studenter möjligheten att utföra sitt examensarbete om 30 eller 45 hp hos en av kompetenscentrets 16 industripartners. Välkommen med din ansökan nu eller kontakta SweDeliver för mer information.
-
Pharmetheus ökar sitt engagemang i SweDeliver med nytt projekt
2022-01-03
SweDelivers industripartner Pharmetheus beviljas finansiering av Vinnova för projektet SMF SweDeliver: Läkemedelsabsorption och immunogenicitet efter subkutan administrering. Ett initiativ som ytterligare kommer att öka företagets engagemang i SweDeliver.
-
Fred Nyberg: "Det går inte att komma runt drogerna"
2022-01-03
I samtalet om åtgärder mot gängkriminalitet, våld, psykiska problem och suicid går det inte att runda droger och drogberoende, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet.
-
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 20 februari
2021-12-22
Nu kan du som studerar eller forskar inom farmaci ansöka om IFs stiftelse för farmaceutisk forsknings stipendier för bland annat forskarkurser och kongresser. Ansök senast 20 februari 2022.
-
Vaccin, läkemedel och rock’n’roll • En julhälsning från Dekan Mathias Hallberg
2021-12-21
När jag summerar 2021 konstaterar jag ännu ett händelserikt år för Farmaceutiska fakulteten. Vi har utvecklat vår undervisning, varit framgångsrika i utlysningar, publicerat uppmärksammade artiklar, erhållit priser och – inte minst – bidragit till universitets tredje uppgift. Det sistnämnda viktigare än någonsin i en tid då läkemedel är på allas läppar.
-
De vann fakultetens julklappstävling 2021
2021-12-21
Julklappstävlingen är avgjord och tre medarbetare får avsluta året på bästa möjliga sätt. Med WHO:s försäkran att Jultomten, sin ansenliga ålder till trots, är immun mot alla virus (och förhoppningsvis även trippelvaccinererad) törs vi utlova att paketen levereras i tid innan långledigheten.
-
ENABLE-2 redo att leda fortsatt utveckling av nya antibiotika
2021-12-20
ENABLE, det av Uppsala universitet ledda EU-initiativet för antibiotikautveckling fortsätter arbetet i ENABLE-2 med ekonomiskt stöd från Vetenskapsrådet. ”En oberoende kommitté har valt mellan många intressanta projektförslag och verksamheten övergår nu i operativ fas”, säger Anders Karlén, professor i vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Läkemedelsexperter ser positivt på framtida virusbekämpning
2021-12-20
– Mycket talar för att vi i framtiden kan bekämpa angripande virus betydligt snabbare än idag, säger Anders Hallberg, läkemedelskemist vid Uppsala universitet och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och dess expertgrupp som i en ny rapport sammanfattar kunskapsläget kring covid-19.
-
Per Andrén leder ny forskningsmiljö med fokus på diagnos av demenssjukdom
2021-12-20
Med 30 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska Per Andrén, professor vid Farmaceutiska fakulteten, leda ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som med avbildande masspektrometri ska utveckla en ny teknik att diagnostisera demens vid Parkinsons sjukdom och Lewy body-demens.
-
Självlärande maskiner ska visa vägen till bättre läkemedelsbehandlingar
2021-12-17
– Det är fullt möjligt att AI-forskningen redan har verktygen som krävs, säger Per Larsson, forskare vid Uppsala universitet som med hjälp av maskininlärning ska utveckla metoder att beräkna oralt tillförda peptidläkemedels löslighet och upptagning i blodet.
-
Irès van der Zwaan banar väg för nya inhalationsläkemedel
2021-12-15
– Den mångfald som präglar SweDeliver är inspirerande att få vara delaktig i, konstaterar Irès van der Zwaan, doktorand vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet med siktet ställt på att utveckla ett nytt system för kontrollerad frisättning av läkemedel i lungorna.
-
Ny studie vid SweDeliver väcker internationell uppmärksamhet
2021-12-15
En artikel publicerad av Rosita Kneiszl Pettersson et al. vid SweDeliver som visar att permeabilitetshöjare för oral absorption kan orsaka membranläckage på ett koncentrationsberoende sätt har utsetts till ACS Editors' Choice, ett program som uppmärksammar ett urval artiklar från fler än 60 referentgranskade tidskrifter.
-
SweDeliver utvecklar satsningen på sommarpraktikanter
2021-12-13
SweDeliver förbereder just nu rekryteringar av praktikanter inför sommaren 2022. – Både de studenter och företag som deltog i första omgången är oerhört positiva, så det är självklart för oss att ta konceptet vidare, säger centrumledare Christel Bergström.
-
Flera nya publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2021-12-10
Det nationella kunskapscentret SweDelivers doktorander och postdocs fortsätter att leverera forskning av hög kvalitet. Hösten 2021 har bland annat Vicky Barmpatsalou, Staffan Berg, Vahid Forooqi Motlaq och Irès van der Zwaan publicerat en rad intressanta artiklar.
-
27 januari 2022 • Pharmaceutical Profiling in Drug Discovery and Development
2021-12-10
Välkommen online för det 11:e symposiet om Pharmaceutical Profiling in Drug Discovery and Development. I år med fokus på Nya läkemedelsmodaliteter och Datadrivna livsvetenskaper. Ingen avgift. Registreringen är öppen.
-
Anders Thorsted erhåller ACoP Trainee Award 2021
2021-12-10
Anders Thorsted, postdoktor vid institutionen för farmaci, har tilldelats The ACoP Trainee Award vid American Conference on Pharmacometrics, ACoP12.
-
Bli en vinnare i Farmaceutiska fakultetens julklappstävling
2021-12-08
Med glögg och välförtjänt ledighet bara veckor bort slår Farmaceutiska fakulteten till med årets hetaste event: Julklappstävlingen 2021. Tre lyckliga vinnare får ett extra paket i strumpan som kommer att göra dem till institutionens mest beundrade medarbetare.
-
Gränslöst engagemang • Tredje uppgiften i praktiken
2021-12-08
Ett halvt sekel efter att den tredje uppgiften skrevs in i Högskolelagen är Farmaceutiska fakultetens forskare flitigt anlitade experter i media. De bidrar med kunskap i utredningar och navigerar internationella samarbeten. Men hur kan en ung forskare förbereda sig på en plats i offentlighetens strålkastare?
-
Alumn i fokus • Richard Bergström: från Club Dacke till pandemins öga
2021-12-03
Richard Bergström, apotekarutbildad vid Farmaceutiska fakulteten, är sedan 18 intensiva månader Sveriges vaccinsamordnare. Ett uppdrag som omfattar allt från att säkra nationell vaccintillgång till att bjuda beundrare på spontana selfies.
-
Lena Friberg och Siv Jönsson utnämnda till ISoP Fellows
2021-12-01
Lena Friberg och Siv Jönsson vid institutionen för farmaci har valts in som Fellows i International Society of Pharmacometrics, en internationell sammanslutning som verkar för att främja den farmakometriska vetenskapen och dess betydelse.
-
"Samhället måste ge barn och unga ett alternativt narrativ till gangsterrappen"
2021-11-25
Brottsligheten kan inte krossas, men samhället kan och måste erbjuda unga i riskområden ett bättre alternativ än det som kriminella nätverk lockar med, var ett av flera centrala budskap då U-FOLD arrangerade ett fullsatt Höstseminarium i Uppsala universitetsaula.
-
Miljonanslag till Hans Lennernäs och Johan Lennartsson
2021-11-23
Hans Lennernäs och Johan Lennartsson, professorer vid Farmaceutiska fakulteten, erhåller totalt 4,2 miljoner kronor då Cancerfonden anslår finansiering till aktuella forskningsprojekt som bedöms ha störst möjlighet att bidra till att besegra cancer.
-
U-FOLD firar 10 år med pris och fullbokat aulaseminarium om gängkriminalitet och missbruk
2021-11-18
10-årsjubilerande U-FOLD accelererar in i sitt andra decennium. I veckan mottog forumet Nordic Drugs Stora Pris 2021 för sitt framgångsrika arbete inom beroendefrågor. Tisdag 23 november inbjuder de till seminariet Gängkriminalitet, missbruk & framtidstro universitetsaula – och ordförande Mathias Hallberg räknar med en fullsatt universitetsaula.
-
Populärvetenskap i fokus då fakulteten installerade sju nya professorer
2021-11-17
– Installationsföreläsningarna är ett bra tillfälle att få en aktuell och lättillgänglig överblick av vad som pågår i korridorerna på BMC, konstaterade Johan Lennartsson, en av Farmaceutiska fakultetens sju nya professor som i november gav populärvetenskapliga introduktioner till sin forskning.
-
Richard Bergström premiärgäst i ny seminarieserie
2021-11-15
Torsdag 2 december inbjuder Farmaceutiska fakulteten sina medarbetare till premiären för en ny seminarieserie. Förste talare är Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare med apotekarexamen vid Uppsala universitet. Post-seminarium mingel, fri entré och obligatorisk föranmälan.
-
Farmaceutiska fakulteten installerar sju nya professorer
2021-11-10
Från bräckliga peptider till 3D-skrivna läkemedel. Från optimerade läkemedelsdoseringar till bättre läkemedelsanvändning. Tisdag 16 november föreläser Farmaceutiska fakultetens nya professorer direkt från forskningsfronten inför årets professorsinstallation.
-
VR-anslag till Christel Bergström för utveckling av virtuella tarmar
2021-11-08
Christel Bergström, professor i vid farmaceutiska fakulteten, erhåller 2,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för utveckling av virtuella tarmmiljöer som kan bli centrala verktyg i studier av hur läkemedel uppför sig i tarmen.
-
Presentera din forskning vid SciFest 2022 – Anmälan öppen nu
2021-11-01
Vetenskapsfestivalen SciFest är tillbaka på Fyrishov. 10–12 mars 2022 möts forskare från Uppsala universitet och tusentals nyfikna elever och vuxna för en uppsjö av prova på-aktiviteter, shower och föredrag. Nu kan du som forskar vid farmaceutiska fakulteten anmäla din medverkan.
-
Tech-företag bildat vid Uppsala universitet nykomling på 33-listan
2021-10-27
Hallå där… Ola Spjuth, professor i farmaceutisk bioinformatik och medgrundare till Scaleout Systems, techföretaget som skapades vid Uppsala universitet och nu tar plats på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges mest innovativa och lovande teknik-startups.
-
Farmaceutiska Fakulteten • Nu även som Rollups
2021-10-27
Du som är medarbetare vid Farmaceutiska fakulteten har nu möjlighet att använda upp till fyra rollups för att profilera fakultetens verksamhet i samband med seminarier, konferenser och andra sammankomster.
-
Polismästare Jale Poljarevius i universitetsforum om gängkriminalitet och droger
2021-10-25
– Kampen mot gängkriminalitet och narkotikabrottslighet kräver bred samhällelig mobilisering, fastslår Jale Poljarevius, polismästare i Polisregion Mitt, inför sin medverkan i Uppsala universitets seminarium Gängkriminalitet, missbruk & framtidstro.
-
SweDelivers sommarpraktik skapar värde för alla parter
2021-10-20
– Att ta in en praktikant från SweDeliver var en win-win som gav absolut mervärde, konstaterar Mattias Springfelter, chef för farmaceutisk utveckling vid Orexo AB, ett av sex företag som sommaren 2021 välkomnade en student att uppleva forskning inom läkemedelstillförsel när den är som bäst.
-
Mentorprogram med restriktioner och nya dimensioner
2021-10-19
I oktober samlades doktorander och mentorer i Uppsala för att avsluta den första omgången av SweDelivers nya mentorprogram. Trots att pandemin begränsat de flesta möjligheter till interaktion syntes inga spår av digital trötthet.
-
Ny kunskap om tjocktarmens mukuslager viktig för människor och djur
2021-10-18
Med sin forskning om tjocktarmens mukuslager bryter Vicky Barmpatsalou, doktorand vid Farmaceutiska fakulteten och SweDeliver, ny mark längs vägen mot effektivare utveckling av orala läkemedel och färre djurförsök i den farmaceutiska forskningen.
-
Magnus Lejelöv gästar Profiler i branschen
2021-10-15
Alumnföreningen Farmis fortsätter succén med inspirationsserien Profiler i branschen där vi träffar intressanta läkemedelsprofiler. Först ut i höst är Magnus Lejelöv, Årets läkemedelsprofil 2019 och en erfaren och innovativ ledare inom läkemedelsindustrin. Anslut via Zoom torsdag 28 oktober kl 12.00.
-
Uppsala universitet satsar på livslångt lärande för farmaceuter
2021-10-14
Med fyra nya kurser i läkemedelsutveckling tar Farmaceutiska fakulteten ett viktigt initiativ i Sveriges satsning på livslångt lärande. ”Vårt fält är konstant rörelse framåt och redan tio år efter examen bör yrkesverksamma farmaceuter uppdatera sin kompetens” säger universitetslektor Per Larsson.
-
”Vi måste återställa gemenskapen mellan fakultetens doktorander”
2021-10-11
Hallå där… Rosita Kneiszl Pettersson, ny ordförande i Farmaceutiska doktorandrådet som lanserar en bred och långsiktig agenda för att fakultetens doktorander ska arbeta i bästa möjliga miljö. Men först: Taco-kväll med en twist.
-
25 miljoner till ENABLE-2 och fortsatt utveckling av nya antibiotika
2021-10-06
ENABLE, det av Uppsala universitet ledda EU-initiativet för antibiotikautveckling, erhåller 25 nya miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att starta ENABLE-2. ”Vi välkomnar redan projektförslag och hoppas att investeringen ska inspirera fler finansiärer”, säger koordinator Anders Karlén.
-
Margareta Hammarlund-Udenaes belönas med Rune Lönngren-priset
2021-10-04
Margareta Hammarlund-Udenaes, professor emerita vid Farmaceutiska fakulteten, tilldelas Rune Lönngren-priset 2021 av Apotekarsocieteten för betydelsefulla insatser inom samhällsfarmaci och klinisk farmaci.
-
Robotiserat laboratorium ny resurs i svensk läkemedelsforskning
2021-10-04
Med rekryteringen av Ola Spjuths forskningsmiljö för farmaceutisk bioinformatik etablerar den nationella infrastrukturen Chemical Biology Consortium Sweden en nod vid Uppsala universitet. Satsningen är ännu ett viktigt steg i den pågående implementeringen av Artificiell Intelligens i svensk life science.
-
Ny antikropp visar lovande resultat mot Alzheimers sjukdom
2021-09-30
Med en ny antikropp som binder de minsta och farligaste klumparna av proteinet beta-amyloid som angriper hjärnan vid Alzheimers sjukdom, hoppas forskare vid Farmaceutiska fakulteten möjliggöra behandlingar som stoppar sjukdomsförloppet.
-
Margareta Hammarlund-Udenaes tilldelas Ariens Award 2021
2021-09-29
Margareta Hammarlund-Udenaes, professor i farmakokinetik och farmakodynamik, tilldelas Ariens Award 2021 för sin framstående vetenskapliga gärning inom farmakologin.
-
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nyutexaminerade alumner
2021-09-29
En ny generation läkemedelsexperter har erhållit sina diplom och äntrar yrkeslivet. Lördag 25 september genomförde farmaceutiska fakulteten 2021 års examensceremoni. Nu kan du se evenemanget online.
-
Följ Farmaceutiska fakultetens Examensceremoni online
2021-09-23
Lördag 25 september samlas en ny generation läkemedelsexperter i Uppsala universitets aula för att motta sina examensdiplom. Farmaceutiska fakulteten inbjuder alla föräldrar, vänner, anhöriga och lärare att följa ceremonin online!
-
Forskarprofilen: Mats Karlsson skapar sin egen vetenskapliga arena
2021-09-20
Pionjär och portalfigur är två attribut som ofta tas till väl lättvindigt. Ibland är de desto svårare att runda. År 2001 utnämndes Mats Karlsson till världens förste professor i farmakometri. Tjugo år och 400 vetenskapliga publiceringar senare har han inga tankar på att dra ned på effektiviteten.
-
Sommarskolan 21 en ny framgång för ULLA-nätverket
2021-09-20
I juli stod Farmaceutiska fakulteten värd för ULLA Sommarskola, mötesplatsen som vartannat år samlar framtidens ledare inom den internationella farmacin. Till följd av pandemin fick sju dagar på plats stöpas om till tre dagar online. En utmaning som inte hindrade evenemanget från att bli en coronasäkrad framgång.
-
Vart är vi på väg • Farmaceutiska framtidsspaningar med Dag Larsson, Lif
2021-09-17
Samtidigt som vetenskapen gör nya landvinningar inom genterapier etablerar sig vanliga infektioner bland vårdens främsta utmaningar. Och vilken plats har svensk läkemedelsforskning i den allt hårdare globala konkurrensen? Följ med på en farmaceutisk framtidsspaning med Dag Larsson, senior sakkunnig policy vid branschorganisationen Lif och ledamot i Uppsala universitets Farmaceutiska råd.
-
MSI Lab Per Andrén ansluter till SciLifeLab Spatial Omics
2021-09-16
Med den nationella resursen Spatial Omics befäster SciLifeLab Sveriges framskjutna position i ett av forskningens hetaste områden. ”Det här ger oss kapacitet att utvinna ännu mer detaljerad kunskap ur cell och vävnadsanalyser”, säger professor Per Andrén vars laboratorium för MSI rekryterats till den nya infrastrukturen.
-
Webinarium om dina möjligheter vid Testa Center
2021-09-14
Testa Center ger Uppsala universitets forskare tillgång till modern utrustning för läkemedels- och bioprocessutveckling. Vid webinariet “Academic research in the Testa Center – A testing bed for upscaling your biological innovations’’ tar du del av erfarenheter och framgångsexempel. Föranmälan öppen nu.
-
SciLifeLab leder ny nationell satsning på oligonukleotider
2021-09-13
Nu lanseras OligoNova, en teknikplattform för utveckling av terapeutiska oligonukleotider vilket många ser som en hörnsten i morgondagens vård. "Den här satsningen kan ha stor betydelse för både Sverige och framtida läkemedelsutveckling", säger Kristian Sandberg, chef vid SciLifeLabs läkemedelsplattform.
-
Besvara enkät om behov av farmaceutisk fortbildning
2021-09-10
Inom vilka områden vill du kompetensutveckla dig? I syfte att kartlägga den farmaceutiska professionens behov av fortbildning genomför Farmaceutiska fakulteten och Alumnföreningen Farmis nu en enkät med fokus på önskemål om nya kurser och format.
-
Jakob Haglöf ny excellent lärare vid Farmaceutiska fakulteten
2021-09-06
Hallå där och Grattis… Jakob Haglöf, lärare i analytisk farmaceutisk kemi, pedagogisk utvecklare OCH nyligen utnämnd till excellent lärare vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Ny modell kan bidra till anpassade behandlingar av blåscancer
2021-09-02
En ny musmodell utvecklad vid Lab Mangsbo möjliggör bättre studier av hur cancer i urinblåsan utvecklas hos människan och hur immunförsvaret aktiveras när tumörer växer.
-
Kurs i klinisk prövningsmetodik öppnar nya dörrar för farmaceuter
2021-08-27
Med kursen Klinisk prövningsmetodik visar Uppsala universitet vägen till en karriär få farmaceuter känner till. ”Fem veckor räckte för att inspirera mig att fortsätta utforska fältet”, säger Kristin Augustsson, apotekarstudent vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Joachim Gullbo tilldelas Hjärnäpplet
2021-08-27
Joachim Gullbo, apotekarutbildad alumn vid Farmaceutiska fakulteten, erhåller Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet för sin centrala roll i utvecklingen av bättre läkemedel mot cancer.
-
Delta i UU Innovations mentorprogram 2022
2021-08-26
Nu kan du, forskare eller doktorand vid Farmaceutiska fakulteten, ansöka om att delta i UU Innovations mentorprogram. Ta chansen att tillsammans med en engagerad mentor utveckla dina forskningsresultat för värdeskapande samhällsnytta och att bygga nya nätverk. Ansök senast 30 september 2021.
-
Alumnföreningen Farmis kallar till årsmöte 21
2021-08-26
Alumnföreningen Farmis inbjuder till årsmöte 27 september 2021. Mötet innehåller en exklusiv föreläsning med Erik Fredholm, vaccinkoordinator i Region Örebro. Delta online via Zoom. Välkommen att föranmäla dig senast 25 september.
-
Ansök om Lika villkorsmedel 2021
2021-08-25
Du som är anställd eller studerar vid Farmaceutiska fakulteten kan nu ansöka om upp till 80 000 kronor för lika villkorsprojekt inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci. Välkommen med din ansökan till kommittén för lika villkor senast 13 september 2021.
-
Ny databas möjliggör effektivare forskning om covid-19
2021-08-23
Med SCIFI-PEARL får forskare tillgång till aktuella registerdata om alla i Sverige som diagnosticerats med covid-19 och en omfattande jämförelsekohort. ”Det här tillför en viktig dimension till covid-forskningen och efterfrågan är stor” säger Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi.
-
U-FOLD behåller högt tempo genom pandemin
2021-08-19
U-FOLD har läsåret 2020–21 initierat och bidragit till en mängd aktiviteter. Då pandemi och begränsningar nu förhoppningsvis minskar i omfång presenterar forumet ett urval av de mötesplatser som planeras höstterminen 2021.
-
Anja Sandström ny professor i läkemedelskemi
2021-08-18
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Anja Sandström som 1 juli 2021 befordrades till professor i läkemedelskemi vid institutionen för läkemedelskemi.
-
Upptäckt av sidospecifik endokrin mekanism ger hopp om nya läkemedelsbehandlingar vid stroke
2021-08-17
Ny forskning visar att hormoner från hypofysen kan bidra till rörelsestörningar orsakade av hjärnskada. "Våra resultat tyder på att hormonblockerande, sidospecifika behandlingar kan begränsa rörelseproblem efter exempelvis stroke, säger Georgy Bakalkin, professor vid Uppsala universitet.
-
Sök Apotekarsocietetens stipendier senast 31 oktober
2021-08-17
Apotekarsocieteten utlyser stipendier riktade till doktorander för deltagande vid konferenser och kurser samt för post doc vistelse utomlands. Du som studerar kan söka resebidrag för att göra examensarbete utomlands. Välkommen med din ansökan senast 31 oktober 2021.
-
Fred Nyberg: Välj rätt väg för hållbar framkomlighet
2021-08-16
I en pågående iver att söka förtäta städer och förorter finns en stor risk att det skapas miljöer som inte bara ökar närheten till det goda, utan i hög grad även minskar avståndet till drogleverantörer och kriminalitet på innergårdar och i trappuppgångar, skriver Fred Nyberg, professor e.m. i biologisk beroendeforskning.
-
Andrea Benediktsdottir tilldelas Irisstipendiet för framåtsträvande kvinnor
2021-08-13
Andrea Benediktsdottir, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, tilldelas Irisstipendiet för framåtsträvande kvinnor i Sverige. Med stipendiet ska Andrea Benediktsdottir delta i en tvärvetenskaplig kurs med fokus på antibiotika och resistens som ges i Veyrier-du-Lac, Frankrike.
-
Ny metod för upptäckt av antivirala läkemedel
2021-08-03
Covid-19-pandemin har belyst behovet av metoder för att identifiera nya eller återanvända befintliga läkemedel som antivirala läkemedel. Nu presenterar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet en ny screeningmetod som fokuserar på identifiering av virusspecifika morfologiska förändringar hos virusinfekterade celler.
-
Uppsala universitet i miljardsatsning mot tuberkulos
2021-07-15
Nu förenas universitet och läkemedelsföretag i tretton länder i UNITE4TB, ett internationellt kunskapskonsortium som ska utveckla verktyg för nya och effektiva antibiotikabehandlingar mot tuberkulos. ”Satsningen är nödvändig för att möta den globala hotbild vi möter”, säger Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik vid Uppsala universitet.
-
De vann fakultetens sommartävling 2021
2021-06-24
Årets sommartävling är avgjord och tre lyckliga medarbetare får avsluta läsåret på bästa möjliga sätt. Varsin roman – dubbelvaccinerad mot alla varianter av fackterminologi – är levererad via internposten!
-
Bli en vinnare i årets sommartävling
2021-06-17
Med hängmatta och välförtjänt ledighet bara veckor bort slår Farmaceutiska fakulteten till med sommarens hetaste event: Boktävlingen 2021. Tre lyckliga kollegor vinner varsin litterär höjdare som kommer att positionera dem som strandens intellektuella giganter.
-
Ny EU-satsning ska ge bättre riskbedömning av kemikalier
2021-06-17
Med RISK-HUNT3R kraftsamlar EU i avsikt att utveckla strategier och djurfria modeller för bättre riskbedömning av kemikalier. "Det här är ett område vi brinner för", säger Per Artursson, professor i läkemedelsformulering, som leder Farmaceutiska fakultetens arbete i konsortiet.
-
SciLifeLab – En nationell forskningsinfrastruktur i Uppsala
2021-06-17
SciLifeLab är en nationell forskningsinfrastruktur inom livsvetenskaper med Uppsala universitet som ett av fyra värduniversitet. Idag bedriver SciLifeLab verksamhet vid de flesta större svenska lärosäten.
-
U-FOLD tilldelas Nordic Drugs Stora Pris 2021
2021-06-16
10-årsjubilerande U-FOLD erhåller Nordic Drugs Stora Pris 2021 för att med forskning, utbildningar och uppmärksammande av beroendefrågor tillföra fältet stor positiv betydelse på både regional och nationell nivå.
-
Uppsala universitets beteendefacilitet lyfter djurstudier till nästa nivå
2021-06-16
10-årsjubilerande plattformen Uppsala universitets beteendefacilitet bistår forskare i beteendevetenskap vid planering, utförande och analys av försökdjurstudier. Efterfrågan på plattformens tjänster är omfattande, men dess medarbetare identifierar ytterligare vetenskaplig potential.
-
Farmaceutisk forskarutbildning för framtiden
2021-06-15
Våren 2021 genomförde Universitetskanslersämbetet (UKÄ) en lärosätestillsyn vid Uppsala universitet. Som en av en sex utvalda fördjupningsmiljöer besöktes forskarutbildningen i medicin och farmaci – och det är en aktiv verksamhet som välkomnade granskningsgruppen, konstaterar Anders Backlund, prodekan för utbildning på forskarnivå.
-
Examensarbete vid Testa Center öppnade internationella dörrar
2021-06-11
– Att som masterstudent få arbeta vid Testa Center var en otroligt positiv upplevelse som fortsätter att generera nytta även i min nuvarande karriär, säger Triinu Linkgreim, idag forskare vid det schweiziska bioteknikföretaget Celonic AG.
-
Ny teknik banar väg för vaccination mot cancer
2021-06-11
Med en ny metod vill forskare vid Uppsala universitet lära vårt immunförsvar att identifiera tumörer och skapa T-cellerna som kan förstöra dem. ”Det är inspirerande att se något så innovativt födas i Sverige” säger Kristian Sandberg, chef vid SciLifeLabs läkemedelsplattform.
-
Testa dig själv – vilka goda idéer finns i din forskning?
2021-06-09
Vilka av dina forskningsresultat har potential att lösa ett problem på ett nytt sätt? Gör UU Innovations självtest för att se vad du utvecklar i din forskning som har potential att skapa värde även för andra.
-
Anne-Lie Svensson är årets pedagogiska pristagare
2021-06-02
Grattis Anne-Lie Svensson, lektor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, som tilldelas Uppsala universitets Pedagogiska pris 2021 för sitt engagemang att ständigt utveckla undervisningen och att skapa goda förutsättningar för lärande.
-
De får Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser
2021-05-27
– Att få studenternas pris efter detta tuffa år värmer extra mycket, säger universitetsadjunkt Christina Wedén som, tillsammans med Ulrika Rosenström och Viktor Rognås, erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska utmärkelser 2021.
-
Alumnföreningen Farmis ökar de farmaceutiska professionernas synlighet
2021-05-21
– Alla vi studenter, alumner och anställda vinner på engagerat nätverkande, konstaterar Elin Svedin, ordförande i Alumnföreningen Farmis som i maj lanserade den nya digitala inspirationsserien Profiler i branschen.
-
Ny forskning ska utveckla användning av amfifila läkemedelsmolekyler
2021-05-19
Genom att kartlägga amfifila molekylers aggregeringsegenskaper i mikrogeler, ska Yassir Al-Tikriti, doktorand vid institutionen för läkemedelskemi, utveckla verktyg och kunskap av betydelse för framtida cancerbehandlingar och antidepressiva medel.
-
”Den perfekta utmaningen” • Möt sommarens SweDeliver-praktikanter
2021-05-18
"Det här är en unik möjlighet för mig", säger Anton Norberg, en av de sex studenter som SweDeliver har valt ut för sex veckors sommarpraktik och möjligheten att uppleva forskning inom läkemedelstillförsel när den är som bäst.
-
SweDeliver välkomnar Janssen Pharmaceutica (BE) som ny partner
2021-05-17
Janssen Pharmaceutica (BE) ansluter som ny industripartner i SweDeliver. Med internationellt ledande kompetens inom SweDelivers forskningsfält kommer Janssen Pharmaceutica att utgöra en både viktig och dedikerad partner till centret.
-
Stanko Skrtic: ”SweDeliver ger anledning till högt ställda förväntningar”
2021-05-10
Hallå där… Stanko Skrtic, ny styrelseordförande i SweDeliver, vars första intryck av det nationella kompentenscentret – där Farmaceutiska fakulteten är akademiskt nav – bäst sammanfattas med stor kapacitet, genuin arbetsglädje och högt ställda förväntningar.
-
Alumn i fokus: Joachim Gullbos doktorandarbete blir ny cancerbehandling
2021-05-05
Joachim Gullbo, apotekarutbildad vid Farmaceutiska fakulteten, såg i februari sitt doktorandarbete med start i det sena 90-talet resultera i ett nytt cancerläkemedel i USA. ”En fantastisk känsla” rapporterar han från sitt nuvarande hem i Kalifornien.
-
Sofia Kälvemark Sporrong: ”Sverige behöver stärka farmaceuternas ställning”
2021-05-03
Hallå där… Sofia Kälvemark Sporrong, professor i samhällsfarmaci, som i sena april utsågs till första vice ordförande i Sveriges Farmaceuter, ett fackförbund hon blev medlem i bara två månader tidigare.
-
Fred Nyberg: ”Våld i nära relation ofta kopplat till alkohol och narkotika”
2021-05-03
Det är uppenbart att den politiska ambitionen att sätta stopp för våld mot kvinnor även måste inkludera en vetenskapligt förankrad och framsynt narkotikapolitik, skriver Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning.
-
Gör dina föreläsningar interaktiva med Mentimeter
2021-04-28
Uppsala universitet erbjuder nu alla medarbetare en sajtlicens för Mentimeter: webbapplikationen som ger dig möjlighet att inkludera interaktiva inslag i dina presentationer och föreläsningar.
-
Webinarium 14 juni om digitalisering, medicin och farmaci
2021-04-23
Måndag den 14 juni arrangerar farmaceutiska fakulteten webinarium Digitalization, medicine and pharmacy – how well does our education meet future needs? Anslut online och delta i utvecklingen av farmaceutiska utbildningar i syfte att möta framtida behov.
-
Webbinarium 16 september: Svensk farmaceutisk forskning och vägen framåt
2021-04-22
Torsdag 16 september inbjuder Apotekarsocieteten och IF:s stiftelse för farmacevtisk forskning till webbinarium med framtidsspaningar och retrospektiva aspekter kring hur Sverige ska återta sin position i den farmaceutiska världstoppen.
-
Webinarium 27 April • Testa Center for Academia
2021-04-22
Tisdag 27 april arrangerar Testa Center lunchwebinariet Testa Center for Academia – How can Testa Center benefit my academic ambitions? Programmet riktar sig till forskare, studenter och alla med intresse för biofarmaci och allmänmedicin.
-
Ny testmiljö visar okända egenskaper hos zebrafiskar
2021-04-20
Med en ny testmiljö för zebrafiskar har forskare vid Uppsala universitet och SLU utvecklat ett sofistikerat verktyg för kartläggning av multipla beteendevariabler i en och samma testsituation. Nu presenterar gruppen sina första resultat.
-
Bengt Julander premiärgäst i Farmis nya inspirationsserie
2021-04-16
Välkommen till premiären för Alumnföreningen Farmis digitala inspirationsserie Profiler i branschen. Vår första gäst är Bengt Julander, apotekare och hälsovårdsprofil. Anslut via Zoom torsdag 6 maj.
-
Ansök om medel för postdok-utbyte mellan Farmaceutiska fakulteten och SLU
2021-04-15
U-Share utlyser nu medel för två postdok-utbyten mellan Uppsala universitets farmaceutiska respektive medicinska fakultet samt SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjurvetenskap. Välkommen med din ansökan senast 16 maj 2021.
-
Ny studie: Var tionde sjuk i covid-19 upplever långtidsbesvär
2021-04-08
Den pågående COMMUNITY-studien vid Danderyds sjukhus visar att var tionde medarbetare som insjuknat i covid-19 fortfarande efter åtta månader har besvär som påverkar deras livskvalitet negativt.
-
Webbinarium: Modellering som stöd i klinisk forskning kring covid-19 vaccin
2021-03-31
Kan BCG-vaccin skydda oss mot covid-19? Torsdag 22 april presenterar Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik, sitt arbete i det internationella forskarkonsortium som just nu utforskar ett vaccin för bekämpning av den pågående pandemin. Välkommen online!
-
Vägval vid hasardspel kan ha koppling till hjärnans belöningsnätverk
2021-03-31
Antalet svenskar med någon form av spelberoende är idag så stort att regeringen definierar det som ett folkhälsoproblem. Nu visar forskning vid Uppsala universitet skillnader i hjärnans belöningsnätverk mellan råttor som gör strategiska val och de som följer riskfyllda impulser.
-
Farmacie hedersdoktor Mary Jeanne Kreek in memoriam
2021-03-29
Mary Jeanne Kreek, världskänd forskare, i beroendeområdet kliniskt verksam professor vid Rockefeller University, NY, och hedersdoktor vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet avled natten till söndagen 28 mars 2021.
-
Nu kommer verktygen med potential att revolutionera cancerforskningen
2021-03-25
Med lanseringen av sin prisbelönta metod att analysera proteinaktivitet i celler och ett artificiellt enzym hoppas Ola Söderberg, professor i farmaceutisk cellbiologi, öppna flera viktiga dörrar inom cancerforskning och de cellbiologiska vetenskaperna.
-
Ny onlinekurs: Advanced cancer biology
2021-03-22
7–11 juni lanserar Uppsala universitet den nya kursen Advanced cancer biology med fokus på centrala aspekter av tumörbiologi. Kursen riktar sig främst till doktorander, postdoktorer och forskare. Välkommen med din ansökan senast 14 april 2021.
-
Gör din nominering till Årets alumn 2021
2021-03-17
Vem bland Farmaceutiska fakultetens många alumner anser du är mest förtjänt av utmärkelsen Årets alumn 2021 vid Uppsala universitet. Välkommen att nominera din kandidat senast 2 maj.
-
Alumn i fokus: Erik Fredholm, vaccinkoordinator i Region Örebro
2021-03-12
Erik Fredholm, apotekare i Region Örebro, har fått se sina arbetsdagar förändras i takt med coronavirusets framfart. Tre månader har gått sedan han senast tog en rast. Själv gissar han att det dröjer ytterligare tre månader innan nästa besök i fikarummet.
-
Farmaceutiska fakulteten topprankat för högre utbildning
2021-03-11
Uppsala universitet rankas i QS World University Rankings på plats 37 i världen för studier inom Farmaci & Farmakologi. ”Det här är dels ett kvitto på att vårt arbete vid Uppsala universitet ger resultat, dels ger det oss viktig inspiration för framtiden, säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten
-
Nya kurser i läkemedelsutveckling möter branschbehov
2021-03-10
Som akademiskt nav i kompetenscentret SweDeliver befäster Farmaceutiska fakulteten sin redan framskjutna position inom läkemedelstillförsel. Nu tas nästa steg med en rad nya kurser som svarar mot fältets omfattande behov av framtida arbetskraft.
-
Farmaceutiska fakulteten sätter fokus på Läkemedel i miljön
2021-03-01
I september 2021 introducerar Uppsala universitet den nya kursen Läkemedel i miljön som utvecklas i samarbete med Läkemedelsverkets Kunskapscentrum för läkemedel i miljön. Initiativet förenar en rad ledande branschaktörer i syfte att ge Sverige långsiktiga förutsättningar att möta en snabbt eskalerande utmaning.
-
Doktorandrådet söker nya styrelsemedlemmar
2021-03-01
Farmaceutiska doktorandrådet (FDR) representerar doktorander vid farmaceutiska fakulteten i nämnder och kommittéer. Rådets fokus är att säkerställa att alla doktorander kan genomföra sina studier i en bra arbetsmiljö och under goda anställningsförhållanden. Nu söker FDR nya styrelsemedlemmar 2021/22.
-
Nominera din kandidat till Oscarspriset 2021
2021-02-25
Oscarspriset, en av Uppsala universitets mest prestigefyllda utmärkelser, tilldelas yngre forskare som ”genom vetenskapliga skrifter gjort sig mest förtjänta och inger de bästa förhoppningar om fortsatt vetenskaplig författarverksamhet vid universitetet”. Välkommen med din nominering senast 25 mars.
-
Farmaceutiska fakulteten på SciFest 2021
2021-02-23
4-10 mars 2021 öppnar de digitala portarna till SciFest: vetenskapsfestivalen som i år välkomnar elever och vuxna från hela Sverige att ta del av föredrag, shower och prova på-aktiviteter. Naturligtvis är Farmaceutiska fakultetens forskare på plats och ger inblickar i hur ett läkemedel blir till och botar.
-
Olof Eriksson erhåller miljonanslag för PET-projekt
2021-02-19
Olof Eriksson, forskare i translationell avbildning, erhåller ett forskningsanslag på 1 303 000 kronor av Diabetes Wellness Sverige för projektet GPR44 as a PET marker for measuring beta cell mass in human.
-
Ansök om medel för Utbildningsförnyelse och Pedagogisk utveckling
2021-02-16
Lärare och lärarlag vid Farmaceutiska fakulteten kan nu ansöka om projektmedel för utbildningsförnyelse och pedagogisk utveckling. Utlysningen avser verksamhetsåret 2022, men anslag kan tas i bruk redan hösten 2021.
-
Ny forskning visar bred immunitet mot covid-19 efter nio månader
2021-02-16
96 procent av de som utvecklar antikroppar mot SARS-CoV-2 har kvar dem efter nio månader, visar forskning vid Danderyds sjukhus, Uppsala universitet och KI. Resultatet bygger på den tredje uppföljningen i COMMUNITY-studien som undersöker långtidsimmunitet efter covid-19.
-
Björn Wettermark skapar verktyg för bättre läkemedelsanvändning
2021-02-15
Läkemedlens väg från laboratorium till patient är lång och varje år kostar felaktig användning såväl människoliv som miljardbelopp. Nu formerar Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi, de tvärvetenskapliga kluster som kan bidra till att vända utvecklingen.
-
Farmaceutiska fakulteten redo för ULLA Sommarskola 2021
2021-02-12
6-8 juli är Farmaceutiska fakulteten i centrum för europisk läkemedelsforskning då Uppsala universitet står värd för ULLA Sommarskola, mötesplatsen som samlar framtidens ledare inom den internationella farmacin. ”Jag är övertygad om att vi kommer att skapa en unik upplevelse”, säger Andrea Benediktsdottir i arrangörsgruppen.
-
Nya biomarkörer öppnar för genombrott i diabetesforskning
2021-02-10
Med upptäckten av två nya biomarkörer kan Olof Eriksson, forskare i translationell avbildning, vara på väg mot det vetenskapliga genombrott som möjliggör botande läkemedel och skräddarsydda behandlingar i vården av diabetessjuka.
-
Läkemedel i miljön en av många nya fristående kurser vid Farmaceutiska fakulteten
2021-02-08
År 2021 utökar Farmaceutiska fakulteten sitt redan breda utbud av fristående kurser. Till nyheterna hör Läkemedel i miljön, Biologiska läkemedel och Introduktion till Nanoläkemedel – teman som svarar väl mot samhällets utmaningar.
-
Ny seminarieserie sätter fokus på svensk läkemedelsutveckling
2021-02-04
Vårterminen 2021 inbjuder SweDeliver och NextBioForm till digitala lunchseminarier. Välkommen att ta del av aktuell forskning med fokus på industriella utmaningar inom läkemedelstillförsel och utveckling av biologiskt baserade läkemedel.
-
Sök sommarens roligaste jobb hos SweDeliver
2021-02-04
Sommaren 2021 ger SweDeliver fem studenter möjligheten att utföra forskning på plats hos någon av våra industripartners. Varje projekt sträcker sig över sex veckor och utgör en plattform för framtida rekryteringar av fördjupningsstudenter och doktorander till vårt kompetenscenter.
-
Ny studie ska möjliggöra ökad läkemedelsdos vid inhalation
2021-02-02
Genom att utforska läkemedelspartiklars stabilitet vid pulmonär tillförsel hoppas Sohan Sarangi, doktorand vid Farmaceutiska fakulteten och SweDeliver, ge viktig kunskap om optimering av mängden läkemedel som når lungorna.
-
Ansök nu och bli fakultetens 8:e excellenta pedagog
2021-02-01
Sju lärare vid farmaceutiska fakulteten har redan antagits som excellenta lärare vid Uppsala universitet. Nu välkomnar områdesnämnden alla lärare vid vårt vetenskapsområde att ansöka om titeln – som inkluderar en lönehöjning motsvarande docentantagning.
-
Uppsalas miljö för avbildande masspektrometri fortsätter expandera
2021-01-26
Hallå där… Per Andrén, professor i avbildande masspektrometri, som med installationen av ytterligare ett FTICR-instrument förestår en av världens främsta faciliteter för masspektrometrisk avbildning.
-
Ny väg för utländska farmaceuter till svenska apotek en succé
2021-01-25
År 2017 lanserade Uppsala universitet kompletteringsutbildningar och kunskapsprov för nyanlända farmaceuter. Idag står deltagarna för var fjärde ansökan om svensk apotekarlegitimation. ”Alla är oerhört motiverade” konstaterar Shima Momeni, koordinator vid farmaceutiska fakulteten.
-
Testa Center och farmaceutiska fakulteten tar biovetenskapen till nästa nivå
2021-01-20
Vid Testa Center har farmaceutiska fakultetens forskare och lärare tillgång till högkvalitativa laboratoriemiljöer. Här möter de den infrastruktur och expertis som krävs för att ta innovationer och studenter till nya höjder.
-
Nominera din kandidat till Pedagogiska priset
2021-01-19
Vilken lärare vid Farmaceutiska fakulteten vill du uppmärksamma för framstående insatser inom grundutbildningen? Till och med 18 mars kan du nominera din kandidat till Uppsala universitets Pedagogiska pris 2021.
-
Nya rön om biverkningar vid L-Dopabehandling av Parkinsons sjukdom
2021-01-13
Att behandla Parkinsons sjukdom med L-Dopa ger med tiden försämrad effekt och biverkningar i form av okontrollerade rörelser. Nu kopplar forskare vid Uppsala universitet den negativa utvecklingen till felaktig ämnesomsättning av L-Dopa i hjärnan.
-
Tvärvetenskaplig samverkan ger nya svar om immunitet efter covid-19
2021-01-07
Redan veckor efter att coronaviruset nått Sverige togs blodprover från fler än 2 000 medarbetare vid Danderyds sjukhus. Idag samarbetar ett urval av landets främsta forskare med det unika materialet i COMMUNITY-studien för att med förenad kraft utvinna nödvändig kunskap i kampen mot covid-19.
-
Nya metoder att prediktera frisättning och absorption av oralt tillförda läkemedel
2021-01-04
Fredag 15 januari kl. 09.15 försvarar Caroline Alvebratt, doktorand vid institutionen för farmaci, sin avhandling med fokus på nya metoder att i laboratorium förutsäga frisättning och absorption av oralt administrerade läkemedel. Välkommen att delta online via Zoom.
-
Sooraj Baijnath tilldelas Bioanalysis Rising Star Award 2020
2020-12-18
Sooraj Baijnath, forskare inom medicinsk masspektrometri, erhåller Bioanalysis Rising Star Award 2020. ”Det har varit överväldigande att se hur mycket stöd jag har fått globalt”, säger Sooraj Baijnath.
-
De vann fakultetens julklappstävling 2020
2020-12-18
Julklappstävlingen är avgjord och tre medarbetare får avsluta detta märkliga år på bästa möjliga sätt. Med WHO:s försäkran att Jultomten, sin ansenliga ålder till trots, är immun mot alla virus törs vi utlova att paketen levereras i god tid innan långledigheten.
-
Ny avhandling utforskar svampdjurens evolution i Antarktis och djuphavet
2020-12-11
Torsdag 17 december kl 13.00 försvarar Vasiliki Koutsouveli, doktorand vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, sin avhandling med fokus på ekofysiologiska och evolutionära aspekter av svamparter från Antarktis och djuphavet. Välkommen att delta online via Zoom.
-
Ny analysmetod för prediktion av risk och effekt vid immunterapi
2020-12-11
I en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet skillnader i hur antikroppen Rituximab interagerar med blod från friska personer jämfört med patienter med kronisk lymfatisk leukemi. Nu väcks hopp om att analysmetoden ska bana väg för viktiga genombrott inom immunterapeutisk forskning och vård.
-
Miljonanslag ska ge ny metod att diagnosticera och behandla inflammatorisk tarmsjukdom
2020-12-09
Hallå där… Alexandra Teleki, forskare i läkemedelsformulering, som erhåller 2 miljoner euro av European Research Council för att utveckla en ny metod att diagnosticera och behandla inflammatoriska tarmsjukdomar hos barn.
-
Sök Apotekarsocietetens stipendier
2020-12-03
Nu kan du som studerar eller forskar inom farmaci ansöka om IFs stiftelse för farmacevtisk forsknings stipendier för bland annat forskarkurser och kongresser. Ansök senast 31 januari 2021.
-
Bli en vinnare i årets julklappstävling
2020-11-26
Med glögg och välförtjänt ledighet bara veckor bort slår Farmaceutiska fakulteten till med årets hetaste event: Julklappstävlingen 2020. Tre lyckliga vinnare får ett extra paket i strumpan som kommer att göra dem till institutionens mest beundrade medarbetare under 2021.
-
Ebba Bergman och Phil Harrison vinner Adipocyte Cell Imaging Challenge
2020-11-23
Ebba Bergman och Phil Harrison, doktorander vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, är vinnare av Adipocyte Cell Imaging Challenge – AI Sweden och AstraZenecas utmaning att skapa en lösning för att slippa använda infärgning vid test av nya läkemedel på cellkulturer.
-
Ny studie väcker hopp om att bota Alzheimers sjukdom
2020-11-23
”Vår ambition är att inom överskådlig framtid applicera metoden på människor”, säger Greta Hultqvist, forskare vid Uppsala universitet, som med en ny proteintransportör lyckats stoppa och vända utvecklingen av Alzheimers sjukdom i möss.
-
Här utbildas läkemedelsexperterna som effektiviserar den svenska vården
2020-11-20
Med uppdraget att optimera varje patients läkemedelssituation har de kliniska apotekarna på kort tid blivit en välkommen förstärkning i Regionernas vårdteam. Vid Uppsala universitet ges Sveriges enda magisterprogram i klinisk farmaci, och efterfrågan på studenternas kompetens är stor.
-
Se webinarium om de möjligheter Testa Center erbjuder
2020-11-18
Vid Testa Center har Uppsala universitets forskare och studenter tillgång till modern utrustning för läkemedels- och bioprocessutveckling. I detta webinarium från Innovationsveckan tar du del av erfarenheter och framgångsexempel.
-
SSF sätter fokus på Erik Janssons forskning i ny film
2020-11-16
Erik Jansson, forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, berättar i en ny film från Stiftelsen för Strategisk Forskning om arbetet med att öka vår kunskap om kroppens signalsystem mellan hjärna och celler.
-
Sara Mangsbo erhåller SITC Team Science Award
2020-11-16
Sara Mangsbo, forskare vid farmaceutiska fakulteten, tilldelas 2020 SITC Team Science Award för sina vetenskapliga bidrag till att etablera nya cancerbehandlingar.
-
SweDelivers Vetenskapliga råd identifierar stor potential
2020-11-12
– Vårt vetenskapliga råd konstaterade att SweDeliver utvecklas i rätt riktning och att vi tillhandahåller ett unikt ekosystem med goda förutsättningar att överträffa behoven hos alla involverade", säger Christel Bergström, ledare för Sveriges nya nationella kompetenscentrum i läkemedelstillförsel.
-
Vetenskapsrådet anslår 6,6 miljoner till Daniel Globisch och Ola Spjuth
2020-11-11
Daniel Globisch och Ola Spjuth, forskare vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet, erhåller totalt 6,6 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning. Naturvetenskap och teknikvetenskap. Anslagen betalas ut under perioden 2020–2024.
-
Elin Svedin ny ordförande i Alumnföreningen Farmis
2020-11-11
Hallå där… Elin Svedin, som våren 2020 tog examen vid Uppsala universitets Apotekarprogram och nu tillträder som ordförande i Alumnföreningen Farmis.
-
Åtta månader med distansundervisning: ”Vi närmar oss en kritisk punkt”
2020-11-11
Onsdag 18 mars övergick Uppsala universitet till undervisning och examination på distans. Åtta månader senare erbjuder BMC:s seminariesalar och korridorer alltjämt ödsliga upplevelser. Hur påverkar det lärare och studenter, Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten.
-
Sara Mangsbo: Prisbelönt innovatör med immunterapi i fokus
2020-11-10
De senaste tio åren har allt fler biologiska läkemedel utvecklats för immunterapi mot cancer. Sara Mangsbo bidrar aktivt till utvecklingen med sin forskningsgrupp och har också startat tre bolag. Nu belönas hon med innovationspriset Hjärnäpplet för sin förmåga att kombinera forskning och entreprenörskap.
-
Dubbla utmärkelser till forskare vid farmaceutiska fakulteten
2020-11-10
Maria Karlgren och Christine Wegler, forskare vid farmaceutiska fakulteten, erhåller utmärkelser för sitt arbete som bidrar till färre djurförsökoch ökad kunskap om läkemedelsdisposition i lever och tunntarm.
-
Vetenskapsrådet anslår miljonbelopp till forskning vid farmaceutiska fakulteten
2020-11-10
Per Artursson, Olof Eriksson, Hans Lennernäs och Ola Spjuth, forskare vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet, beviljas totalt 16,68 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning Medicin och hälsa. Anslagen betalas ut under perioden 2020–2024.
-
Uppsalaforskare i EU-satsning på bättre läkemedelsanvändning
2020-11-10
Att få patienter att ta sina läkemedel på rätt sätt är en av vårdens största och äldsta utmaningar. Nu gör experter från 39 europeiska länder gemensam sak i projektet ENABLE. ”Vi har goda förutsättningar att lyckas” spår Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi.
-
Här förbereder SweDelivers juniora forskare nästa kliv i karriären
2020-11-06
Med fokus på livslångt lärande deltar SweDelivers unga forskare i en rad aktiviteter inom Arbetspaket Utbildning och karriärutveckling. Först på schemat är en serie digitala lunchseminarier och ett mentorprogram i samarbete med centrets industripartners.
-
Per Artursson: Ska vi sikta mot toppen måste vi riva glastaket
2020-11-02
Stående på jättars axlar sägs vi upptäcka vägen framåt, så korsar de någon gång vår väg vore det ett misstag att inte prova utsikten. Vid Uppsalas Biomedicinska Centrum arbetar Per Artursson, professor i läkemedelsformulering och Giant of Pharmaceutical Sciences, och perspektiven som erbjuds är onekligen intressanta.
-
Mångfaldsrapporten: Varierande bilder som kräver fortsatt analys
2020-10-29
– Vetenskapsområdets Mångfaldsrapport pekar på stora möjligheter vid farmaceutiska fakulteten, men att tillvara dem fullt ut förutsätter vidare analys, säger Hooshang Bazrafshan, lika villkorsspecialist vid Uppsala universitet.
-
Ny modell ger säkrare prediktioner vid läkemedelsbehandling
2020-10-28
Med en ny och säkrare prediktionsmodell för hur läkemedlet rosuvastatin (Crestor®) transporteras och tas upp i levern möjliggör forskare vid Uppsala universitet effektivare läkemedelsutveckling och framtida behandlingsmetoder.
-
Ny studie ska ge säkrare oral tillförsel av makromolekylära läkemedel
2020-10-27
”Vårt projekt utvecklas mycket positivt” konstaterar Staffan Berg, doktorand i SweDeliver som med bas vid både Farmaceutiska fakulteten och AstraZeneca R&D hoppas tillföra ny kunskap i en av läkemedelsforskningens äldsta utmaningar.
-
Presentera din forskning vid SciFest 2021
2020-10-23
Vetenskapsfestivalen SciFest tar steget online. 1–6 mars 2021 möts forskare från Uppsala universitet och nyfikna elever och vuxna från hela Sverige för en uppsjö av föredrag, shower och prova på-aktiviteter. Redan nu kan du som forskar vid farmaceutiska fakulteten anmäla din medverkan.
-
Ny facilitet tar upp jakten på dopade idrottare och framtidens läkemedel
2020-10-20
Med hjälp av en hemodlad trådsvamp lyckades Mikael Hedeland, professor i analytisk farmaceutisk kemi, avslöja fyra dopade medaljörer vid de olympiska spelen i Aten. Nu förädlar han sina metoder ytterligare och öppnar en facilitet för masspektrometri vid Uppsala Biomedicinskt Centrum.
-
Självlärande maskiner tar steget in i läkemedelsutveckling
2020-10-20
Vintern 2020 öppnar ett nytt robotiserat laboratorium för cellprofilering vid Uppsalas Biomedicinska Centrum – en högteknologisk facilitet redo att leverera då Knut och Alice Wallenbergs stiftelse nu investerar 3,1 miljarder kronor i att göra Sverige världsledande inom datadriven livsvetenskap.
-
Se onlineseminarium om problemspelande i en föränderlig omvärld
2020-10-15
I oktober inbjöd Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende (U-FOLD) och Svenska Spels oberoende Forskningsråd till Öppen Forskningsdag i syfte att belysa det senaste inom forskningsområdet kring hasardspel. Experter vid flera universitet och högskolor deltar i mötet som du nu kan se online.
-
Miljonanslag till forskning om anpassade läkemedel för svårt sjuka barn
2020-10-14
Christel Bergström, professor i molekylär galenisk farmaci, erhåller nio miljoner kronor av Familjen Erling-Perssons Stiftelse i fortsatt stöd till projektet Individualiserade läkemedel för optimerad behandling av svårt sjuka barn.
-
Ny metod möjliggör tidigare svar i läkemedelsutveckling
2020-10-14
Med den nobelprisbelönade tekniken CRISPR-Cas9 skapar forskare vid Uppsala universitet nya byggstenar för en effektivare läkemedelsutveckling med färre djurförsök.
-
Forskare vid farmaceutiska fakulteten hyllar årets val av Nobelpristagare
2020-10-06
Att bidra till bättre behandlingar och minskad spridning av virussjukdomen hepatit C är ett prioriterat arbete vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet. Idag hyllar forskarna 2020 års val av Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.
-
SweDeliver Pulmonär läkemedelstillförsel – Ett ekosystem för forskning och kompetensutveckling
2020-10-05
– Det nationella kompetenscentret SweDeliver har redan vidgat den farmaceutiska fakultetens synlighet och attraktionskraft långt bortom Sveriges gränser. Det ökar vår kapacitet att rekrytera högkvalificerade doktorander och postdoktorer, konstaterar Göran Frenning, professor i farmaceutisk fysik och ledare för arbetspaket Pulmonär läkemedelstillförsel.
-
Tidigare vicerektor Stellan Sandler tilldelas Gustaf Adolf-medaljen
2020-10-02
Stellan Sandler, professor i medicinsk cellbiologi och tidigare vicerektor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci, tilldelas den äldre Gustaf Adolf-medaljen i guld för sina betydelsefulla insatser för Uppsala universitet.
-
På gång vid farmaceutiska fakulteten – 13 oktober 2020
2020-09-30
Välkommen till På gång vid farmaceutiska fakulteten. Vi möts online via Zoom. Programmet innehåller aktuell information, en mångfaldsanalys av vår fakultet och populärvetenskapliga presentationer. Vi avslutar med fika på BMC.
-
Farmaceutiska fakulteten gratulerar sina nyutexaminerade läkemedelsexperter
2020-09-29
En ny generation läkemedelsexperter har erhållit sina diplom och äntrar yrkeslivet. Lördag 26 september genomförde farmaceutiska fakulteten 2020 års examensceremoni – som den här gången blev fyra.
-
Webbinarium 6 oktober: Testa Center och Uppsala universitet utvecklar för efterfrågad spetskompetens
2020-09-28
Vid Testa Center får Uppsala universitets studenter utbildning i bioprocess- och läkemedelsutveckling och forskare har tillgång till modern utrustning inom bioteknisk processindustri. I detta webbinarium vid Innovationsveckan 2020 berättar studenter och forskare om sina erfarenheter av Testa Center.
-
Sök resebidrag för resor april–september 2021
2020-09-24
Senast 15 oktober kan du ansöka om rektors resebidrag för perioden april-september 2021. Bidrag beviljas resor som bäst gynnar ett personligt vetenskapligt utbyte och kommer svensk forskning till nytta.
-
Sofia Kälvemark Sporrong: Sverige behöver fler farmacirebeller
2020-09-23
Elva år efter omregleringen av apoteksmarknaden står Sverige inför ännu en omfattande reform. Nu med vården i fokus. Och än en gång saknas en tydlig farmaceutisk röst i samtalet. ”Det är dags att professionen tar plats i debatten”, säger Sofia Kälvemark Sporrong, hemvändande professor i samhällsfarmaci.
-
Forskarprofil: Sara Mangsbo utforskar nya vägar att bekämpa cancer
2020-09-22
I frontlinjen för ett av vetenskapens mest framgångsrika fält. Årets entreprenör och redo att ge ännu ett bolag en flygande start. Sara Mangsbo, forskare i immunonkologi vid Uppsala universitet, följer sitt eget råd och blickar långt bortom trygghetsramen.
-
SweDeliver Oral läkemedelstillförsel – En guldgruva för unga forskare
2020-09-21
”Här interagerar doktorander och postdocs med ledande forskargrupper, spännande startups och etablerade företag. Det är en dynamisk miljö som kommer att säkerställa fortsatt tillväxt i den redan dynamiska svenska life science-sektorn.”
-
Vicerektor Mats Larhed: Det vi gör nu kommer att forma vårt område många år framåt
2020-09-17
Efter nio år som ställföreträdande vicerektor tar Mats Larhed steget uppåt. Att Göra-listan är lång och redan 5-6 oktober samlar han vetenskapsområdets medarbetare och studenter för Vision: Medfarm – initiativet som ska peka ut en gemensam riktning framåt.
-
SweDeliver Parenteral läkemedelstillförsel – Hem för en mångfald av högkvalitativ forskning
2020-09-14
Vid SweDelivers forskningsmiljö för parenteral läkemedelstillförsel möts industri och Uppsala universitets farmaceutiska fakultet för att utveckla nya system för injicerad läkemedelsadministrering. Det är en arena präglad av engagemang, tillit och en gemensam riktning framåt.
-
Se U-FOLD-seminarium om hasardspelberoende under Coronakrisen
2020-09-14
Onsdag 16 september satte U-FOLD fokus på hasardspelberoende och problematiskt spelande i relation till den aggressiva reklamen, psykisk ohälsa och Covid-19. I seminariet deltog bland andra Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
-
Digitala (o)vanor ställer beroendeforskare inför nya utmaningar
2020-09-09
Hundratusentals svenskar som trasslar in sig i nätcasinon. Barn som sitter så länge framför skärmar att de riskerar sin fysiska och psykiska framtid. Den nya tekniken har gjort vägen till missbruk mer komplex än någonsin.
-
Ny kunskap om enzymet NAT2 kan ge bättre läkemedelsdoseringar
2020-09-08
Forskare vid Uppsala universitet har identifierat en tidigare okänd aktivitet i enzymet NAT2 som påverkar kroppens upptag och utsöndring av läkemedel. Studien, som förväntas bidra till skräddarsydda läkemedelsbehandlingar, publiceras i Angewandte Chemie International Edition.
Här läser du om fler aktualiteter vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet: