Laboratorieautomation i biovetenskap (7,5 hp)

Robotarna har äntrat läkemedelslaboratorierna och de är här för att stanna. Idén om medarbetaren som aldrig blir sjuk eller kräver att jobba hemifrån lockar den internationella industrin som investerar enorma belopp i att automatisera sina processer. I den här kursen designar du egna experiment och programmerar maskinerna att utföra dem i praktiken.

Laboratorieautomation i biovetenskap (7,5 hp)

Idag pågår flera satsningar på att göra Sverige världsledande inom de datadrivna livsvetenskaperna. År 2020 invigde Uppsala universitets forskningsmiljö för farmaceutisk bioinformatik ett robotiserat laboratorium för cellprofilering. Nyligen öppnade även dörrarna till ett robotiserat laboratorium för undervisning vid Uppsala Biomedicinskt Centrum. Här ger vi kursen Laboratorieautomation i biovetenskap där du utforskar den nya tekniken direkt vid farmacins frontlinje.

Vid denna nya och innovativa kurs kan upp till femton studenter arbeta parallellt vid fem stationer, var och en komplett med robotarm, pipetthantering och ett automatiserat mikroskop utvecklat i samarbete med Stanford University. I fem veckor kombinerar du teoretiska kunskaper och praktiska moment med fokus på bland annat vätskehantering med pipetteringsrobot, provhantering med robotarm och automatiserad mikroskopi.

Välkommen till en ny kurs där du i en världsunik miljö bygger en kompetens som kommer att ge dig ett stort försprång när du kliver ut i arbetslivet – och som den biovetenskapliga industrin måste ha redan idag.

Läs mer & Ansök

PRAKTISK INFORMATION

SE FILM FRÅN LABORATORIET

LÄS MER

KONTAKT

Jordi Carreras PuigvertJordi Carreras Puigvert, kursansvarig
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Jordi.Carreras.Puigvert@farmbio.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-03-13