Maria Kjellsson och Sara Mangsbo nya professorer vid Farmaceutiska fakulteten

2023-09-19

Farmaceutiska fakulteten gratulerar Maria Kjellsson och Sara Mangsbo som utnämns till professorer i Farmakokinetik respektive Protein- och antikroppsläkemedel. Med utnämningarna har Institutionen för farmaci, som första institution vid vår fakultet, fler kvinnor än män bland sina professorer.

Maria Kjellsson och Sara Mangsbo nya professorer vid Farmaceutiska fakulteten
Maria Kjellsson och Sara Mangsbo, Farmaceutiska fakulteten

I sena augusti utnämndes Maria Kjellsson till professor i farmakokinetik vid Institutionen för farmaci. Maria har under sina – hittills – tjugo år vid Uppsala universitet haft en central roll i flera betydelsefulla framsteg: Dels som forskare med fokus på framför allt diabetessjukdomar och tuberkulos, men också som lärare vid Farmaceutiska fakultetens grundutbildningar och masterprogram, där Maria har ett långtgående engagemang i arbetet med den snabbt ökande internationaliseringen.

Maria Kjellsson, professor i Farmakokinetik
Maria Kjellsson, professor i Farmakokinetik

– Just nu utvecklar vi bland annat algoritmer till en app för förbättrad kommunikation mellan läkare och patient vid behandling av typ 2-diabetes och associerade sjukdomar, till exempel genom att visa hur sänkt blodtryck och viktnedgång minskar risken för hjärt- kärlsjukdom och diabetisk njursjukdom. Parallellt pågår mycket spännande vid våra utbildningar där vi kontinuerligt stärker förutsättningarna för internationalisering med både tillgänglighets- och klimatperspektiv, vilket är något jag verkligen brinner för, säger Maria Kjellsson.

Tisdag 19 september signerade rektor Anders Hagfeldt även Sara Mangsbos utnämning till professor i protein- och antikroppsläkemedel vid Institutionen för farmaci. Sara rekryterades till Farmaceutiska fakulteten år 2017 som del i Uppsala universitets riktade satsning på biologiska läkemedel inom farmaci. Sedan dess har Sara Mangsbo hunnit utses till Årets Entreprenör, vunnit innovationspriset Hjärnäpplet och tagit plats på IVAs 100-lista över Sveriges hetaste forskningsprojekt med sin uppmärksammade metod Adaptable Drug Affinity Conjugate.

Sara Mangsbo, professor i Protein- och antikroppsläkemedel
Sara Mangsbo, professor i protein- & antikroppsläkemedel

– Det är otroligt inspirerande att få ta del i att etablera en helt ny vetenskaplig miljö – och extra roligt att göra det i samarbete med Greta Hultqvist som också forskar med fokus på Biologiska läkemedel. Tillsammans har vi utvecklat flera kurser, rekryterat skickliga lärare och engagerat oss i att utbilda nästa generation forskare. Att jag nu får chansen att fortsätta vår resa som professor kommer att ge mig lärdomar för livet och är något jag ser mycket fram emot, säger Sara Mangsbo.

Utnämningarna innebär att Institutionen för farmaci för första gången har fler kvinnor än män bland sina professorer – något som tidigare inte inträffat vid Farmaceutiska fakulteten sedan grundandet 1968. Lena Friberg, nytillträdd prefekt vid Institutionen för farmaci, ser det som resultatet av ett inkluderande och positivt arbetsklimat med utrymme för både kvinnliga och manliga förebilder med starka forskningskarriärer.

– Det är väldigt roligt att vi som första institution på fakulteten lyckas uppnå god balans. Min förhoppning är att vi genom att lyfta medarbetare och tillföra positiv energi kan inspirera ännu fler yngre kvinnor till en akademisk karriär, vilket jag är övertygad om kommer att bidra till ett bredare synsätt i hela vår organisation, säger Lena Friberg, professor i farmakokinetik och farmakodynamik.

MER INFORMATION

KONTAKT

Maria Kjellsson, professorMaria Kjellsson, professor
Institutionen för farmaci
maria.kjellsson@farmaci.uu.se

Sara Mangsbo, professor
Institutionen för farmaci
Sara.Mangsbo@farmbio.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, privat

Nytt vid fakulteten

Senast uppdaterad: 2022-11-08